Ostrali: Béda antara owahan

5 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
}}
 
'''Australia''' iku salah sawiji nagara gedhé ing kidul. Kutha krajané ya iku [[Canberra]]. Padunungé kira-kira ana 20 yuta. Australia gadhah nagara tanggané antara liya: ing sisih lor [[Indonésia]], [[Timor Wétan]], lan [[Papua Nugini]], ing sisih lor-wétan [[Solomon Islands]], [[Vanuatu]], lan [[New Caledonia]] lan ing sisih kidul-wétan [[Selandia Anyar]].
 
Dharatan Australia wis didunungi manungsa luwih saka 42,000 taun déning [[Padunung asli]].<ref>[http://news.softpedia.com/news/Both-Aborigines-and-Europeans-Rooted-in-Africa-54225.shtml Padunung Asli (Aborigin) Australia lan Asal Éropah ing Afrika - 50,000 taun kapungkur]</ref> Sawisé ditekani sacara sporadis déning para nelayan saka lor lan sabanjuré ditemokaké déning wong [[Éropah]] ya iku panjelajah [[Walanda]] ing taun [[1606]],<ref>MacKnight, CC (1976).''Lelaku menyang Marege: ''Macassan Trepanger'' ing Australia Lor.'' Melbourne University Press</ref> separo tlatah bagéan wétan sabanjuré di akoni déning [[Karajan Inggris]] ing taun [[1770]] lan wiwitané kanggo nampung wong ukuman ''[[penal transportation]]'' minangka bagéan saka koloni [[New South Wales]], wiwit tanggal [[26 Januari]] [[1788]].
Nalika cacahing padunung tansaya akèh, tlatah anyar wiwit dibukak ing abad ka-19, ya iku lima laladan otonom koloni Inggris.
 
Ing tangal [[1 Januari]] [[1901]], enem koloni gabung dadi [[Federasi Australia|federasi]], lan Persemakmuran Australia banjur kawangun. Wiwit dadi federasi, Australia nganut sistem pulitik dhémokrasi liberal lan tetep jroning Persemakmuran utawa [[Commonwealth realm]]. Kutha krajané ya iku [[Canberra]], dumunung ing ''[[Australian Capital Territory]]'' (ACT). Padunungé ana 21 yuta jiwa, lan akèh-akèhé ngumpul ing kutha-kutha [[Sydney]], [[Melbourne]], [[Brisbane]], [[Perth, Western Australia|Perth]], lan [[Adelaide]].
 
* [[Daftar nagara]]
 
== Cathetan suku ==
<div class="references-small">
# {{note|anthem explanation}} Australia uga duwé lagu kabangsan, ''[[God Save the Queen|God Save the Queen (or King)]]'', kang dimainaké yèn ana karawuhan kulawarga krajaan Inggris ing Australia. Ing acara liyané lagu kabangsan Australia, ''[[Advance Australia Fair]]'', kang dimainaké.<ref>[http://www.itsanhonour.gov.au/symbols/anthem.cfm It's an Honour - Symbols - Australian National Anthem] lan [http://www.dfat.gov.au/facts/nat_anthem.html DFAT - "The Australian National Anthem"]; {{cite book | title = Parliamentary Handbook of the Commonwealth of Australia | edition = 29th Edition | year = 2002 (updated 2005) | chapter = National Symbols | chapterurl = http://www.aph.gov.au/library/handbook/40thparl/national%20symbols.pdf | accessdate = 2007-06-07}}</ref>
3.421

besutan