Paus Telesphorus: Béda antara owahan

16 bèt wis ditambahake ,  5 taun kepungkur
c
→‎top: dheweke, dhéwéké, deweke -> dhèwèké using AWB
c (→‎top: yen -> yèn using AWB)
c (→‎top: dheweke, dhéwéké, deweke -> dhèwèké using AWB)
'''Paus Telesphorus''' punika ngasta jabatan Paus [[greja|Gréja]] [[Katulik]] [[Roma]] antawis taun ([[125]]-[[136]]).
 
'''Paus Tèlèsphorus''' ya iku [[Paus]] teko 126 utawo 127 sampèk 136 utawo 137 utawo 138, selama pamaréntahan [[Kaisar Romawi]] [[Hadrian]] lan Antoninus Pius. DewekeDhèwèké kemedosan Yunani lan lahir ing Terranova da Sibari <ref name="buku1">Chapman, John. Studies on the Early Papacy. Port Washington, NY: Kennikat Press, 1971. ISBN 978-0-8046-1139-8.</ref>, Calabria, Italia.
 
Telesphorus secara tradisional diperhitungake koyok uskup Romawi kepitu berturut-turut setelah Saint Peter. The Liber Pontificalis nyebutake yèn dewekedhèwèké wis pertapa suatu (utawo pertapa) biksu sebelum asumsi kantor. Nurut kesaksian Irenaeus (Against Heresies III.3.3), dewekedhèwèké ngderita "mulia" modar syahid. Meskipun paus awal sing paling disebut martir oleh sumber koyok Ponificalis Liber, Telesphorus ya iku sing pertama ing sopo Ireneaus, nulis adoh sebelumne, nge'iake gelar iki.
 
Eusebius (Sejarah Gereja iv.7, iv.14) nempatkan awal kepausane ing taun keloro belas teko pamaréntahan Kaisar Hadrian (128-129) lan nge'iake tanggal kemodarane koyok taun pertama pamaréntahan Antoninus Pius (138-139) <ref name="buku2">Fortescue, Adrian, and Scott M. P. Reid. The Early Papacy: To the Synod of Chalcedon in 451. Southampton: Saint Austin Press, 1997. ISBN 978-1-901157-60-4.</ref>.
Sebuah fragmen surat teko Irenaeus ing Paus Victor I selama kontroversi Paskah ing akhir abad neng-2, ugo diawetake oleh Eusebius, bersaksi Telesphorus iku ya iku kliru siji teko para uskup Romawi sing selalu ngrayakake Paskah ing dino Minggu, duduk ing dino-dino liyo ning seminggu nurut perhitungan Paskah Yahudi. Ndak koyok Victor, piye, Telesphorus pancet ning persekuthuan karo komunitas-komunitas sing ndak ngmeloki kebiasaan iki.
 
Para Karmelit nghormati Telesphorus koyok santo pelindung order sejak beberapa sumber nggambarake dewekedhèwèké koyok seorang pertapa sing tinggal ing Gunung Karmel.
 
Kuto Saint-Telesphore, ing bagian kulon doyo teko Kanada Quebec propinsi, dijenengi nurut jenengne.
352.737

besutan