Ménaka: Béda antara owahan

24 bèt wis ditambahake ,  6 taun kepungkur
c
→‎Menaka lan Wiswamitra: dheweke, dhéwéké, deweke -> dhèwèké using AWB
c (→‎Menaka lan Wiswamitra: yen -> yèn using AWB)
c (→‎Menaka lan Wiswamitra: dheweke, dhéwéké, deweke -> dhèwèké using AWB)
== Menaka lan Wiswamitra ==
 
Sawijining dina, dhewekedhèwèké diutus déning [[Indra]], Raja para [[Dewa (Hindu)|Dewa]], supaya nggagalake tapa kang ditindakake déning [[Wiswamitra]]. Nanging dhewekedhèwèké dadi wedi nindakake tugase kanthi dhewean, amarga dhewekedhèwèké ngerti yèn kutukane [[Wiswamitra]] kang lagi nesu medeni banget. Pungkasane Indra njamin yèn dhewekedhèwèké dikancani déning Dewa [[Bayu]] lan Dewa [[Kama]]. Sawise yakin kanthi jaminan [[Indra]], Menaka numuju ing papan partapaan [[Wiswamitra]].
 
Sawise teka ing papan patujon, Dewa [[Bayu]] nyebarake wewanginane Menaka kanggo mancing asmara [[Wiswamitra]]. Sawise Wiswamitra melèk, Dewa [[Bayu]] nyingkap kain kang dienggo Menaka. Nalika iku, Dewa [[Kama]] manah Wiswamitra nganggo panah asmara. Pangkasane, nepsu asmara Wiswamitra thukul kanggo nyenengi Menaka. Wis pirang-pirang taun kekarone sesambungan, nanging Wiswamitra pungkasane sadar yèn Menaka mung sawijining godan kang diwenehake déning [[Indra]] kanggo nggoda tapane. Kanthi soroting mripat kang mancarake kamuntaban, Wiswamitra mandeng Menaka. Menaka gemetar kawedèn lan njaluk pangapura marang Wiswamitra supaya ora dikutuk, amarga dhewekedhèwèké mung nindakake tugas.
 
[[Wiswamitra]] ora ngutuk Menaka, nanging dhewekedhèwèké kuciwa jalaran pantangan kang wis ditaati pirang-pirang dilanggar amarga njalin sesambungan karo widadari Menaka. Pungkasane Wiswamitra lunga ninggalake Pushkara lan tumuju [[Himalaya]] saperlu nerusake tapane. Pirang-pirang versi ngandakake yèn Wiswamitra ngutuk Menaka supaya nglalekake sekabehe sesambungane.
 
Amarga wis rampung anggone ngrampungake tugase, Menaka bali ana [[kahyangan]], ananging dhewekedhèwèké uga mbobot sawise njalin sesambungan karo [[Wiswamitra]]. Ing ''hulu'' kali [[Malini]] kang dumung ing siki Gunung [[Himalaya]], Menaka nglairake sawijining bayi wadon. Bayi mau mung ditinggalake dene ibu munggah ana kahyangan. Banjur [[Bagawan Kanwa]] kang lagi ana ing sacedhake kali Malini nemokake bayi mau kang dijaga manuk ''Sakuni''. Amarga melas, bayi mau dipungut banjur dijenengi "[[Sakuntala]]", amarga dhewekedhèwèké diopeni manuk ''Sakuni''. Sakuntala banjur kawin karo [[Duswanta]], lan nglairake sawijining raja misuwur kang jenenge [[Bharata (raja)|Bharata]].
 
== Delengen uga ==
352.737

besutan