Alessandro Volta: Béda antara owahan

1 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
c
→‎top: akeh -> akèh using AWB
c (→‎top: yen -> yèn using AWB)
c (→‎top: akeh -> akèh using AWB)
[[Gambar:Alessandro Volta.jpg|thumb|240px|Alessandro Volta]]
'''Alessandro Volta''' ya iku ahli fisika kang misuwur ing [[Italia]].<ref name="internet 1">{{id}} [Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.''105 Tokoh dan Perintis Dunia''.Yogyakarta:Narasi Hal. 23]</ref> Dheweke lair tanggal 18 Februari 1745 ing [[Como]], [[Lombardio]], Italia.<ref name="internet 1"/> Dheweke duwéni dulur cacah sanga kang sekabehane mlebu biara, kejaba Volta.<ref name="internet 1"/> Nalika isih cilik, Volta dianggep minangka anak kang bodho lan duwéni kekurangan.<ref name="internet 1"/> Dheweke bisa ngomong nalika umur patang taun.<ref name="internet 1"/> Ora ana kang nyangka yèn Volta duwéni kaluwihan nalika nganjik dhewasa.<ref name="internet 1"/> Volta malah duwéni kekerepan yèn dheweke bakal dadi ahli fisika nalika umure 14 taun. Amarga mempenge anggone sianu, pungkasane Volta kasil dadi salah sawijining Iluwan kang disegani déning akehakèh wong.<ref name="internet 1"/> Ing taun 1786, [[Luigini Galvani]], kancane Volta lan sawijining ahli fisika, nindakake eksperimen marang sikil kodhok kang ditali nganggo tali tembaga.<ref name="internet 1"/> Nalika sikile kodhog nyenggol wesi, sacara otomatis sikile mau obah.<ref name="internet 1"/> Anane kedadeyan mau, mula Galvani duwéni panyaruwe manawa daging kodhok ngandhut listrik.<ref name="internet 1"/>
Kesimpulan mau ora langgsung ditampa déning Volta.<ref name="internet 2">{{id}} [Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.''105 Tokoh dan Perintis Dunia''.Yogyakarta:Narasi Hal. 24]</ref> Dheweke banjur ngupaya kanggo mbuktekake kebenaran mau.<ref name="internet 2"/> Asile, nalika taun 1794 utawa wolung taun sawise kedadeyan mau, Volta entuk kesimpulan saka percobaane.<ref name="internet 2"/> Volta kandha yèn anane listrik mau dudu saka daging kodhok nanging saka tembaga mau.<ref name="internet 2"/> Anane kedadeyan iki, nyebabake anane padon antarane wong kang ngnut Volta karo wong kang padha nganut Galvani nganti enem taun suwene.<ref name="internet 2"/> Banjur ing taun 1800, Volta kasil anggone nemokake batre.<ref name="internet 2"/> Penemuan iki banjur bisa ngalahake teorine Galvani lan bisa bubarake padone mau. Alessandro Volta tinggal dunya nalika umure 82 taun tanggal 5 Maret 1827 ing Como.<ref name="internet 2"/>
 
352.737

besutan