Mutyara: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  4 taun kepungkur
c
→‎top: cocok -> cocog using AWB
c (éjaan using AWB)
c (→‎top: cocok -> cocog using AWB)
'''Mutyara''' inggih punika satunggaling barang atos ingkang dipun''produksi'' wonten ing [[jaringan lunak]] (mliginipun mantel) saking [[moluska]] gesang. Sami kalihan [[Periostrakum|cangkang]]ipun, mutyara wonten [[kalsium karbonat]] kanthi wujud [[kristal]] ingkang sampun dipunsimpen wonten ing ''lapisan-lapisan konsentris''. Mutyara ingkang saé punika ingkang bunderipun sampurna lan alus, ananging wonten ugi wujud sanèsipun. Mutyara alami kanthi kualitas paling saé dipunregani minangka [[permata|watu permata]] lan objek kaéndahan pinten-pinten abad kepengker. Awit saking punika tembung "mutyara" dados [[metafora]] kanggé nyebat samubarang ingkang langka, saé, lan awis.
 
Mutyara punika awis sanget reginipun menawi dipunsadé lan dipundamel dados ''perhiasan'' ingkang cocokcocog kalihan babagan ''fashion''. Mutyara punika wonten ing alam liar kanthi gunggung ingkang arang. Mutyara ingkang dipundamel budidaya utawi mutyara ingkang asalipun saking [[tiram]]<ref name="mutyara">{{id}} [http://www.iptek.net.id/ind/warintek/?mnu=6&ttg=3&doc=3b5 BUDIDAYA TIRAM MUTYARA], (dipun''akses'' tanggal 22 Maret 2013}}</ref><ref name="mutyara3">{{id}} [http://www.warintek.ristek.go.id/perikanan/Ikan%20Laut/budidaya_tiram_mutyara.pdf Tiram], (dipun''akses'' tanggal 22 Maret 2013}}</ref> punika ingkang kathahipun dipunsadé ing pasaran. Mutyara [[laut|segara]] dipunregani langkung inggil tinimbang mutyara ingkang saking toya ingkang tawar. Ingkang kathah dipunsadé kanthi regi ingkang mirah punika mutyara ''imitasi'' ananging kathahipun mawi kualitas ingkang kirang saé. Ing jaman rumiyin mutyara dipunginakaken minangka hiasan wonten ing rasukan (busana) ingkang mewah. Mutyara ugi saged dipundamel ''[[kosmetik]]'', [[jampi]], utawi wonten ing formula [[cat]] <ref name="mutyara1">{{id}} [http://www.mutyaralombok.asia/blog/khasiat-dan-manfaat-butiran-mutyara Manfaat Mutyara], (dipun''akses'' tanggal 22 Maret 2013}}</ref>.
 
Mutyara ingkang dipunwastani gadhah kualitas kathahipun manéka werni kados ''mother of pearl'', sami kalihan kulit ingkang damel mutyara. Ananging sapérangan ageng jinis moluska mawi cangkang punika saged ngasilaken mutyara radi kirang kemerlip utawi kirang bunder kados [[bal]]. Sanajan mekaten ugi saged ddipunsebat "mutyara" déning [[laboratorium]] [[Mineralogi#Gemologi|gemologi]] lan ugi wonten ing sangandhaping aturan [[Securities and Exchange Commission|US Federal Trade Commission]] kedhapuk kanthi cara ingkang sami kathahipun kirang nggadhahi ''nilai'' kejawi dados barang antik. Sapérangan ageng moluska ingkang gadhah cangkang punika saged ngasilaken mutyara, kanthi prosès alami nalika satunggaling obyek mikroskopis ''terperangkap'' wonten ing sajroning mantel lipetan moluska.
350.349

besutan