Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

27 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
c
dheweke, dhéwéké, deweke -> dhèwèké using AWB
| sortkey = Spider-Man
}}
'''Spider-Man''' <ref name="man">{{en}}[http://www.sonypictures.com/homevideo/spider-man3/ www.sonypictures.com] Spiderman (kaundhuh tanggal 9 Agustus 2011)</ref> utawa '''''Manusia [[Laba-laba]]''''', ya iku [[adiwira]] [[fiktif]] saka komik [[marvel]] ding diripta déning juru tulis [[Stan Lee]] lan [[artis]] [[Steve Menko]].<ref>Lee, Stan (w), Romita, John (a). "The Birth of a Super-Hero!" The Amazing Spider-Man 42 (November 1966), New York, NY: Marvel Comics</ref> DhewekeDhèwèké pisanan katon ing [[amazing fantasy]] [[15 agustus]] [[1962]]. DhewekeDhèwèké wis dadi salah siji [[pahlawan]] super sing paling misuwur ing donya. Mungsuh sing misuwur ya iku [[flint marko]] (sandman), [[harry osborn]] (new goblin), [[norman osborn]] (green goblin), lan [[eddie brock]] (venom).<ref name="s">{{en}}Wright, Bradford W. (2001). ''Comic Book Nation''. Johns Hopkins Press : Baltimore. ISBN 0-8018-7450-5.</ref>
 
== Latar Wuri ==
Nalika Spider-Man pisanan katon ing sangareping taun 1960-an, remaja ing buku komik superhero padatan dimudhunake saka peran sidekick marang protagonis. Seri Spider-Man nampilake [[Peter Parker]], murid sekolah tinggi kang isih remaja anake wong ora duwé lan uripe kasepen.
Ora kaya carita [[pahlawan]] remaja kang ana sadurunge, kayadene [[Bucky]] lan [[Robin]], Spider-Man ora dimupangatake dadi anak dhidhik saka saben mentor wong diwasa kaya [[Kapten]] [[Amerika]] lan [[Batman]]. Mula iku, dhewekedhèwèké kudu bisa ngertini awake dhéwé yèn "anane kakuwatan gedhe uga bakalan ditututi tanggung jawab kang gedhe" - kaya kang dingendikakake Paman Ben sadurunge seda.
 
Jeneng asli spider-man ya iku [[Peter Parker]]. DhewekeDhèwèké manggon karo pak dhe lan budhe ing apartemen [[Queens]], [[Manhattan]]. Awit cilik dhewekedhèwèké wis seneng tanggane sing jenenge [[Marry Jean Watson]].<ref name="p">{{en}}Sanderson, Peter. Marvel Universe: The Complete Encyclopedia of Marvel's Greatest Characters (Harry N. Abrams, New York, 1998) ISBN 0-8109-8171-8, Halaman 75</ref> Awal mula dhewekedhèwèké dadi spider-man ya iku nalika dhewekedhèwèké nileki institut Norman Osborn.<ref name="d">{{en}}Kiefer, Kit; Couper-Smartt, Jonathan (2003). Marvel Encyclopedia Volume 4: Spider-Man. New York: Marvel Comics. ISBN 0-7851-1304-5.</ref> Angga-angga kang duwé radioaktif nyakot sing tumunten nggawe peter nduwèni kekuwatan angga-angga super.<ref name="i">{{en}}McCarthy, Helen, 500 Manga Heroes and Villains (Barron's Educational Series, 2006), ISBN 978-0-7641-3201-8</ref> Ing carita spider-man (biasa disingkat "''Spidey''" ) Spiderman nduwèni okeh mungsuh, antarane ya iku:
 
{{col|2}}
{{end-col}}
 
Spider-Man ya iku salah siji carita superhero kang paling misuwur lan sukses kanthi cara komersial. Minangka karakter unggulan Marvel lan maskot parusahaan, dhewekedhèwèké muncul ing pirang-pirang wujud media, kalebu ing acara [[televisi]] animasi lan ''live-action'', strip surat kabar sindikasi komik, lan pirang-pirang film kang dibintangi [[Tobey Maguire]] minangka [[pahlawan]] "ramah lingkungan" ing telung film pisanan.
 
== Karakter Pandhukung ==
Spider-Man duwéni macam-macam karakter pandhukung kang ana sajroning [[komik]] kang penting ing masalah alur carita yèn dhewekedhèwèké iku bintang. Sawise wong tuwane seda, [[Peter Parker]] diopeni bulike kanthi kasih sayang kang akeh, ya iku Mei Parker, lan pak like, kang nggantekake figur bapak, Ben Parker. Sawise Lik Ben dipateni karo maling, Bulik Mei kang dadi siji-sijine keluwargane Peter, lan bulike cedhak banget karo Peter.
 
J. Jonah Jameson digambarake minangka penerbit saka Daily Bugle lan bos Peter Parker lan minangka kritikus pedhes Spider-Man, mesthi ngunekake perkara-perkara kang elek babagan superhero ing koran.
348.872

besutan