Paramasastra Jawa: Béda antara owahan

13 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
c
sithik
(sithik)
c (sithik)
'''Paramasastra basa Jawa''' iku ngèlmu wewaton bab panulis sarta tatananing tetembungan ing [[basa Jawa]].<ref>s.v. Bausastra Poerwadarminta (1939)</ref> Wis akèh kitab kang nganggo irah-irahan "''Paramasastra''" kang dianggit déning sawetara pujangga. [[Tembung]] iki dijupuk saka rong tembung ''parama'' lan ''sastra''. Loro-loroné tembung iki kasilih saka basa Sangskreta. Tembung ''parama'' iku tegesé sing dhuwur dhéwé, kamangka ''śāstra'' iku tegesé ngèlmu, kitab suci, buku, kawruh utawa sembanga tulisan utawa aksara.<ref>s.v. Bausastra Zoetmulder (1982)</ref>
 
Tata basa Jawa akèh njupuk istilah saka basa Sangskreta. Tata basa Sangskreta iki dikodifikasi lan digurit déning [[PāṇinianPāṇini]] ing abad 6 SM. Ing jaman Jawa anyar, [[Ranggawarsita]] nggawé ''[[Serat Paramasastra Jawi]]'' kang umum digunakaké nganti saiki.
 
Artikel iki majar paramasastra basa Jawa sacara cekak.
 
==Undha-usuk basa==
== Tembung kriya ==
Nalika cecaturan nganggo basa Jawa, ora mung kudu migatèkaké kaidah basa, nanging uga kudu nuhoni unggah-ungguhing basa, ya iku kudu ngetrapaké tataran basa sing cocog marang wong sing diajak wicara. Marang sepadha-padha utawa kanca saumuran, bisa dianggo tataran basa [[Basa Jawa Ngoko|ngoko]]. Nanging marang wong sing luwih tuwa utawa kinurmatan, kudu nganggo tataran basa [[Basa Jawa Krama|krama]].
 
== Tembung aran ==
 
== Tembung kriya ==
==Undha-usuk basa==
 
Nalika cecaturan nganggo basa Jawa, ora mung kudu migatèkaké kaidah basa, nanging uga kudu nuhoni unggah-ungguhing basa, ya iku kudu ngetrapaké tataran basa sing cocog marang wong sing diajak wicara. Marang sepadha-padha utawa kanca saumuran, bisa dianggo tataran basa [[Basa Jawa Ngoko|ngoko]]. Nanging marang wong sing luwih tuwa utawa kinurmatan, kudu nganggo tataran basa [[Basa Jawa Krama|krama]].
 
 
 
== Topik liya-liyané ==