Soedirman: Béda antara owahan

1 bèt wis dibusak ,  6 taun kepungkur
éjaan using AWB
c (éjaan, replaced: sehat → séhat, Indonesia → Indonésia (20), Keluwarga → kulawarga using AWB)
(éjaan using AWB)
}}
 
'''Soedirman''' utawi jangkepipun Jendral Besar TNI Anumerta Soedirman (Ejaan Soewandi: Sudirman) (lair ing Bodas Karangjati, Rembang, Purbalingga, 24 Januari 1916 – tilar donya ing Magelang, 29 Januari 1950 kanthi yuswa 34 taun) inggih punika salah sawijining pahlawan Indonésia ingkang berjuang ing mangsa kamardhikan Republik Indonésia. Katulis wonten ing sejarah [[Indonésia]] , panjenengane njabat dados [[Panglima]] lan [[Jendral]] [[Indonésia]] kapisan ingkang paling nem. Nalika yuswanipun Soedirman 31 taun panjenengane sampun dados [[Jendral]]. Sanadyan gerah [[Tuberkulosis Paru-paru]] panjenengane tetep berjuang ing [[palagan]] kagem mbela kamardhikan [[Indonésia]]. Soedirman tilar donya amargi gerah [[Tuberkulosis Paru-paru]] lan dipunsarèkaké ing Taman Makam Pahlawan Semaki (Kusumanagara), [[Yogyakarta]].
 
==kulawarga==
Sasampunipun Perang Dunia II purna, Jepang nyerah tanpa sarat marang Pasukan Sekutu lan Soekarno ngumumaken kamardhikan Indonésia. Soedirman angsal prestasi kapisan dados tentara sawise mundhut senjata tentara Jepang ing Palagan Banyumas, Jawa Tengah. Soedirman mimpin batalyon PETA dados resimen ing Banyumas ingkang dipunrintis dados pasukan perang republik Indonésia lan dados pasukan utama ing perang Revolusi Nasional Indonésia.
 
Perang Dunia II kang dipunmenangaken déning tentara Sekutu ing atase Jepang ndadosaken tentara BelandaWalanda mlebet ing pulo Hindia, BelandaWalanda sapunika Republik Indosenia ingkang sampun mutuasake kangge mardhika. Tentara Sekutu dugi ing Indonésia sawise tentara Jepang nyerah kanthi alasan mundhut ragatipun tentara Jepang, ananging NICA tumut kalih tentara Sekutu badhe mundhut Indonésia dados koloninipun. Ananging TKR perang kaliyan tentara Sekutu.
 
Palagan ageng kapisan ingkang dipunpimpin déning Soedirman inggih punika Palagan Ambarawa nglawan tentara Inggris lan NICA, BelandaWalanda ingkang kalaksanan ing wulan November dumugi Desember 1945. 12 Desember 1945 Soedirman nyerang Inggris sesarengan ing Ambarawa. Palagan wau kalaksana 5 dinten dipunpungkasi kanthi mundhuripun tentara Inggris ing Semarang tanggal 16 Desember 1945.
 
Sawise Soedirman menang ing Palagan Ambarawa tanggal 18 Desember 1945, panjenengane dipunangkat dados Jendral déning Presiden Soekarno. Soedirman angsal gelar Jendral boten saking sistem Akademi Militer utawi pasinaonan sanes ananging saking prestasinipun.
 
Nalika Agresi Militer II BelandaWalanda kedaden, kutha krajannipun Indonésia dipunpindah wonten ing Yogyakarta sebab Jakarta sampun dipunkuwasai déning tentara BelandaWalanda. Soedirman mimpin tentara kagem mbela Yogyakarta saking BelandaWalanda tanggal 19 Desember 1948. Nalika palagan kasebut, panjenengane sampun gerah Tuberkulosis ingkang sampun parah. Sanadyan kados mekaten panjenengane tetep tumut perang kanthi tandu .
 
Soedirman langkung awrat anggenipun nglampahi gesangipun, amargi paru-parunipun penjenange namung kantun setunggal ingkang saged dipunagem. Salajengipun Yogyakarta dipunpundhut denng BelandaWalanda, sanadyan sempet dipunkuwasai Indonésia nalika Seranagan Umum I Maret 1949. Nalika samanten, Presiden Soekarno lan Mohammad Hatta lan saperangan anggota kabinet dipuncekel déning tentara BelandaWalanda. Amargi kahanan ingkang awrat, Soedirman kanthi dipuntandu mimpin perang. Panjengane pindah-pindah ngantos 7 sasi saking wana dumugi wana, saking gunung ing gunung kanthi kahanan gerah ingkang awrat. Sanadyan tasih kersa mimpin perang, panjenengane kondur.
 
Sasampunipun BelandaWalanda nyerahaken kepuloan nusantara dados Republik Indonésia Serikat ing Konferensi Meja Bundar taun 1949 ing Den Haag, Jendral Soedirman kondur ing Jakarta bebarengan kaliyan Presiden Soekarno lan Mohammad Hatta.
 
==Tilar Donya==
352.737

besutan