Polen: Béda antara owahan

411 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
c
tanpa ringkesan besutan
c (Cahyo Ramadhani ngalih kaca Polandia nyang Polen)
c
|-
|}
'''Républik Polandia'''Polen'''''' utawa '''Républik Polen'''Polandia'''''' ([[basa Polandia|PolandiaPolen]]: ''Polska'', ''Rzeczpospolita Polska'') iku [[nagara]] [[republik]] ing [[Éropah]] Wétan sing bebatesan karo [[Jerman]] ing sisih kulon, [[Cékia]] lan [[SlovakiaSlowak]] ing sisih kidul, [[RusiaRuslan]] ([[Oblast Kaliningrad]]) lan [[Lituania]] ing sisih wétan uga [[Belarus]] sarta [[Ukraina]] ing sisih kidul-wétan.
 
== Sajarah ==
:''Uga delengen [[Sajarah Polandia]]''
 
Polandia iku nagara ing Éropah-Wétan sing wis diadegaké kurang luwih sèwu taun ing taun [[966]]. Ing taun [[1025]] Polandia dadi keraton lan ing taun [[1569]] manunggal karo Lituania dadi "[[PasamakmuranKasaraharjan Lituania-Polandia]]". Nanging taun [[1795]] pasamakmurankasaraharjan iki rusak lan wong PolandiaPolen ora nduwé nagara mardika nganti taun [[1918]], sawisé [[Perang Donya I]].
 
== Pamérangan administratif ==
PolandiaPolen miturut administratif dipérang dadi 16 [[propinsi]] ('ka-woiwodvoyevod-an') utawa ''województwo'' ing [[basa Polandia|basa Polen]]. Saben propinsi dibagidicacah manèh dadi pirang ''powiat'' (padha karo [[kabupaten]], terus saben ''[[powiat]]'' dibagi dadi sawetara ''[[gmina]]'' (kurang luwih ukarané antara [[kecamatan]] utawa [[kalurahan]])).
 
Propinsi PolandiaPolen (ing [[Basa Polski|basa PolandiaPolen]]):
* (''Dolnośląskie'') Silasan Asor
* (''Kujawsko-pomorskie'') Kuyav-Pomoran
* (''Łódzkie'')
* (''Lubelskie'')
* (''Lubuskie'')
* (''Małopolskie'') Polen alit
* (''Mazowieckie'')
* (''Opolskie'')
* (''Podkarpackie'') Karpatia andhap
* (''Podlaskie'') Laski andhap
* (''Pomorskie'')
* (''Śląskie'') Silasan
* (''Świętokrzyskie'')
* (''Warmińsko-mazurskie'')
* (''Wielkopolskie'') Polen ageng
* (''Zachodniopomorskie'') Pomoran Kulon
 
=== Kutha-kutha ===
[[Gambar:Bielsko-Biała Town Hall.jpg|thumb|180px|right|[[Bielsko-Biała]]]]
[[Gambar:Wieliczka salt mine.jpg|thumb|195px|right|[[Wieliczka]]]]
:''Artikel utama: [[Daftar kutha ing Polandia|Daftar kutha ing Polen]]''
 
* '''[[Warszawa]]''' (''Warsawa'')
* '''[[Kraków]]''' (''Krakuv'')
* '''[[Łódź]]''' (''Ludz'')
* '''[[Wrocław]]''' (''Vrotslav'')
* '''[[Poznań]]'''
* '''[[Gdańsk]]'''
* '''[[Szczecin]]''' (''Secétsin'')
* '''[[Bydgoszcz]]''' (''Bidgosc'')
* '''[[Lublin]]'''
* '''[[Katowice]]'''
* '''[[Białystok]]'''
* '''[[Gdynia]]'''
* '''[[Częstochowa]]''' (''Censtohova'')
* '''[[Radom]]'''
* '''[[Sosnowiec]]'''
 
== Démografi ==
:''Artikel utama [[Démografi Polandia|Démografi Polen]]''
 
Sukubangsa sing manggon ing PolandiaPolen iku mayoritasé suku bangsa [[wong Polandia|PolandiaPolen]] mayoritasésing kalebu bangsa [[Wong Slav|Slav]]. Nanging uga ana suku bangsa [[wong Belarus|BelarusBélarus]], utamané ing saidenging [[Białystok]], suku bangsa [[wong Jerman ing Polandia|Jerman]], utamané saindenging [[Opole]]. Banjur uga ana sithik [[wong Ukraina]] cedhak [[Przemyśl]]. Sadurungé [[Perang Donya II]], uga ana [[Sajarah kaum Yahudi ing Polandia|komunitas Yahudi]] sing gedhé ing Polandia. Nanging komunitas Yahudi disirnakaké nganti mèh entèk déning kaumwong [[Jerman Nazi|Nazi Jerman]].
 
