Suling: Béda antara owahan

46 bèt wis dibusak ,  4 taun kepungkur
dandani sithik
(Kaca anyar: {{Distinguish|suling}} right|thumb|320px|Werna-werna seruling '''Seruling''' ({{lang-en|flute}}) ya iku kulawarga piranti musik ing grup ''[...)
 
(dandani sithik)
{{Distinguish|suling}}
[[File:Shinobue and other flutes.jpg|right|thumb|320px|Werna-werna seruling]]
'''SerulingSuling''' ({{lang-en|flute}}) ya iku kulawarga [[piranti musik]] ing grup ''[[woodwind]]''. Ora kaya instrumeninstrumèn ''woodwind'' kang ana [[penggetarpanggetar]]é, serulingsuling iku sawijining instrumèn [[aérofon]] utawa [[instrumèn angin tanpa penggetarpanggetar]] sing ngasilaké swara saka aliran udarahawa kang ngliwati bukaan. Miturut klasifikasi instrumèn [[Hornbostel-Sachs]], serulingsuling iku piranti [[aérofon diunekakesinwara-pinggiran]].<ref>{{Cite web|title = edge-blown aerophone - OnMusic Dictionary|url = http://dictionary.onmusic.org/terms/1278-edge-blown_aerophone|website = OnMusic Dictionary|accessdate = 2015-09-14}}</ref>{{Failed verification|date=September 2015}}<!--Cited source does not mention the Hornbostel-Sachs classification system at all. In any case, this citation belongs somewhere in the body of the text, not in the lede, which should only summarize what is in the text, not present otherwise unsupported material.-->
 
SerulingSuling ya iku [[Seruling paleolitik|piranti musik]] wiwitan kang isih analestari. SajumlahSawenèh serulingsuling saka 43.000 nganti 35.000 taun kapungkur wis ditemokakétinemu ing laladan [[Swabian Jura]] kang saiki ana ing [[Jerman]]. Seruling-serulingTetemon iki nuduhakémbiyak tradisiananing tradhisi musik kangdéning dikembangakémanungsa sakamodhèren periodeing wiwitanÉropah sakakang kahananétumuwuh manungsaing modernpériodhe ing Éropahwiwitan.<ref name="NYTimes">{{Cite journal| last = Wilford | first = John N.| title = Flutes Offer Clues to Stone-Age Music | laysource = The New York Times | volume =459| issue = 7244| pages = 248–52| date = 24 Juni 2009 | laysummary = http://www.nytimes.com/2009/06/25/science/25flute.html| pmid = 19444215| doi = 10.1038/nature07995 |bibcode = 2009Natur.459..248C | journal = Nature }}. Citation on p. 248.</ref><ref name="jhevol">{{Cite journal| title = Τesting models for the beginnings of the Aurignacian and the advent of figurative art and music: The radiocarbon chronology of Geißenklösterle | journal = Journal of Human Evolution|year=2012 | doi = 10.1016/j.jhevol.2012.03.003| last1 = Higham| first1 = Thomas| last2 = Basell| first2 = Laura| last3 = Jacobi| first3 = Roger| last4 = Wood| first4 = Rachel| last5 = Ramsey| first5 = Christopher Bronk| last6 = Conard| first6 = Nicholas J.| volume = 62| issue = 6| pages = 664–76| pmid = 22575323}}</ref> SerulingSuling, kalebu [[Bansuri]] kang misuwur, wis dadi bagéan integral saka [[musik klasik IndiaIndhia]] wiwit taun 1500 SM.{{Citation needed|date=Mèi 2016}} DewaDéwa utama [[HinduHindhu]], ya iku [[Kresna]], anatansah gandhènganémagepokan karo suling.
 
==RéferénsiRéferènsi==
{{reflist}}
 
63.116

besutan