Auguste Escoffier: Béda antara owahan

1 bèt wis dibusak ,  4 taun kepungkur
éjaan using AWB
(sithik)
(éjaan using AWB)
}}
 
'''Georges Auguste Escoffier''' ([[28]] [[Oktober]] [[1846]] – [[12]] [[Februari]] [[1935]]) inggih punika satunggaling [[juru masak]] [[Perancis]] lan panulis buku kulinèr ingkang nyederhanakaken métode masak tradisional [[Perancis]] peninggalan [[Marie-Antoine Carême]] sarta nyiptakaken sistem organisasi wonten ing dhapur.<ref name="Professional Cooking">{{en}} {{cite book | author=Gisslen, Wayne | title=Professional Cooking | publisher= John Wiley & Sons, Inc | year=2007 | id=ISBN 978-0-471-66376-8}} Page 5.</ref> Sistem organisasi kasebut kainspirasi saking formasi ingkang dipunginakaken wonten ing militèr lan dipunkenal minangka sistem [[brigade]] utawi ''brigade de cuisine''.<ref name="Professional Cooking"/> Sistem brigade yaksih dipunginakaken utamanipun wonten ing [[hotelhotèl]]-[[hotelhotèl]] ageng.<ref name="Professional Cooking"/> Kontribusi sanès saking Escoffier wonten ing donya kuliner inggih punika karyanipun ingkang gadhah irah-irahan ''Le Guide Culinaire'' (Pandom Kulinèr) ingkang minangka rèferènsi bab kulinèr [[Perancis]].<ref name="Professional Cooking"/>
 
== Karièr ==
=== Sasampuning perang ===
Sasampuning perang pungkasan, Escoffier wangsul dhateng pedamelan ingkang sampun dipuntilaraken wonten ing ''Le Petit Moulin Rouge'' lan dados Kepala Juru Masak wonten ing mrika dumugi taun [[1878]].<ref name="hub-uk"/> Piyambakipun nyambut damel ing mrika sadanguning musim panas déné wonten ing musim dingin piyambakipun ngisi wekdalipun kanthi nyambut damel wonten ing kidul Perancis.<ref name="edible"/> Taun [[1874]], Escoffier kekancan caket kaliyan [[aktris]] Perancis [[Sarah Bernhardt]] lan ndedikasikaken ''Pêches L'Aiglon'' ciptaanipun kanggé Sarah.<ref name="edible"/> Piyambakipun naté nyambut damel ing sapérangan rèstoran sadaéréngipun mundhut satunggaling réstoran ingkang nama ''Le Faisan d'Or'' ([[Manuk Pegar]] [[Emas]]) ing [[Cannes]].<ref name="hub-uk"/> Rèstoran kasebut dipunlampahaken Escoffier namung sadangu 2 taun lan bangunanipun lajeng dipunséwakaken kanggé tiyang sanès.<ref name="hub-uk"/> Sasampuning nutup rèstoranipun, Escoffier mbikak sawijining usaha katering ingkang dipunsukani nama ''La Maison Chevet'' wonten ing [[Palais Royal]] utawi [[Istana]] [[Raja]].<ref name="hub-uk"/> Usaha katering kagunganipun asring nangani adicara jamuan dhahar ingkang dipunadani wonten ing istana.<ref name="hub-uk"/> Pedamelan ing ''Palais Royal'' damel piyambakipun ngenal Monsieur Paillard ingkang lajeng nawakaken pedamelan ing rèstoran ''La Maison Maire'' kagunganipun.<ref name="edible"/>
 
 
== Karya ==
== Pranala Njaba ==
{{commons|Escoffier}}
 
{{DEFAULTSORT:Escoffier, Georges Auguste}}
 
{{lifetime|1846|1935| }}
 
{{DEFAULTSORT:Escoffier, Georges Auguste}}
 
[[Kategori:Juru masak Prancis]]
352.737

besutan