Étiopia: Béda antara owahan

1 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
→‎top: éjaan using AWB
(→‎top: éjaan using AWB)
(→‎top: éjaan using AWB)
Etiopia ndarbèni sajarah kang paling jangkep minangka nagara mardika ing bawana kasebut. Minangka nagara paling tuwa ing donya, kawasan Etiopia uga minangka salah siji panggonan peradaban kang paling wiwitan ing donya. Pamaréntahan Etiopia pisanan diwangun udakara taun [[980 SM]] lan nampa agama [[Kristen]] ing abad ka-4 M. Nagara iki cukup unik yèn dibandingaké karo nagara-nagara Afrika liyané amarga ora naté dijajah wektu jamané [[Parebutan Afrika]], lan terus mardika nganti taun [[1936]], nalika pasukan [[Italia]] nguwasani nagara mau. Pasukan-pasukan [[Britania Raya]] lan Ethiopia ngalahaké tentara Italia taun 1941, lan Ethiopia ngéntukaké kadhaulatané manèh sawisé nanda tangani [[Prajanjèn Britania-Ethiopia]] ing Desember 1944. Ethiopia biyèn naté dijenengké [[Abisinia]].
 
Wektu iki, Etiopia minangka nagara awangun republikrépublik lan mèlu aktif jroning aktivitas-aktivitas kerjasama internasional. Kutha krajané, [[Addis Ababa]] minangka pusat administrasi [[Uni Afrika]] (AU).
 
Etiopia isih nganggo [[kalendher Julian]] saéngga nagara iki arep mbuka rangkaian perayaan nyambut milenium katelu adhedhasar penanggalan kalendher kasebut. Nagara ing [[Sungu Afrika]] iki migunakakén kalender Julian kang kèri watara 7 tahun dibandingaké karo [[kalendher Gregorian]] kang luwih umum dipigunakaké ing donya<ref>[http://news.yahoo.com/s/afp/20070605/wl_africa_afp/ethiopiamillennium;_ylt=Ao.YAhk6NFWZ2lTl57IObkW96Q8F "Ethiopia kicks off celebrations for third millennium"], [[Associated Press]], diakses Mei [[2007]]</ref>.
348.872

besutan