Estrogen: Béda antara owahan

1 bèt wis ditambahake ,  5 taun kepungkur
c
→‎top: akeh -> akèh using AWB
c (→‎top: éjaan using AWB)
c (→‎top: akeh -> akèh using AWB)
'''Estrogen''' (-utawa '''oestrogen''') -ya iku sekelompok senyawa [[steroid]] kang fungsine utamane minangka [[hormon]] [[seks]] [[wanita]]. Senajan turah isa iku ing jero awak [[pria]] utawa wanita, kandungane luwih duwur ing awak wanita umur subur. Hormon iki nyebapake perkembangan lan nahanake tanda-tanda [[kelamin]] [[Tanda kelamin sekunder|sekunder]] ing wanita, kaya [[susu]], lan uga melu sajrone kekandelan [[endometrium]] utawa sajrone pengaturan [[siklus haid]]. nalika wektu [[menopause]], estrogen mulai kurang sahingga isa nyebapake pira-pira efek, ing antarane ''hot flash'', kanti kringet nalika wektu [[turu]], lan was-was kang ora wajar.
 
telu jinis estrogen utama kang turah sacara alami sajrone awak wanita ya iku [[estradiol]], [[estriol]], lan [[estron]]. Awit ''[[menarche]]'' nganti [[menopause]], estrogen utama -ya iku [[estradiol|17β-estradiol]]. Ing jero awak, katelu jinis estrogen kasebut digawé saka [[androgen]] kanti bantuan [[enzim]]. Estradiol digawé saka [[testosteron]], wondene estron digawé saka [[androstenadion]]. Estron kanti sifat luwih lemah ketimbang estradiol, lan ing wanita pasca menopause estron ditemokake luwih akehakèh ketimbang estradiol. Pira-pira zat alami utawa gawéyan wis ditemokake duwéni aktivitas kang sifate pada estrogen<ref>{{cite journal | author = Fang H, Tong W, Shi L, Blair R, Perkins R, Branham W, Hass B, Xie Q, Dial S, Moland C, Sheehan D | title = Structure-activity relationships for a large diverse set of natural, synthetic, and environmental estrogens. | journal = Chem Res Toxicol | volume = 14 | issue = 3 | pages = 280-94 | year = 2001 | id = PMID 11258977}}</ref>. Zat gawéyan kang sifate kaya estrogen disebut ''xenoestrogen'', wondene bahan alami saka wit-witan kang duwéni aktivitas kaya estrogen disebut ''fitoestrogen''.
 
Estrogen digunakake minangka bahan pil [[kontrasepsi]] lan juga terapi kanggo wanita [[menopause]].
352.737

besutan