Basa Armèni: Béda antara owahan

22 bèt wis dibusak ,  4 taun kepungkur
éjaan using AWB
c (→‎Conto Basa Arménia: éjaan, replaced: yaiku → ya iku using AWB)
(éjaan using AWB)
'''Basa Arménia''' (հայերեն լեզու, IPA: [hajɛɹɛn lɛzu] — ''hayeren lezow'', utawa dicekak dadi ''hayeren'') iku sawijining basa Indo-Éropah sing dipituturaké déning wong Arménia. Basa iki basa resmi ing [[Armenia]] lan uga [[Nagorno-Karabakh]] (sawijining republik sing umadeg sacara ''de facto'' nanging sacara ''de-jure'' bagéyan saka [[Azerbaijan]]). Basa iki nduwé aksara dhéwé sing diarani [[Aksara Armenia]].
 
Para ahli basa biasané ngeklasifikasi basa Armenia minangka cabang dhéwé saka basa Indo-Éropah.<ref>[http://www.britannica.com/eb/article-9109780/Armenian-language Armenian language - Britannica Online Encyclopedia<!-- Bot generated title -->]</ref> Nanging sawetara ahli basa Indo-Éropah kaya ta Clackson (1994), nduwé gagasan yèn basa Armenia bisa diklompokaké karo cabang [[basa Yunani]]. Gagasan iki diarani hipotésis [[basa Yunani-Arménia|Yunani-Arménia]] (basa Inggris: ''Graeco-Armenian Hypothesis''), sing dikombinasi mawa hipotésis [[basa Yunani-Arya]] [[Colin Renfrew|Renfrew]], [[James Clackson|Clackson]] lan Fortson 1994).
 
== Conto Basa Arménia ==
Sawijining ukara ing basa Arménia mawa pertalané ing [[basa Jawa]]. Conto iki ya iku sawijining donga [[Kanjeng Rama]] agama Kristen:
* Basa Armenia: Hayr / mer / or / erkins:/ surb /elici / anun /k’o. Ekesce / ark’ayut / ‘iwn / k’o. Elicin / kamk’ / k’o / orpes / erkins / ew / erki.
* Basa Jawa: Rama / kita / sing / ing-sorga :/ suci / dadi / Asma /panjenengan. / Rawuha / karajan / panjenengan. / Dadosa / Karsa / panjenengan / ing-sorga / lan / ing-bumi.
348.872

besutan