Paus Telesphorus: Béda antara owahan

12 bèt wis dibusak ,  5 taun kepungkur
→‎top: éjaan using AWB
(→‎top: éjaan using AWB)
(→‎top: éjaan using AWB)
'''Paus Telesphorus''' punika ngasta jabatan Paus [[greja|Gréja]] [[Katulik]] [[Roma]] antawis taun ([[125]]-[[136]]).
 
'''Paus Tèlèsphorus''' yoiku [[Paus]] teko 126 utawo 127 sampèk 136 utawo 137 utawo 138, selama pamaréntahan [[Kaisar Romawi]] [[Hadrian]] lan Antoninus Pius. Deweke kemedosan Yunani lan lahir nenging Terranova da Sibari <ref name="buku1">Chapman, John. Studies on the Early Papacy. Port Washington, NY: Kennikat Press, 1971. ISBN 978-0-8046-1139-8.</ref>, Calabria, Italia.
 
Telesphorus secara tradisional diperhitungake koyok uskup Romawi kepitu berturut-turut setelah Saint Peter. The Liber Pontificalis nyebutake yen deweke wis pertapa suatu (utawo pertapa) biksu sebelum asumsi kantor. Nurut kesaksian Irenaeus (Against Heresies III.3.3), deweke ngderita "mulia" modar syahid. Meskipun paus awal sing paling disebut martir oleh sumber koyok Ponificalis Liber, Telesphorus yoiku sing pertama nenging sopo Ireneaus, nulis adoh sebelumne, nge'iake gelar iki.
 
Eusebius (Sejarah Gereja iv.7, iv.14) nempatkan awal kepausane nenging taun keloro belas teko pamaréntahan Kaisar Hadrian (128-129) lan nge'iake tanggal kemodarane koyok taun pertama pamaréntahan Antoninus Pius (138-139) <ref name="buku2">Fortescue, Adrian, and Scott M. P. Reid. The Early Papacy: To the Synod of Chalcedon in 451. Southampton: Saint Austin Press, 1997. ISBN 978-1-901157-60-4.</ref>.
 
Ning Martirologi Romawi pestane dirayakake nenging tanggal 2 Januari, Gereja Yunani ngrayakake iku nenging 22 Februari.
 
Tradisi Misa Natal tengah bengi, perayaan Paskah nenging dino Minggu, sing ngjogo teko pitu minggu-Prapaskah sebelum Paskah lan nyanyian Gloria biasane dicantolake karo Paus nya, namung beberapa sejarawan ngraguake yen atribusi kesebut akurat.
 
Sebuah fragmen surat teko Irenaeus nenging Paus Victor I selama kontroversi Paskah nenging akhir abad neng-2, ugo diawetake oleh Eusebius, bersaksi Telesphorus iku yoiku kliru siji teko para uskup Romawi sing selalu ngrayakake Paskah nenging dino Minggu, duduk nenging dino-dino liyo ning seminggu nurut perhitungan Paskah Yahudi. Ndak koyok Victor, piye, Telesphorus pancet ning persekuthuan karo komunitas-komunitas sing ndak ngmeloki kebiasaan iki.
 
Para Karmelit nghormati Telesphorus koyok santo pelindung order sejak beberapa sumber nggambarake deweke koyok seorang pertapa sing tinggal nenging Gunung Karmel.
 
Kuto Saint-Telesphore, nenging bagian kulon doyo teko Kanada Quebec provinsipropinsi, dijenengi nurut jenengne.
 
==Cathetan Suku==
352.737

besutan