Tribhuwana Wijayatunggadewi: Béda antara owahan

3 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
éjaan using AWB
c (→‎Akhir Hayat Tribhuwana: éjaan, replaced: maneh → manèh using AWB)
(éjaan using AWB)
[[Pawarta]] iku mènèhi kesan yén Tribhuwana munggah takhta merga makili Gayatri. Senajan Gayatri mung putri ragil Kertanagara, nanging dhéwéké siji-sijiné kang isih urip ing sakupengé bojo-bojoné [[Raden Wijaya]] mula Tribhuwana entuk warisan takhta Jayanagara kang séda tanpa duwé keturunan. Nanging nalika iku Gayatri wis dadi [[pendeta]] [[Buddha]], mula pamrintahané diwakili déning putriné, ya iku Tribhuwana Tunggadewi.
 
Miturut kitab Nagarakretagama, Tribhuwana mrintah didhampingi bojoné, Kertawardhana. Ing taun [[1331]] Tribhuwana bisa numpas pemberontakan dhaérahlaladan Sadeng lan Keta. Miturut kitab Pararaton ana persaingan antarané [[Gajah Mada]] lan Ra Kembar nalika ngrebutaké posisi panglima penumpasan Sadeng. Banjur, Tribhuwana budhal dhéwé dadi panglima anggoné nyerang Sadeng, dikancani sepupuné, [[Adityawarman]].
 
Prastawa penting sabanjuré sajroning kitab [[Pararaton]] ya iku Sumpah Palapa kang dituturaké Gajah Mada nalika dilantik dadi ''rakryan patih Majapahit'' taun [[1334]]. Gajah Mada gawé sumpah ora bakal mangan énak (rempah-rempah) sadurungé bisa naklukaké kepulowan [[Nuswantara]] ing sangisoré [[Majapahit]].
 
== Akhir Hayat Tribhuwana ==
Tribhuwana Wijayatunggadewi mudhun saka takhtane kira-kira taun [[1351]] (sawise gawé [[prasasti Singasari]]). Tribhuwana banjur dadi Bhre Kahuripan manèh kang kalebu ing ''Saptaprabhu'', ya iku ''dewan pertimbangan agung'' kang duweniduwéni anggota saka keluarga kerajaan. Kang dadi raja [[Majapahit]] sabanjure ya iku putane, [[Hayam Wuruk]].
 
Ora ana pesthine kapan Tribhuwana seda. Kitab Pararaton mung nyritakake yen Bhre Kahuripan iku seda sawise pengangkatan Gajah Enggon dadi patih ing taun [[1371]].
 
Miturut kitab Pararaton, Tribhuwanotunggadewi didharmakake ing [[CandiCandhi]] Pantarapura kang dumunung ing Désa Panggih. Dene bojone, ya iku Kertawardhana Bhre Tumapel seda taun [[1386]], lan didharmakake ing CandiCandhi Sarwa Jayapurwa, kang dumunung ing Désa Japan.
 
== Rujukan ==
| first = Robert
| authorlink =
| title = Bali: IndonesiaIndonésia's Hindu Realm]]; A short history of
| publisher = Allen & Unwin
| series = Short History of Asia Series
352.737

besutan