Kali Niger: Béda antara owahan

3 bèt wis ditambahake ,  5 taun kepungkur
éjaan using AWB
c (→‎Geografi: éjaan using AWB)
(éjaan using AWB)
[[Gambar:Niger river map.PNG|right|thumb|300px|Peta Kali Nigeria minangka lembah kali kang dhuweni [[werna]][[ijo]]. Gamblang minangka ngisor kali nduwènihulu ing [[Guinea]], banjur menggok jroning bawana, lan akhiré nduwèni hilir ing [[Nigeria]].]]
 
'''Kali Niger''' ya iku kali kang utama dumunung ana ing [[Afrika]] [[Kulon]], kanthi dawa kurang luwih 2500 [[mil]] (utawa 4000 [[km]]). Kali kang mili ngelewati [[Guinea]], [[Mali]], [[Niger]], ing tapel wates [[Benin]] banjur lewat [[Nigeria]], kang ndhuwei hilir ngelewati salah sijiné delta kali kang paling gedhe, uga misuwur minangka [[Delta Niger]], tumuju ing [[TelukLempongan Guinea]]. Kali Niger ya iku kali urutan ka-3 paling dawa ana ing Afrika, sawisé [[Kali Nil]] lan [[Kali Kongo]] (biyen misuwur kathi sesebutan Kali Zaïre). Anak kali kang utama ya iku [[Kali Benue]].
 
== Etimologi ==
Kali Niger ya iku kali kang nduwèni kahanan [[banyu]] kang "bening", kang ngalir ska persepuloh sedimen ketimbang [[Sungai Nil]]. Kahanan kaya mengko kang ana ing kali disebabake déning Niger kang dumunung ana ing wewatuan kang kuna lan nduwèni biji endapan blethok kang sithik kahanan kaya mengkeni iki kang dadi sebab utama kali Niger nduwèni banyu kang bening.<ref>Reader, John. Afrika. Washington, D.C.: National Geographic Society, 2001. hal. 191</ref> Namun demikian, seperti juga Nil, sungai Niger selalu banjir musiman, dimulai pada bulan September, memuncak di November, dan berakhir di bulan Mei.<ref name="Reader, hal. 191">Reader, hal. 191</ref>
 
Ciri khas sungai ini adalah [[Delta Pedalaman Niger]], yang terbentuk di daerahlaladan di mana lereng sungai itu mematah.<ref name="Reader, hal. 191"/> Hasilnya adalah suatu wewengkon dengan aliran arus seperti jalinan pita, [[rawa]]-rawa, dan danau-danau sebesar nagara [[Belgia]]; dan banjir musiman menjadikan Delta itu luar biasa produktif baik di bidang [[perikanan]] maupun [[agrikultur]].<ref>Reader, hal. 191-192</ref>
 
== Kali Niger jroning carita fiksi ==
{{reflist}}
 
{{rintisan}}
<!--
[[Category:Rivers of Guinea]]
[[Kategori:Kali ing Benin|Niger]]
[[Kategori:Kali ing Nigeria|Niger]]
 
 
{{stub}}
352.737

besutan