Iran: Béda antara owahan

22 bèt wis dibusak ,  4 taun kepungkur
éjaan using AWB
c (éjaan using AWB)
(éjaan using AWB)
|footnotes=
}}
'''Iran''' (utawa '''Persia''') ([[basa Persia]]: ایران) iku sawijining [[nagara]] [[Wétan Tengah]] sing papané ing [[Asia kidul-kulon]]. Senadyan ing njero negri nagara iki wis ditepungi minangka Iran wiwit jaman kuna, tekan taun [[1935]] Iran isih diarani '''[[Persia]]''' ing [[donya Kulon]]. Ing taun [[1959]], [[Mohammad Reza Shah Pahlavi]] ngetokaké wara-wara yèn kaloro istilah mau éntuk dipigunakaké. Jeneng Iran iku sawijining [[kognat]] tetembungan "Arya" sing ateges "Tanah Bangsa Arya".
 
Iran wewatesan karo [[Azerbaijan]] (500 km) lan [[Armenia]] (35 km) ing lor-kulon lan [[Laut Kaspia]] ing lor, [[Turkmenistan]] (1000 km) ing lor-wétan, [[Pakistan]] (909 km) lan [[Afganistan]] (936 km) ing wétan, [[Turki]] (500 km) lan [[Irak]] (1.458 km) ing kulan, lan perairan [[Teluk Persia]] lan [[Teluk Oman]] ing kidul.
== Pamérangan administrasi ==
[[Gambar:IranNumbered.png|ka|250px|wilyah-wewengkon Iran miturut nomor-nomor ing sisih kiri]]
Iran kapérang dadi telung puluh [[provinsipropinsi]] sing dipréntah sawijining gubernur (استاندار, ostāndār). Peta ing gambar ora nuduhaké [[provinsipropinsi Hormozgan]], (#20 ing njeron dhaptar) sing arupa sawijining pulo:
{| style="background:transparent;"
|- valign="top"
|
{| style="background:transparent; font-size:90%;"
| 1. || [[ProvinsiPropinsi Tehran|Tehran]]</tr>
| 2. || [[ProvinsiPropinsi Qom|Qom]]<tr/>
| 3. || [[ProvinsiPropinsi Markazi|Markazi]]<tr/>
| 4. || [[ProvinsiPropinsi Qazvin|Qazvin]]<tr/>
| 5. || [[ProvinsiPropinsi Gīlān|Gīlān]]<tr/>
| 6. || [[ProvinsiPropinsi Ardabil|Ardabil]]<tr/>
| 7. || [[ProvinsiPropinsi Zanjan|Zanjan]]<tr/>
| 8. || [[ProvinsiPropinsi Azarbaijan Wétan|Azarbaijan Wétan]]<tr/>
| 9. || [[ProvinsiPropinsi Azarbaijan Kulon|Azarbaijan Kulon]]<tr/>
| 10. || [[ProvinsiPropinsi Kurdistan (Iran)|Kurdistan]]<tr/>
|}
|
{| style="background:transparent; font-size:90%;"
| 11. || [[ProvinsiPropinsi Hamadān|Hamadān]]<tr/>
| 12. || [[ProvinsiPropinsi Kermanshah|Kermanshah]]<tr/>
| 13. || [[ProvinsiPropinsi Īlām|Īlām]]<tr/>
| 14. || [[ProvinsiPropinsi Lorestān|Lorestān]]<tr/>
| 15. || [[ProvinsiPropinsi Khūzestān|Khūzestān]]<tr/>
| 16. || [[ProvinsiPropinsi Chaharmahal lan Bakhtiari|Chaharmahal lan Bakhtiari]]<tr/>
| 17. || [[ProvinsiPropinsi Kohgiluyeh lan Boyer-Ahmad|Kohgiluyeh lan Boyer-Ahmad]]<tr/>
| 18. || [[ProvinsiPropinsi Bushehr|Bushehr]]<tr/>
| 19. || [[ProvinsiPropinsi Fārs|Fārs]]<tr/>
| 20. || [[ProvinsiPropinsi Hormozgān|Hormozgān]]<tr/>
|}
|
{| style="background:transparent; font-size:90%;"
| 21. || [[ProvinsiPropinsi Sistan lan Baluchestan|Sistan lan Baluchestan]]<tr/>
| 22. || [[ProvinsiPropinsi Kermān|Kermān]]<tr/>
| 23. || [[ProvinsiPropinsi Yazd|Yazd]]<tr/>
| 24. || [[ProvinsiPropinsi Isfahan|Isfahan]]<tr/>
| 25. || [[ProvinsiPropinsi Semnān|Semnān]]<tr/>
| 26. || [[ProvinsiPropinsi Māzandarān|Māzandarān]]<tr/>
| 27. || [[ProvinsiPropinsi Golestān|Golestān]]<tr/>
| 28. || [[ProvinsiPropinsi Khorasan Lor|Khorasan Lor]]<tr/>
| 29. || [[ProvinsiPropinsi Razavi Khorasan|Razavi Khorasan]]<tr/>
| 30. || [[ProvinsiPropinsi Khorasan Kidul|Khorasan Kidul]]<tr/>
|}
|
348.872

besutan