Corazon Aquino: Béda antara owahan

1.888 bèt wis ditambahake ,  5 taun kepungkur
→‎top: éjaan using AWB
(→‎top: éjaan using AWB)
(→‎top: éjaan using AWB)
{{Infobox President Officeholder
| name = Corazon C. Aquino
| image = Cory Aquino during a ceremony honoring US Air Force.jpg
|caption =
| order = [[Presidhèn Filipina]] ke-11{{br}}''Presidhèn ika-2 saka Républik ika-4''{{br}}''Presidhèn Pamerentahan Revolusioner (1986)''{{br}}''Presidhèn ika-1 saka Républik ika-5''
|alt term_start = [[25 Februari]] [[1986]] =
|office = [[List of Presidents of the Philippines|11th]] [[President of the Philippines]] <br><small>[[History of the Philippines (1965–1986)|2nd President of the Fourth Republic]] <br>[[History of the Philippines (1986–present)|1st President of the Fifth Republic]]
| term_end = [[30 Juni]] [[1992]]
| vicepresident primeminister = [[Salvador Laurel]](1986-1992)
| predecessor vicepresident = [[FerdinandSalvador MarcosLaurel]]
| successor term_start = [[Fidel V.February Ramos]]25, 1986
| term_end = [[June 30, Juni]] [[1992]]
| birth_date = {{birth date|1933|1|25}}
|predecessor before= [[Ferdinand E. Marcos]] |
| birth_place = [[Paniqui]], [[Tarlac]], [[Filipina]]
|successor dead = [[Fidel V. = alive Ramos]]
| death_date birth_date = {{deathbirth date and age|2009|8|1|1933|1|25}}
| death_place birth_place = [[KuthaPaniqui, MakatiTarlac]], Philippines
| birth_date death_date = {{birthdeath date and age|2009|8|1|1933|1|25}}
| party = [[Organisasi Dhémokratik Nasionalis Serikat]] (UNIDO)
|death_place = [[Makati]], [[Metro Manila]], Philippines
| spouse = [[Benigno Aquino Jr.]]
|resting_place = Manila Memorial Park, [[Parañaque]], [[Metro Manila]], Philippines
| religion = [[Katolik Roma]]
|party = [[Liberal Party (Philippines)|Liberal Party]]<br>[[United Nationalist Democratic Organization|UNIDO]]<br>[[Partido Dhémokratiko Pilipino-Lakas ng Bayan|PDP-Laban]]
| signature = Aquino_Sig.png
|profession = [[Homemaking|Housewife]]
|
| spouse = [[Benigno Aquino, Jr.|Benigno S. Aquino, Jr.]]<br><small>(1954-1983)</small>
|alma_mater = [[College of Mount Saint Vincent]]
|religion = [[Catholic Church|Roman Catholicism]]
| signature = Aquino_SigAquino Sig.pngsvg
}}
 
