Wangsi: Béda antara owahan

591 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
(éjaan & cithakan using AWB)
[[Gambar:Suling.jpg|thumb|Suling|ka|300x300px]]'''Wangsi''', utawa asring mung diarani '''suling''', iku suling saka pring sing kas Asiah Kidul-Wétan, mliginé [[Brunei|Brunéi]],<ref>{{cite book|author=Awang Mohd. Zain Jamil Al-Sufri|title=Tarsilah Brunei: sejarah awal dan perkembangan Islam|url=http://books.google.com/books?id=_J9uAAAAMAAJ|year=1990|language=Malay|publisher=Jabatan Pusat Sejarah Kementerian Kebudayaan, Belia, dan Sukan}}</ref> [[Indonesia|Indonésia]],<ref name="Ooi2004">{{cite book|author=Keat Gin Ooi|title=Southeast Asia: A Historical Encyclopedia, from Angkor Wat to East Timor|url=http://books.google.com/books?id=QKgraWbb7yoC&pg=PA923|date=1 January 2004|publisher=ABC-CLIO|isbn=978-1-57607-770-2|pages=923–}}</ref> [[Malaysia]],<ref name="Ooi2004" /> [[Philippines|Filipina]], lan [[Singapura]].<ref>{{cite book|title=Fodor's Exploring Singapore & Malaysia|url=http://books.google.com/books?id=KHviAAAAMAAJ|year=1994|publisher=Fodor's Travel Publications Incorporated}}</ref> Instrumèn musik iki kanggo ing ènsèmbel [[Gamelan]].
[[Image:Saluang flute.jpg|thumb|Suling saka [[pring]]]]
[[Gambar:SambaSunda Quintett in Cologne (0204).jpg|thumb|upright|Suling dimainaké déning grup [[Gamelan]] '[[Samba Sunda]]']]
 
Gumantung gènre saenggon, wangsi bisa disetèl ing manéka skala. Wangsi mratah ing laladan-laladan ini: [[Borneo|Kalimantan]], [[Bali]], [[Jawa]], [[Maluku]], [[Malay Peninsular|Ujung Melayu]], [[Mindanao|Mindhanao]], [[Sulu Province|Sulu]], Singapura.
'''Suling''' iku [[piranti]] [[musik]] sing disebul. Fungsiné kanggo nambah [[swara]]-swara ing [[melodi]]. Ing musik [[gamelan Jawa]], suling iku nduwé 2 laras yaiku:[[Slendro]] lan [[Pélog]]. Piranti musik suling iki uga lumrah dianggo ing [[gamelan]] [[Sundha]].
 
==Wujud==
Digawé saka [[pring]], dawané kira-kira setengah meter.
 
==Swara==
Swara suling dikasilaké amarga rongga [[angin]] digeteraké liwat sebulan angin. [[Frekuénsi gelombang]]é gumantung karo ukuran dawa rongga angin sing [[digeteraké]].
 
{{Piranti gamelan Jawa}}
 
[[Kategori:Gamelan Jawa]]
63.076

besutan