Perang ing Kurukshetra: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  3 taun kepungkur
éjaan using AWB
(éjaan using AWB)
|casualties2= Meh kabeh prajurit. {{br}}Hanya 3 kesatria sing urip: [[Aswatama]], [[Krepa]], dan [[Kertawarma]]
}}
'''Perang ing Kurukshetra''' {{Sanskerta|कुरुक्षेत्रयुद्ध|Kurukṣētrayud'dha}}, sing dadi bagèyan paling penting saka carita ''[[Mahabharata]]''. Sing gawé sebab anané perang iku ya iku rebutan panguwasa antarané [[Pandhawa]] lan [[Kurawa]].[[Kurusetra]] sing dadi panggonan paprangan iki isih isa didelok tekan saiki. [[Kurusetra]] mapan ana ing daérahlaladan [[Haryana]], [[India]].
 
Paprangan iku ora dingerteni kapan kadadéané, mula kadang-kadang diarani kadadéan ana ing jaman Mitologi. Paninggalan-paninggalan ing [[Kurusetra]] (kayata bèntèng) kira-kira dai bukti arkeologine. Miturut kitab ''[[Bhagawadgita]]'', perang ing Kurukshetra kadadéan 3000 taun sakdurungé Masèhi (5000 taun kapungkur) lan iku dadi referènsi sing misuwur.<ref name="Bhagawad Gita">Kitab ''[[Bhagawadgita]]'' menurut aslinya déning Om Visnupada A.C.B. Swami Prabhupada.</ref>
 
== Anané Paprangan Kurukshetra ==
Paprangan Kurukshetra iku dadi puncaké [[Mahabharata]], [[wiracarita]] paprangan [[Dinasti Kuru]] minangka titik séntralé. Parebutan panguwasan sing dadi panyebab perang iki, amarga putra-putrane Dretarastra ora gelem nyerahake tahta krajan Kuru marang sedulure sing paling tuwa, ya iku Yudistira, salah sawijiné Pandawa.Jeneng [[Kurusetra]] sing dadi panggonan paprangan iki nduwèni teges "daratan Kuru", utawa ''Dharmakshetra'' lan "daratan keadilan". Lokasi iki dipilih kanggo paprangan amarga dianggep suci déning umat [[Hindu]]. Dusa-dusa apa waé yèn kelakon ana ing kana mesti bakal diampuni ing daérahlaladan kana.<ref name="haryana-online.com">[http://www.haryana-online.com/Districts/kurukshetra.htm Kurukshetra is described as DHARAMKSHETRA i.e. 'Region of righteousness'.]</ref>
 
Ing kitab ''[[Mahabharata]]'' dijelasna manawa pangéran [[Dretarastra]] sing wuta awit lair kapeksa nyerahaké takhta krajan Kuru sing pusat pamaréntahané ing Hastinapura marang adhiné, [[Pandu]], sanajan dheweké anak mbarep. Pandu nduwèni putra lima kang dikenal déning sebutan [[Pandawa]], lan Yudistira sing mbarep. Sakwisé Pandu ora ana, Dretarastra nggantèni dadi Raja tekan anaké Pandu sing pambarep diwasa.
348.872

besutan