Wong PolandiaPolen [[Agama Katulik ing Polandia|umumé]] agama [[Katulik]], [[Paus Yohanes Paulus II|Paus Yokanan Paulus II]] asalé ya saka PolandiaPolen. Nanging uga ana sing nganut agama [[Kristen Ortodhoks]], utamané wong Bélarus. Panganut [[agama Yahudi]] wis mèh ora ana manèh namung kurang luwih 12.000 jiwa waé. Panganut agama [[Islam]] uga [[Islam ing Polandia|ana]]. Saliyané para migran anyar, uga ana wong PolandiaPolen keturunan [[wong Tatar|bangsa Tatar]] sing wis atusan taun manggon ing kéné kaya wong Yahudi. Cacahé umat Muslim kurang luwih ana 30.000 jiwa. Wong Buddha uga ana nanging [[Agama Buddha ing Polandia|cacahé]] panganuté ora patiya akèh; namung kira-kira 5.000 jiwa waé.
 
== Géografi ==
PolandiaPolen iku nagara sing datar lan bagéyan saka lemah ngisor [[Éropah]] lor. Nanging ing sisih kidul ana pagunungan [[Beskida]] lan [[Karpatia]].
 
Kali sing paling dawa ing PolandiaPolen iku [[kali Wisla]] sing mili ngliwati kutha [[Warsawa]].
 
=== Daftar kali ing Polandia ===
:''Artikel utama: [[Daftar kali ing Polandia|Daftar kali ing Polen]]''
 
== Uga delengen ==
* [[Daftar powiat ing Polandia|Dhaftar powiat ing Polen]]
* [[Daftar gmina dwibasa ing Polandia|Dhaftar gmina dwibasa ing Polen]]
 
