Srikandhi: Béda antara owahan

12 bèt wis dibusak ,  4 taun kepungkur
éjaan using AWB
c (→‎Lairé Srikandhi: éjaan using AWB)
(éjaan using AWB)
}}
 
'''Srikandhi''' utawa Dèwi Srikandhi, utawa Wara Srikandhi ([[basa Sangskreta|Sangskreta]] ''Śikhaṇḍī'') iku sawijining paraga ing wiracarita ''[[Mahabharata]]''. Srikandhi iku putriné [[Drupada|Prabu Drupada]] (jeneng enomé Sucitra), raja saka nagara Cempalaraja.<ref name="buku1">{{id}} Hardjowirogo. 1982. Sejarah Wayang Purwa. Jakarta: Balai Pustaka (halaman 199-200)</ref>
 
Srikandhi kondhang minangka prajurit èstri. Kedadéyan iku nalika Srikandhi mlaku metu saka kraton, banjur nemokaké [[kalung]] [[kembang teraté]] sing ana ing gapura kraton. Kembang iku arupa kembang sing ditinggal déning [[Amba|Dèwi Amba]] ana ing nagara Pancala minangka pratandha dendam, sapa waé kan migunakaké kalung iku, wong iku sing bakal merjaya [[Bisma|Begawan Bisma]].
 
==Senopati Perang Wanita==
Srikandhi iku prajurit wanodya kang cukat, trengginas, omongane ladak, kumresek, nanging ngantasi karya, jujur, setya marang garwa, tata kramane genep.<ref name="buku2"/> Polahe Srikandhi ora beda kaya satriya perang.<ref name="buku4">[Marsono, Hendrosaputro, Waridi. 1999. Ensiklopedi Basa Jawa. Yogyakarta: Lembaga Studi Jawa]</ref> Kajaba iku Srikandhi pinter perang lan olah panah.<ref name="buku4"/> Dadi ora kleru yen para Pandawa ngangkat Srikandhi dadi Senopati perang ndampingi Arjuna nalika perang Bharatayuda ing lapangan Kurusetra.<ref name="buku3"/>
Ing perang [[Bharatayudha]], Dewi Srikandhi diutus dadi senapati perange Pandawa, nggenteni [[Resi Seta]], satriya saka Wirata kang seda nalika perang tandhing lawan Resi [[Bisma]], senapati saka [[Kurawa]].Bhisma kaget nalika wewayangan Dewi Amba|[[Dewi Amba]] nyawiji ing ragane Srikandhi.<ref name="buku2"/> Mesthi wae Srikandhi dudu tandhingane.<ref name="buku2"/> Srikandhi mulat sigra nyekel panah Pasopati|''pasopati''.<ref name="buku2"/> Panah diloloske, banjur disaut déning Dewi Amba ditamakake ing jajane Bhisma.<ref name="buku2"/> Getih muncrat, nyawa pegat.<ref name="buku2"/>
<ref name="internet1"/> Kadadean iku padha karo kutukane [[Amba|Dewi Amba]], putri Prabu [[Darmahambara]], raja nagara Giyantipura|[[Giyantipura]], kang mati déning Resi Bisma|[[Resi Bisma]].<ref name="internet1">{{id}}[http://ki-demang.com/gambar_wayang/index.php?option=com_content&task=view&id=1062&Itemid=1071 Dewi Srikandhi], situs wèb ki-demang.com (diakses tanggal 5 Maret 2011).</ref>
348.872

besutan