Seni Perang: Béda antara owahan

2 bèt wis ditambahake ,  5 taun kepungkur
c
éjaan, replaced: yaiku → ya iku (2) using AWB
c (éjaan using AWB)
c (éjaan, replaced: yaiku → ya iku (2) using AWB)
'''Seni Perang''' utawa'''The Art of War''' iku sawijining ngèlmu perang sing asalé saka risalah militèr China kang tinulis rikala abad ka-6 sakdurungé Masèhi déning [[Sun Tzu]]. Rinakit jroning 13 bab, saben bab ditujokaké marang salah siji aspek pe[[perang]]an, lan wis suwé dianggep minangka karya wigati lan mapan tumrap [[strategi]] lan [[taktik]] [[militèr]].
 
''Seni Perang''' minangka buku kang paling tuwa bab [[strategi militèr]] ing donya. Kayadéné tulisan bab [[matématika]] utawa [[sains]], karya iki uga diangkah kanggo mratélakaké konsèp arupa rangkéan rumusan. Buku iki minangka buku kang wiwitan lan paling suksès bab strategi lan nduwèni pengaruh kang ngédap-édapi tumrap pamikiran militèr ing donya, taktik bisnis lan liya-liyané. Sun Tzu minangka wong kang pisanan ngakoni wigatining panggonan (posisi) jroning strategi lan posisi dipangaruhi déning kondhisi obyèktif jroning lingkungan fisik.lan pikiran subyèktif saka aktor-aktor saingan ana ing lingkungan iku mau. Pemikiran Sun Tsu yaikuya iku yèn strategi dudu rencana arupa daftar kang kudu dilakoni, nanging mbutuhaké rèspon cepet lan cukup kanggo ngrubah kondhisi. Recana jroning lingkungan kang kakontrol, nanging ana ing sajroning lingkungan kang kompetitif, rencana kompetitif jumbuh karo nggawé situasi kang ora ana siji-aijia sing nggawé rencana. <!--collide creating situations that no one plans-->
 
Buku iki pisanan diterjemahaké menyang basa Éropah ing taun [[1782]] déning wong [[Prancis]], [[Jesuit]] [[Jean Joseph Marie Amiot]], lan mbokmanawa ana pengaruhé marang pemikiran [[Napoleon I of France|Napoleon]],<ref>[http://web.archive.org/20071211173508/www.geocities.com/gcalla1/war.htm Samuel B. Griffith]</ref> lan malah ''perencanaan'' [[Operation Desert Storm]].<ref>[[Paul K. Van Riper]]. [http://www.comw.org/qdr/fulltext/0603ripper.pdf]</ref><ref>Grant T. Hammond. [http://www.dtic.mil/doctrine/jel/jfq_pubs/2308.pdf].</ref> Para pamimpin klebu [[Mao Zedong]], [[Jenderal]] [[Pervez Musharraf]], [[Vo Nguyen Giap]], lan Jenderal [[Douglas MacArthur]] ngakoni yen entuk inspirasi saka buku iki.
**:(是故)百戰百勝,非善之善者也;不戰而屈人之兵,善之善者也
**:''Therefore One hundred victories in one hundred battles is not the most skillful. Seizing the enemy without fighting is the most skillful.''
Maknané: Mulané, satus kamenangan ing satus perang dudu ngrupakaké kaprigelan sing paling dhuwur, kang paling prigel yaikuya iku kang bisa naklukaké mungsuh tanpa perang.
 
<!--''War is of vital importance to the state and should not be engaged carelessly''-->
6.697

besutan