Jan Tinbergen: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  5 taun kepungkur
éjaan using AWB
c (mbenakaké éjaan using AWB)
(éjaan using AWB)
== Pagesangan ==
[[Gambar:Ehrenfeststudents.jpg|200px|thumb|right|Murid-murid [[Ehrenfest]]; Tinbergen angka tiga saking kiwa]]
Jan Tinbergen inggih punika putra mbarep saking gangsal sadhérék. Bapakipun ingkang nama Dirk Cornelis Tinbergen, satunggaling guru [[Basa BelandaWalanda]]. Ibunipun, Jeannette van Eek kagungan profesi guru. Kakang saking [[Nikolaas Tinbergen]] ugi minangka satunggaling pamenang hadhiah Nobel wonten ing bidang [[fisiologi]] nalika taun [[1973]]. Rayi ragilipun, [[Luuk Tinbergen]] dados satunggaling ahli [[ornotologi]] ingkang lumayan misuwur. Jan palakrama kaliyan Tine Johanne de Wit ingkang dipunparingi sekawan putra.<ref>http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/economics/laureates/1969/</ref>
 
Jan Tinbergen sinau [[matematika]] lan [[fisika]] wonten ing [[Universitas Leiden]] sangandhapipun bimbingan saking [[Paul Ehrenfest]]. Nalika taun [[1926]], Jan nolak wajib militer lan minangka paukuman piyambakipun kedah nindakaken pedamelan-pedamelan sosial. Sadangu periode 25 wulan punika, Jan nyinaoni ilmu ékonomi. Piyambakipun minangka salah satunggaling anggota ingkang lumayan fanatik saking partai buruh sosialis. Jan kagungan pamanggih bilih ilmu fisika kirang kagungan mumpangat minangka anggota partai. Saking punika, piyambakipun lajeng sinau ilmu ékonomi ugi.<ref>http://www-history.mcs.st-and.ac.uk/Biographies/Tinbergen.html</ref>
Jan pikantuk gelar [[PhD]] nalika taun [[1929]] kanthi karyanipun ingkang judul "''Minimuumproblemen in de natuurkunde en economie''" (Minimalisasi Problem wonten ing fisika lan ékonomi). Piyambakipun makarya wonten ing Badan Statistik lan minangka profesor wonten ing [[Universitas Erasmus Rotterdam]] saking taun [[1929]]-[[1945]]. Wonten ing periode punika, piyambakipun ugi dados anggota [[Liga Bangsa-Bangsa]], sawijining badan internasional ingkang kagungan ancas ningkataken katentreman lan kamulyan donya.
 
Nalika taun [[1945]]-[[1955]], Jan Tinbergen ndhirikaken Lembaga Pembangunan dan Perencanaan Nasional BelandaWalanda lan dados direkturipun ingkang angka pisan.
 
Jan Tinbergen kathah mikiraken babagan keadilan lan distribusi pendapatan. [[Norma Tinbergen]] inggih punika salah satunggaling pamikiranipun ingkang nyatakaken bilih bedanipun antawis ''penghasilan tertinggi lan terendah'' ing satunggaling perusahaan langkung saking rasio 1:5, hal punika badhé ndadosaken kontraproduktif.<ref>http://global.britannica.com/EBchecked/topic/596515/Jan-Tinbergen</ref>
 
{{DEFAULTSORT:Tinbergen, Jan}}
[[Kategori:Ekonom BelandaWalanda]]
[[Kategori:Pamenang bebungah Nobel]]
[[Kategori:Pamenang Bebungah Nobel bidang ékonomi]]
352.737

besutan