'''Cory Aquino''' inggih punika Presiden wadon ingkang nomer setunggal ing [[Filipina]].<ref name="buku1">{{id}}Syaelendra. ''Seri Wanita Legendaris Paling Berpengaruh di Dunia''. Penerbit :Cipta Media Binanusa (kaca 45)</ref> Panjenengane inggh punika garwanipun [[Benigno Aquino]], Jr.<ref name="buku2">{{id}}Syaelendra. ''Seri Wanita Legendaris Paling Berpengaruh di Dunia''. Penerbit :Cipta Media Binanusa (kaca 39)</ref> Nama aslinipun Cory inggih punika Corazon Sumulong Cojuangco.<ref name="buku3">{{id}}Syaelendra. ''Seri Wanita Legendaris Paling Berpengaruh di Dunia''. Penerbit :Cipta Media Binanusa (kaca 37)</ref> Miyos ing tanggal 25 Januari 1933.<ref name="buku3"/> Panjenengane putra ingkang nomer sekawan, saking enem sedulur kandung.<ref name="buku3"/> Ramanipun, Jose Cojuangco, Sr.<ref name="buku3"/> Asalipun saking Tarlac lan ibunipun, Demetria utawi asring dipuntimbali Metring Sumulong saking Rizal.<ref name="buku3"/>
'''Maria Corazon Sumulong Cojuangco Aquino''' ({{lahirmati|[[Paniqui]], [[Tarlac]], [[Filipina]] |25|1|1933|[[Kutha Makati|Makati]]|1|8|2009}}), dikenal minangka 'Cory Aquino', iku Presiden [[Filipina]] taun [[1986]] – [[1992]]. Panjenengané wanita Asia pisanan sing tampil minangka [[presiden wanita]] ing donya. Wanita iki garwa saka tokoh oposisi sing populèr, senator [[Benigno Aquino Jr.]]. Garwané kaprejaya wektu ndharat ing [[Papan Anggegana Internasional Manila]] nalika mulih menyang nagarané tanggal [[21 Agustus]] [[1983]]. Corazon sabanjuré difiguraké déning kalangan oposisi kanggo nentang kakuwasan [[otokratik]] sing diayahi déning [[Ferdinand Marcos]].
Tahun 1946 sadaya keluwarganipun Cory pindah wonten [[Amérika Sarékat]].<ref name="buku4">{{id}}Syaelendra. ''Seri Wanita Legendaris Paling Berpengaruh di Dunia''. Penerbit :Cipta Media Binanusa (kaca 38)</ref> Wonten ing [[Amerika Serikat]] piyambakipun mlebet Ravenhill Academy ing Philadelphia.<ref name="buku4"/> Nanging, Banjur Cory ngelajengaken ing Notre Dame Convent School ing New York.<ref name="buku4"/>
Wonten ins SMTA Cory mulai remen marang basa [[perancis]].<ref name="buku4"/> Rikala mlebet Mount St. Vincent College ing New York, bidang kuliah utama ingkang dipendhet [[matematika]], lan bidang kuliah minoripun Basa Perancis.<ref name="buku4"/> Supados boten mendhet mata kuliah fisika, piyambakipun nggantos Basa [[Perancis]] dados bidang kuliah utama, lan matematika minor.<ref name="buku4"/> Tahun 1953 piyambakipun lulus sarjana muda.<ref name="buku4"/>
Tanggal 11 Oktober 1954, Cory nikah kaliyan Benigno “Ninnoy” Aquino.<ref name="buku2"/> Senajan yuswanipun taksih sepantaran kaliyan Cory (24 tahun), ananging sapunika Aquino sampun terkenal mawi paraban “Anak Ajaib” ing jurnalistik lan pulitik.<ref name="buku2"/> Piyambakipun kekalih nikah ing Gereja Our lady of Sorrow ing Pasay city.<ref name="buku2"/>
Sejatosipun kirang leres menawi Cory dipunsebat boten siap kangge dados presiden.<ref name="buku5">{{id}}Syaelendra. ''Seri Wanita Legendaris Paling Berpengaruh di Dunia''. Penerbit :Cipta Media Binanusa (kaca 41)</ref> Punika pamanggihipun Lupita Aquino kashiwahara, adik iparipun piyambak.<ref name="buku5"/> Cory pikantuk pendidikan pulitik saking garwanipun piyambak, inggih punika rikala Aquino dados tahanan pulitik wiwit tahun 1972-1980.<ref name="buku5"/> Saben Setu piyambakipun sowan dateng garwanipun ing pakunjaran.<ref name="buku5"/> Wonten ngrika piyambakipun medangetaken napa mawon ingkang dipun andharaken garwanipun, kalebet nuturi kados pundi piyambakkipun mesthi ngewangsuli pitakon-pitakonipun wartawan.<ref name="buku5"/>
Rikala Ninoy seda, sejatosipun Cory gadhah kalih pilihan; dados randha sedih lan ngunci awakipun piyambak ing dhalem utawi mendhet alih tugasipun garwane lan ngisi panggonanipun garwane ingkang kosong ing pulitik.<ref name="buku6">{{id}}Syaelendra. ''Seri Wanita Legendaris Paling Berpengaruh di Dunia''. Penerbit :Cipta Media Binanusa (kaca 42)</ref> Keluarga Aquino ugi boten mangertos pundi ingkang badhe dipunpilih kaliyan Cory ngantos dugi ing Manila kagem ngrawuhi upacara pemakaman garawanipun.<ref name="buku6"/>
Kampanye tahun 1984 dados gladhen sesorah kagem Cory.<ref name="buku7">{{id}}Syaelendra. ''Seri Wanita Legendaris Paling Berpengaruh di Dunia''. Penerbit :Cipta Media Binanusa (kaca 44)</ref> Menawi padhatanipun kaliyan Ninoy rumiyin, piyambakipun ajrih sanget caket-caket podium, nanging saiki piyambakipun purun mminggah panggung lan sesorah senajan boten dangu.<ref name="buku7"/>
Pemilihan tahun 1984 uga maringi katah pengalaman lan piwulang enggal kagem Cory.<ref name="buku7"/> Sawijining dinten rikala nembe miwiti sesorah ing laladan Zambale, wonten gerimis.<ref name="buku7"/>
Lajeng piyambakipun dadosaken cepet sesorahipun.<ref name="buku7"/> Cory ngendika marang pendukungipun bilih piyambakipun boten purun piyambakipun sadaya gerah amargi kudanan saengga boten saged mariki swantenipun.<ref name="buku7"/> Ananging para pendukungipun boten purun, piyambakipun sadaya taksih pengen midangetaken sesorahipun Cory senajan jawahipun saya deres.<ref name="buku7"/>
Kados ingkang kula lan panjenengan mangertosi, pungkasanipun Cory kapilih dados Presiden Wadon ingkang sepisan ing nagara [[Filipina]] lan ingkang dados wakilipun inggih punika Salvador Laurel.<ref name="buku1"/>
 