== Galeri ==
 
<gallery>
ImageGambar:Warszawa-Zamek Królewski.jpg|[[Warszawa]]: Royal CastleKastil Raja
ImageGambar:Warszawa Namiestnikowski.png|[[Warszawa]]: President's PalaceKadhaton Présidhèn
ImageGambar:Sejm RP.jpg|[[Warszawa]]: PolishParlemèn ParliamentPolen
ImageGambar:Warsaw modern buildings.jpg|[[Warszawa]]
ImageGambar:Warszawa Teatr Wielki rzut prostoliniowy.jpg|[[Warszawa]]
ImageGambar:Wilanow palace.jpg|[[Warszawa]]
ImageGambar:Warszawa Copernicus.png|[[Warszawa]]
ImageGambar:Warsaw church.jpg|[[Warszawa]]
ImageGambar:Warsaw church1.jpg|[[Warszawa]]
ImageGambar:Płonąca oblężona Warszawa.jpg|[[Warsawa|Warszawa]] after [[Luftwaffe]] bombing in 1939 ([[Perang Donya II|World War II]])
ImageGambar:Destroyed Warsaw, capital of Poland, January 1945.jpg|[[Warsawa|Warszawa]]: [[Jerman|German]] troops destroy capital of Poland in 1944 ([[Perang Donya II|World War II]])
ImageGambar:Kraków_SukienniceKraków Sukiennice.jpg|[[Kraków]]
ImageGambar:Piazza_del_Mercato_di_CracoviaPiazza del Mercato di Cracovia.JPG|[[Kraków]]
ImageGambar:Krakow-Wawel-Courtyard.jpg|[[Kraków]]
ImageGambar:Krakow-Wawel_cathedralWawel cathedral.jpg|[[Kraków]]
ImageGambar:Kalplica wawel.jpg|[[Kraków]]
ImageGambar:Krakow nagrobek Kazimierza W.jpg|[[Kraków]]
ImageGambar:Krakau_PeteruPaulKrakau PeteruPaul.jpg|[[Kraków]]
ImageGambar:Krakow_Boze_CialoKrakow Boze Cialo-2.jpg|[[Kraków]]
ImageGambar:Teatr Slowackiego.JPG|[[Kraków]]
ImageGambar:Gothic altar veit stoss.jpg|[[Kraków]]
ImageGambar:Pl-gdansk-neptun2004.jpg|[[Gdańsk]]
ImageGambar:ZURAW-Gdansk 2004 ubt.jpeg|[[Gdańsk]]
ImageGambar:Bazylika mariacka gdansk ubt.jpeg|[[Gdańsk]]
ImageGambar:Gdansk Radhuset.jpg|[[Gdańsk]]
ImageGambar:Oliwa kathedraal.jpg|[[Gdańsk]]
ImageGambar:Wroclaw 1.jpg|[[Wrocław]]
ImageGambar:Breslau-rathaus.jpg|[[Wrocław]]
ImageGambar:Wroclaw-Katedra-3.jpg|[[Wrocław]]
ImageGambar:Wroclaw-AulaLeopoldina4.jpg|[[Wrocław]]
ImageGambar:Bielsko-Biała Town Hall.jpg|[[Bielsko-Biała]]
ImageGambar:Teatr Polski w Bielsku-Białej 2.jpg|[[Bielsko-Biała]]
ImageGambar:Sułkowski Castle, Bielsko-Biała.jpg|[[Bielsko-Biała]]
ImageGambar:Torun-Rynek-ratusz-2.jpg|[[Toruń]]
ImageGambar:Torun-palac-dambskich.jpg|[[Toruń]]
ImageGambar:Ratusz Poznan od Wielkiej.jpg|[[Poznań]]
ImageGambar:Poznan Fara 106-07.jpg|[[Poznań]]
ImageGambar:5 Lublin 04.jpg|[[Lublin]]
ImageGambar:Stare_Miasto_w_Lublinie_Stare Miasto w Lublinie -_kaplica_św kaplica św._Trójcy_i_donżon_na_zamku Trójcy i donżon na zamku.jpg|[[Lublin]]
ImageGambar:Bydgoszcz Spichrze.jpg|[[Bydgoszcz]]
ImageGambar:Rogalin palac (1).jpg|[[Rogalin]]
ImageGambar:Pulawy palac czartoryskich.jpg|[[Puławy]]
ImageGambar:Poland - Ksiaz castle.jpg|[[Książ]]
FileGambar:Brodnica pałac Anny Wazówny.JPG|[[Brodnica]]: Palace of Anna Vasa
FileGambar:Brodnica wieza zamkowa.jpg|[[Brodnica]]: Teutonic Knights’ Castle
FileGambar:Brodnica Brama Chełmińska.jpg|[[Brodnica]]: Chełmińska Gate
FileGambar:Brodnica Wieża Mazurska.jpg|[[Brodnica]]: Mazurska Tower
ImageGambar:Zamek w Pszczynie003 kpjas.jpg|[[Pszczyna]]
ImageGambar:Jasna Góra 20050919.JPG|[[Częstochowa]]
ImageGambar:Kielce palace 2.jpg|[[Kielce]]
ImageGambar:Zamosc ratusz.jpg |[[Zamość]]
ImageGambar:Poland Baranow - Castle.jpg|[[Baranów Sandomierski]]
ImageGambar:Kazimierz Dolny (kamienica pod sw Mikolajem i Krzysztofem) 01.jpg|[[Kazimierz Dolny]]
ImageGambar:Janowiec dziedziniec.jpg|[[Janowiec]]
ImageGambar:Nowy Wiśnicz.jpg|[[Nowy Wiśnicz]]
ImageGambar:Ogrodzieniec_gothic_castle_ruinsOgrodzieniec gothic castle ruins.jpg|[[Ogrodzieniec]]
ImageGambar:Rzeszów zamek 2004b.jpg|[[Rzeszów]]
FileGambar:Panorama of Malbork Castle, part 4.jpg|[[Malbork]]
ImageGambar:Poland Frombork - Cathedral Hill.jpg|[[Frombork]]
ImageGambar:Golub-Dobrzyn2.jpg|[[Golub-Dobrzyń]]
ImageGambar:Kwidzyn zamek.JPG|[[Kwidzyn]]
ImageGambar:Moszna zamek4.jpg|[[Moszna (powiat krapkowicki)|Moszna]]
ImageGambar:Tatry Panorama01xxx.jpg|[[Tatry]]
</gallery>
 
238

besutan