Kendhang: Béda antara owahan

2 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
c
→‎Jinis swara lan cara nabuh: kabeh -> kabèh using AWB
(éjaan using AWB)
c (→‎Jinis swara lan cara nabuh: kabeh -> kabèh using AWB)
Akèh jinis swara sing isa diasilaké saka piranti kendhang iki ya iku antarané:
* '''Dlong''': swara iki metu saka tengah bagéyan kendhang sing gedhé (kejaba [[kendhang ketipung]]), ditabuh nganggo kabèh driji lan sabagéyan tlapakan sing langsung diculaké. Swara iki nduwé nadha paling cendhèk.
* '''Dhah''': swara iki metu saka sisi utawa pinggir bagéyan kendhang sing gedhé (kejaba kendhang ketipung), ditabuh nganggo kabehkabèh driji lan sabagéyan tlapakan tangan sing langsung diculaké.
* '''Thung''': swara iki metu saka tengah bagéyan kendhang sing gedhé, ditabuh nganggo driji sing langsung diculaké. Yèn ing kendhang ketipung, swara iki metu saka bagéyan kendhang sing gedhé ning ditabuh nganggo jempol utawa driji panuding sing langsung diculaké.
* '''Ket''': swara iki metu saka pérangan tengah kendhang sing gedhé, ditabuh nganggo pucuk driji utamané pucuk driji panuding, driji panunggul karo driji manis lan ora langsung diculaké (tetep nempèl) utawa nutup.
* '''Tong''': swara iki metu saka sisi utawa pinggir bagéyan kendhang sing cilik, ditabuh nganggo pucuk driji panunggul lan driji manis lan langsung diculaké.
* '''Tak''': swara iki metu saka bagéyan kendhang sing cilik, ditabuh nganggo kabehkabèh driji lan sabagéyan tlapakan tangan lan ora diculaké utawa tetep nempèl, déné tlapakan tangan tengen nempèl ing bagéyan kendhang sing gedhé. Swara iki nduwé nadha paling dhuwur.
* '''Deng''': swara iki metu saka bagéyan kendhang sing gedhé, ditabuh nganggo kabèh driji ana ing sisih pinggir kendhang. Sumber : Hari Kendhang Kabupatèn Madiun.
 
348.872

besutan