Kepler 22b: Béda antara owahan

2 bèt wis ditambahake ,  5 taun kepungkur
c
→‎top: éjaan, replaced: yaiku → ya iku (2) using AWB
(→‎top: éjaan using AWB)
c (→‎top: éjaan, replaced: yaiku → ya iku (2) using AWB)
{{Planetbox end}}
 
'''Kepler-22b''' yaikuya iku [[planet njaba surya]] kaping pisanan kang dipastikaké ana ing [[zona layak huni]]. Planet iki ditemukaké déning [[wahana Kepler|teleskop angkasa Kepler]] duwéné [[NASA]].<ref name="bbc20111205" /> Penemu iki diumumaké nalika tanggal 5 Desember 2011.<ref name="bbc20111205">{{cite news|url=http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-16040655|title=BBC News - Kepler 22-b: Earth-like planet confirmed|date=5 December 2011|work=[[BBC Online]]|accessdate=6 December 2011}}</ref> Planet iki sebeneré ditemukaké ning dina kaping teluné nalika tembe dioperasikaké Kepler ning tengahing taun 2009. Transit kaping teli dilacaktemu ning akir taun 2010. Data pemastian tambahan diolihaké saka [[teleskop angkasa Spitzer]] lan pangamatan saka darat. Jari-jari planet iki dikira-kira nganti 2,4 kali jari-jari [[Bumi]]. Jaraké 600 taun cahaya saka Bumi. Kepler-22 mubengi bintang tipe-G kang jenengé [[Kepler 22]].<ref name="NASA20111205_2011_373">{{cite web|url=http://www.nasa.gov/centers/ames/news/releases/2011/11-99AR.html|title=NASA - NASA's Kepler Confirms Its First Planet in Habitable Zone of Sun-like Star|work=NASA Press Release|accessdate=6 December 2011}}</ref><ref name="bbc20111205" />
 
[[Gambar:Kepler22b-artwork.jpg|right|300px| Gambar Kepler 22b]]
 
Sasuwené iki, massa lan komposisi kulité durung dingerteni.<ref name="NASA20111205_2011_373"/><ref name="bbc20111205" /> Menawa padeté kayata Bumi (5.515 g/cm<sup>3</sup>), mula massa Kepler-22b bakal kacathet nganti 13,8 kali massané Bumi,<ref group="calc">m ~ V ~ R<sup>3</sup>, mula 2,4<sup>3</sup> = 13,8 iku proporsiné</ref> sewetara babagan [[gravitasi permukaan]]né bakal kecathet nganti 2,4 kali luwih gedhe saka Bumi.<ref group="calc">Gravitasi proporsional karo itungan m/r^2. Menawa m=13,4 dan r=2,4, bakal ditemuni G=13,4/(2,4^2)=2,4 . (13,4 yaikuya iku padha karo 2,4^3).</ref> Menawa padeté kayata banyu (1 g/cm<sup>3</sup>), brarti massané bakal kacathet kira-kira 2,5 kali Bumi<ref group="calc">(13,8/5,5)</ref> lan gravitasi permukaané 0,43 kaliné planet Bumi.<ref group="calc">2.5/2.4<sup>2</sup></ref>
 
Jarak Kepler-22b karo bintangé dikira-kira nganti 15% luwih cilik tinimbang jaraké Matahari karo Bumi.<ref name=autogenerated1>[http://www.nasa.gov/mission_pages/kepler/news/kepscicon-briefing.html NASA - NASA's Kepler Mission Confirms Its First Planet in Habitable Zone of Sun-like Star<!-- Bot generated title -->]</ref> Anangning, padhangé Kepler-22 25% luwih remeng tinimbang Matahari.<ref name="bbc20111205" /> Menawa ora duwéni atmosfir, rata-rata suhu planet iki bisa nganti {{nowrap|-11[[Celsius|°C]]}}. Menawa ning atmosferé ana [[efek rumah kaca]] kayata ning Bumi, rata-rata suhu Kepler-22b bakal kecathet nganti {{nowrap|22 [[Celsius|°C]]}} (72[[Fahrenheit|°F]]).<ref
6.697

besutan