Paus Clemens I: Béda antara owahan

22 bèt wis dibusak ,  5 taun kepungkur
→‎top: éjaan using AWB
c (→‎top: éjaan using AWB)
(→‎top: éjaan using AWB)
'''Paus Klèméns I''' ugo dikenal koyok Saint Clement teko [[Roma]] (ning boso Latin, Clemens Romanus), kedaftar teko tanggal awal koyok Uskup Roma <ref name="buku1">"Clement of Rome, St." Cross, F. L. (ed.), The Oxford Dictionary of the Christian Church, (New York: Oxford University Press, 2005)</ref>. Dèwèkè yoiku Bapa Apostolik pertama Gereja.<ref name="buku2">Chapman, John. "Pope St. Clement I." in The Catholic Encyclopedia 1908.</ref>
 
Beberapa rincian sing diketaui tentang keuripan Clement. Nurut Tertullian, Clement ditahbiskan oleh Saint Peter, lan deweke diketaui wis ngdadi anggota kekemuka teko gereja nenging Roma nenging abad neng-1 akhir. Daftar gereja mula-mula-mula nempatkan deweke koyok sing keloro utawo ketelu uskup Roma setelah Saint Peter. The Liber Pontificalis nyajiake daftar sing nggawe Paus Linus keloro nenging garis uskup Roma, karo Petrus koyok pertama, namung nenging saat sing padha deweke ngnyatakake yen Peter ditahbiskan loro uskup, Linus lan Paus Cletus, kanggo layanan imam masyarakat, mbudakake dewene dewe, duduk kanggo dungo lan khotbah, lan yen iku yoiku kanggo Clement yen deweke ngpercayakake Gereja secara keseluruhan, ngduding deweke koyok penggantine. Tertullian ugo nggawe Clement penterus langsung teko Peter. Lan sementara ning kliru siji karyane Jerome nge'iake Clement koyok "uskup kepapat Roma setelah Petrus" (duduk ning arti penterus kepapat Petrus, namung kepapat ning seri sing termasuk Petrus), deweke ngimbuhake yen "sebagian gede wong Latin berpikir Clement sing keloro setelah rasul" Clement diletakake setelah Linus lan Cletus / Anacletus nenging awal (c. 180) akun, yoiku Irenaeus, sing dimeloki oleh Eusebius teko Kaisarea. Arti teko laporan awal ndak jelas, ngeling kurangne bukti kanggo keuskupan monarki nenging Roma nenging ngono awal kencan.
 
Gor asli tulisan sing iseh onok Clement yoiku suratne nenging jemaat nenging Korintus (1 Clement), ning nanggapi sengketa nenging ngendi imam ketentu teko jemaat Korintus wis dipecat. Deweke negasake otoritas penatua koyok pengkuasa gereja , karo alasan yen Rasul wis ngduding koyok Hal iku dimocoake nenging gereja, berpadha karo surat-surat liyone, beberapa nenging antarane bar ngono ngdadi Kristen canon,. lan merupakan kliru siji dokumen ketuwek sing iseh onok nenging njobo Kristen Perjanjian Anyar. Iki pekerjoan penting yoiku sing pertama kanggo negasake otoritas kerasulan ulama.
 
Sebuah surat keloro, Clement, disebabake Clement meskipun beasiswa keanyar ngdudingake kanggo ngdadi homili oleh pentulis liyo. Ning Sastra Clementine legendaris, Clement yoiku perantara nglalui sopo rasul ngwulangake gereja. Nurut tradisi ndak lewih awal teko abad neng-4, Clement dipenjarakake nenging ngisor Trajan Kaisar namung pancet ngpimpin pelayanan nenging antara sepadha tahanan. Deweke bar ngono dieksekusi karo coro diikat nenging jangkar lan diuncalake nenging segoro.
 
Clement diakui koyok wong suci nenging gereja Kristen. Deweke diperelingi nenging tanggal 23 November nenging Gereja Katolik Roma, Komuni Anglikan, lan Gereja Lutheran. Neng Wetan Kristen Ortodoks pestane disimpen nenging 24 utawo 25 November.
 
==Cathetan Suku==
352.737

besutan