Segara: Béda antara owahan

1 bèt wis ditambahake ,  6 taun kepungkur
éjaan using AWB
c (removed Category:Geografi; added Category:Segara using HotCat)
(éjaan using AWB)
[[Gambar:Sunrise_over_the_sea.jpg|thumb|right|250px|[[Matahari]] sainggiling segara]]
'''Segara''' ([[basa krama|krama]] Seganten) punika kempalan [[toya]] [[asin]] saha kahubungaken kaliyan [[samodra]] utawi [[tlaga]] ageng ingkang padatanipun ngandhut toya asin, kirang gadhah saluran alam kadosdéné [[Seganten Kaspia]] lan [[Laut Mati]]. Istilah seganten asring dipun ginakaken minangka sinonim kaliyan [[samodra]]. [[Tlaga ageng]], kadasta [[Great Lakes]], kadhangkala dipunwastani seganten dharat. Kathah seganten ingkang kalebet kategori ''marginal sea'', inggih punika seganten ingkang [[Ocean current|arus]] kasababaken déning angin; déné jinis sanèsipun kados [[Segara Tengah|seganten mediterranean]], ingkang arusipun kasebabaken déning béda salinitas lan suhunipun toya.
Organisasi Hidrografi Internasional (IHO) minangka organisasi internasional ingkang nggadhahi kakuwasaan bab ndèfinisikaken seganten. Définisi ing wekdal punika kasebat wonten ing satunggaling dokumèn ''Special publication S-23'', ''[http://www.iho.shom.fr/PUBLICATIONS/download.htm Limits of Oceans and Seas]'', 3rd edition, [[1953]].
 
== Sajarah ==
Seganten kawangun 4,4 milyar taun kapungkur, wiwitanipun asipat asem sanget, kanthi toya ingkang umob (watawis 100 °C) amargi panasipun [[Bumi]] wekdal semanten. Asemipun toya seganten amargi wekdal punika [[atmosfer]] [[Bumi]] dipunkebaki déning [[karbon dioksida]]. Kaaseman toya punika ingkang nyebabaken inggilipun panggapukan ingkang ngasilaken uyah ingkang andadosaken toya seganten asin kados ing wekdal samenikasapunika. Wekdal semanten, gelombang tsunami asring kadadosan amargi asringipun astéroid nabrak Bumi. Pasang surut seganten ing wekdal punika ugi bertipe [[mamut]] utawi inggil sanget amargi jarak Bulan ingkang caket sanget kaliyan Bumi.
 
== Kapurih ugi mirsani ==
==Referensi==
{{reflist}}
{{geo-stub}}
 
[[Kategori:Segara|*]]
[[Kategori:Wujud banyu]]
[[Kategori:Artikel mawi basa krama]]
 
 
{{geo-stub}}
352.737

besutan