Klade: Béda antara owahan

11 bèt wis dibusak ,  6 taun kepungkur
→‎top: éjaan & cithakan using AWB
c (éjaan using AWB)
(→‎top: éjaan & cithakan using AWB)
[[Gambar:Monophyletic.svg|thumb|300px|Panglompokan reptilia lan manuk umumé dianggep monofiletik.]]
'''Klad''' utawa '''klade''' iku sawijining klompok [[taksonomi]] sing nduwèni siji leluhur bebarengan lan kabèh katurunané uga asal saka moyang kasebut. Klompok kaya ngéné iku diarani klompok [[monofiletik]], sing bisa digambaraké liwat analisis [[filogenetika]], kaya kacetha jroning [[diagram pohon]] utawa sawijining [[kladistika|kladogram]].
 
Yèn sawijining klad sacara konsisten tansah muncul jroning manéka analisis kladistika kanthi migunakaké manéka himpunan data, klad kasebut bisa diadopsi jroning [[taksonomi]] lan bisa dadi sawijining [[takson]]. Senadyan mangkono, ora kabèh takson sing diakoni wektu iki bisa dianggep minangka klad. [[Reptilia]], umpamané, minangka klompok [[parafiletik]] amarga ora nglebokaké [[aves]] (manuk) sing uga dianggep ngalami [[évolusi]] saka leluhur sing padha karo [[reptilia]].
352.737

besutan