Perang ing Kurukshetra: Béda antara owahan

3 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
c
yen -> yèn using AWB
(éjaan using AWB)
c (yen -> yèn using AWB)
Sakwisé gagal mateni Pandhawa banjur Kurawa duwé rencana liya. Kurawa ngajak Pandhawa dolanan dadu, kanthi syarat sing kalah kudu metu saka krajan nganti telulas taun. Dolanan dadu iku disetel licik déning Kurawa sing nyebabake pandhawa kalah. Sakdurungé Pandhawa dibuwang, Dretarastra janji arep nyerahaké krajan marang Yudhistira amarga dheweké iku minangka aak pambarep dinasti Kuru.
 
Sakwisé telulas taun, padha karo janjiné Pandhawa nduwèni hak njaluk manèh krajan Astina. Nanging Duryodana ora gelem menehake Krajan manèh, sanajan kaya mangkono Yudhistira lan adhi-adhiné isih bisa sabar. Minangka Pengeran, Pandhawa krasa yenyèn dheweké nduwèni hak lan wajib melu ana ing urusan administrasi krajan, banjur Pandhawa njaluk lima désa. Nanging Duryudana gumbedhe ora gelem menehi sanajan sakpucuk dom. Kuwi sing dadi sebab anané paprangan amarga Pandhawa wis kentekan sabar.Pandhawa minangka pangeran kudu lan nduwèni hak ana ing administrasi pamerentahan
Sebagai seorang pangeran, [[Pandawa]] merasa wajib dan berhak turut serta dalam administrasi pemerintahan, maka mereka meminta lima buah désa saja. Tetapi Duryodana sombong dan berkata bahwa ia tidak bersedia memberikan tanah kepada para Pandawa, bahkan yang seluas ujung jarum pun. Jawaban itu membuat para Pandawa tidak bisa bersabar lagi dan perang tak bisa dihindari. Di pihak lain, Duryodana pun sudah mengharapkan peperangan.<ref name="Bhagawad Gita"/>
 
Sauntara iku, [[Kresna]] nyoba kanggo nglakokaké musyawarah supaya bisa damai. Kresna menyang [[Hastinapura]] ngusulaké kadamaian antarané Pandawa lan Kurawa. Nanging [[Duryudana]] nulak usulé Kresna amarga ngrasa diece, mula dheweké mrentah para prajurit supaya nangkep Kresna sakdurungé budal saka kraton. Nanging Kresna ora wong biyasa. Dheweké bisa dadi cumlorot sing ndadekaké prajurit wuta kabeh. Nalika iku uga dheweké nunjukaké bentuk rohaniné sing mung bisa dideleng déning wong suci ya iku : [[Bisma]], [[Drona]], lan [[Widura]].
 
Sakwise Kresna lunga saka Hastinapura, dheweke menyang Uplaplawya kanggo ngandhani Pandhawa yenyèn perang wis ora udu kadadean. Dheweke njaluk supaya Pandhawa nyiapake widyabala.
 
== Persiapan perang ==
[[Kresna]] ora nyanggupi perang dhewekan. Dheweké ngajokaké pilihan karo Pandhawa lan Kurawa, yenyèn salah siji bisa njaluk widyabalane Kresna sing akeh lan salah siji oleh migunaake tenagane Kresna. OLeh kesempatan kaya mangkono [[Arjuna]] lan [[Duryodana]] lunga menyang [[Krajan Dwaraka|Dwaraka]] kanggo milih salah siji saka rong pilihan mau.
 
Duryodana pinter ing pulitik, jenius ing bidang pulitik, banjur dheweke milih tentarane Kresna. Dene para [[Pandawa]] sing diwakili Arjuna, milih tenagané Kresna sing bisa ngadhani lan njaluk supaya Kresna maju perang tanpa gaman. Sri Kresna gelem marang panjaluké pandhawa.
348.872

besutan