Suling: Béda antara owahan

5 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
[[File:Shinobue and other flutes.jpg|thumb|320px|Werna-werna suling]]
'''Suling''' ya iku kulawarga [[piranti musik]] ing golongan piranti sebul kayu. Ora kaya piranti sebul kayu kang ana [[panggetar|panggeter]]é, suling iku sawijining piranti [[aérofon]] utawa [[instrumèn angin tanpa panggetar|piranti sebul tanpa panggeter]] sing ngasilaké swara limantar aliran hawa kang ngliwati bukaan. Miturut klasifikasi piranti [[Hornbostel-Sachs]], suling iku piranti [[aérofon sinwara-pinggiran]].<ref>{{Cite web|title = edge-blown aerophone - OnMusic Dictionary|url = http://dictionary.onmusic.org/terms/1278-edge-blown_aerophone|website = OnMusic Dictionary|accessdate = 2015-09-14}}</ref>{{Failed verification|date=September 2015}}<!--Cited source does not mention the Hornbostel-Sachs classification system at all. In any case, this citation belongs somewhere in the body of the text, not in the lede, which should only summarize what is in the text, not present otherwise unsupported material.-->
 
Suling ya iku [[Seruling paleolitik|piranti musik]] wiwitan kang isih lestari. Sawenèh suling saka 43.000 nganti 35.000 taun kapungkur tinemu ing laladan [[Swabian Jura]] kang saiki ana ing [[Jerman]]. Tetemon iki mbiyak ananing tradhisi musik déning manungsa modhèren ing Éropah kang tumuwuh ing périodhe wiwitan.<ref name="NYTimes">{{Cite journal| last = Wilford | first = John N.| title = Flutes Offer Clues to Stone-Age Music | laysource = The New York Times | volume =459| issue = 7244| pages = 248–52| date = 24 Juni 2009 | laysummary = http://www.nytimes.com/2009/06/25/science/25flute.html| pmid = 19444215| doi = 10.1038/nature07995 |bibcode = 2009Natur.459..248C | journal = Nature }}. Citation on p. 248.</ref><ref name="jhevol">{{Cite journal| title = Τesting models for the beginnings of the Aurignacian and the advent of figurative art and music: The radiocarbon chronology of Geißenklösterle | journal = Journal of Human Evolution|year=2012 | doi = 10.1016/j.jhevol.2012.03.003| last1 = Higham| first1 = Thomas| last2 = Basell| first2 = Laura| last3 = Jacobi| first3 = Roger| last4 = Wood| first4 = Rachel| last5 = Ramsey| first5 = Christopher Bronk| last6 = Conard| first6 = Nicholas J.| volume = 62| issue = 6| pages = 664–76| pmid = 22575323}}</ref> Suling, kalebu [[Bansuri]] kang misuwur, dadi bagéan integral saka [[musik klasik Indhia]] wiwit taun 1500 SM.{{Citation needed|date=Mèi 2016}} Déwa utama [[Hindhu]], ya iku [[Kresna]], tansah magepokan karo suling.
63.116

besutan