Basa Pèrsi: Béda antara owahan

1 bèt wis dibusak ,  4 taun kepungkur
éjaan using AWB
c (→‎Sistem panulisan: éjaan, replaced: yaiku → ya iku using AWB)
(éjaan using AWB)
|family=[[basa Indo-Éropah|Indo-Éropah]]{{br}} [[basa Indo-Iran|Indo-Iran]]{{br}}  [[basa Iran|Iran]]{{br}}   Iran Kulon{{br}}    Iran Kidul-kulon{{br}}    Parsi Modhèrn{{br}}
|nation=[[Iran]], [[Tajikistan]], [[Afganistan]]
|agency=[[Akademi basa lan sastra PersiaPèrsi]]{{br}}[[Akademi Ilmu Pengetahuan Afghanistan]]
|iso1=fa|iso2=per (b)/fas (T)|sil=PRS}}
'''Basa [[Parsi]]''' (jeneng lokal: '''Farsi''', '''Tajiki''' utawa '''Dari'''), iku basa klompok [[Indo-Éropah]] saka kulawarga basané. Dituturaké ing [[Iran]], [[Tajikistan]], [[Afganistan]] lan [[Uzbekistan]]. Gunggung penutur total watara 75 yuta. Déné ing [[Iran]], penutur asli basa iki watara 60% padunung.
== Sajarah ==
Basa Parsi kagolong anak cabang basa [[basa Indo-Arya]]. Para pakar basa lan sajarawan yakin yèn perkembangan basa Parsi diliwati kanthi tahapan:
* [[PersiaPèrsi Kuna]]
* [[PersiaPèrsi Tengah]]
* [[PersiaPèrsi Modhèrn]].
 
Basa iki kagolong basa paling tuwa, sing dikira-kira umuré luwih tuwa tinimbang [[Basa Sangskreta]]. Basa iki terus tuwuh, lan sawisé Islam mlebu tanah Parsi (PèrsiaPèrsi), kurang luwih 40 persèn kosakata basa Parsi wis kapengaruhan déning kosakata [[basa Arab]]. Saliyané iku unsur-unsur [[basa Yunani]], [[basa Aram]], [[basa Inggris]] lan [[basa Prancis]] sarta sethithik [[Turki]], uga mlebu jroning basa iki.
 
== Cabang-cabang basa PersiaPèrsi ==
Basa Parsi sabeneré dumadi saka manéka ragam basa lan varian, sing kasebar saka [[Iran]] nganti ujung Khumzari ing [[Oman]]. Dhialèk lan varian iku antara liya:
* [[Dari|Basa Dari]] sing dituturaké ing [[Afganistan]], klebu [[Hazaragi]].
* [[Luri]]
* [[Tat]]
* [[PersiaPèrsi Yahudi]]
 
== Sistem panulisan ==
{{utama|Aksara basa PersiaPèrsi}}
 
Sadurungé mlebu Islam, masyarakat PersiaPèrsi migunakaké rong vèrsi aksara ing mangsa [[Pahlavi]], ya iku aksara sing dimodhifikasi saka [[Basa Aram]], lan vèrsi sijiné ya iku aksara asli saenggon sing disebut 'Dindapirak' utawa jroning basa PersiaPèrsi Modhèrn disebut 'Din dabireh' (aksara suci).
 
Basa Parsi modhèrn migunakaké aksara Arab kanthi tambahan 4 aksara kanggo nulisak’e 'zh', 'ch', 'p', lan 'g'.
352.737

besutan