==cathetan suku==
== Award lan prstasi ==
{{reflist}}
*1986 [[TIME|Time Magazine]] [[Person of the Year|Woman of the Year]]
*1986 [[Eleanor Roosevelt]] Human Rights Award
*1986 [[United Nations]] Silver Medal
*1986 Canadian International Prize for Freedom
*1986 [[Nobel Peace Prize]] nominee
*1986 International Democracy Award from the International Association of Political Consultants
*1987 [[Prize For Freedom]] Award from [[Liberal International]]
*1993 Special Peace Award from the Aurora Aragon Quezon Peace Awards Foundation and Concerned Women of the Philippines
*1994 One of ''100 Women Who Shaped World History'' (by G.M. Rolka, Bluewood Books, San Francisco, CA)
*1995 Path to Peace Award
*1996 [[Fulbright Program|J. William Fulbright Prize for International Understanding]] from the U.S. Department of State
*1998 [[Bebungah Ramon Magsaysay]] for International Understanding
*1998 Pearl S. Buck Award
*1999 One of Time Magazine's 20 Most Influential Asians of the 20th Century
*2001 [[World Citizenship Award]]
*2005 [[David Rockefeller]] Bridging Leadership Awards
*2005 One of the ''World's Elite Women Who Make a Difference'' by the International Women's Forum Hall of Fame
*2006 One of Time Magazine's 65 Asian Heroes
*2008 One of A Different View's 15 Champions of World Democracy
*EWC Asia Pacific Community Building Award
*Women's International Center International Leadership Living Legacy Award
*[[Martin Luther King Jr.]] Nonviolent Peace Prize
*[[United Nations Development Fund for Women]] Noel Award for Political Leadership
 
[[Kategori:Wanita pemimpinTokoh]]
== Pranala jaba ==
{{wikisource author}}
{{commonscat|Corazon Aquino}}
* [http://www.coryaquino.ph/ Official website of Corazon Aquino] – maintained by the Benigno S. Aquino, Jr. Foundation
* [http://www.youtube.com/watch?v=WX9ysynaIq0 President Cory's historic speech before the U.S. Congress]
* [http://www.op.gov.ph/muséum/pres_aquino.asp Malacañang Museum Official Biography]
* [http://teampilipinas.net/?p=249 Prayers for Tita Cory]
* [http://www.prayforcory.com Prayers - prayforcory.com]
*[http://www.nytimes.com/2009/08/01/world/asia/01aquino.html?_r=1&hp NYTimes obituary]
 
[[pag:Cory Aquino]]
{{start box}}
{{succession box |
before= [[Ferdinand E. Marcos]] |
title= [[Presiden Filipina]] |
years= 1986–1992 |
after= [[Fidel V. Ramos]]
}}
{{succession box|
title=[[Tokoh Tahunan|Tokoh Wanita taunan versi ''Time'']]|
before=[[Deng Xiaoping]]|
after=[[Mikhail Gorbachev]]|
years=[[1986]]|
}}
{{end box}}
 
{{DEFAULTSORT:Aquino, Corazon}}
[[Kategori:Présidhèn Filipina]]
[[Kategori:Tionghoa-Filipina]]
[[Kategori:Wanita pemimpin]]
[[Kategori:Person of the Year]]
352.737

besutan