Kumarin: Béda antara owahan

1 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
c
→‎top: yen -> yèn using AWB
c (éjaan using AWB)
c (→‎top: yen -> yèn using AWB)
 
'''Kumarin''' ya iku senyawa [[metabolit sekunder]] arupa lenga [[atsiri]] kang kabentuk utamane saka turunan [[glukosa]] nonatsiri nalika proses dadi tuwa utawa nalika lara.<ref name="Salisbury">Salisbury FB, Ross CW. 1995. ''Fisiologi Tumbuhan, Jilid 2''. penerjemah: Lukman DR, Sumaryono. Bandung:Penerbit ITB. Hal:147-148. ISBN 979-8591-27-5</ref>
Iki wigati utamane ing tanduran [[alfalfa]] lan [[semanggi]] legi kang kumarinne nyebabake ambon-ambon kang kas sakawit sawise kaloro tanduran mau dibabat.<ref name="Salisbury"/> Para paneliti wis ngembangake galur semanggi tertemtu kang ngandhut sithik kumarin lan galur liyane kang ngandhut kumarin kanthi bentuk terikat.<ref name="Salisbury"/> Kabeh galur mau sacara ékonomi wigati banget amarga kumarin-bebas bisa owah dadi produk kang ngandhut [[racun]], [[dikumarol]], yenyèn semanggi rusak nalika panyimpenan.<ref name="Salisbury"/> Dikumarol ya iku senyawa [[antipenggumpalan]] kang nyebabake penyakit semanggi legi (penyakit perdarahan) ing kewan [[ruminansia]] (pemamah biak kaya sapi) kang mangan tanduran kang ngandhut dikumarol.<ref name="Salisbury"/>
 
[[Skopoletin]] ya iku kumarin racun kang sumebar ing tanduran lan kerep ditemoni ing kulit wiji.<ref name="Salisbury"/> Skopoletin minangka salah siji senyawa kang dinuga nggondeli thukuling wiji tertemtu, nyebabake [[dormansi]] nganti senyawa mau kaumbah (tuladhane, déning udan kang lumayan deres saengga kelembapane cukup tumrap modoting kecambah).<ref name="Salisbury"/> Dadi peranane ya iku minangka penghambat alami thukuling wiji.<ref name="Salisbury"/>
348.872

besutan