Polen: Béda antara owahan

151 bèt wis dibusak ,  4 taun kepungkur
Polen using AWB
c
(Polen using AWB)
{| border=1 cellpadding="2" cellspacing="0" width="300px" align="right" style="margin: 0 0 1em 1em; background: #f9f9f9; border: 1px #aaaaaa solid; border-collapse: collapse; font-size: 95%;"
|+<font size="+1">'''Républik PolandiaPolen<br />Rzeczpospolita Polska'''</font>
|-
|style="background:#efefef;" align="center" colspan=2|
|align="center" width="140px"|[[Gambar:Coat of arms of Poland-official.png|100px]]
|-
|align="center" width="140px"|<small>[[Gendéra PolandiaPolen]]</small>
|align="center" width="140px"|<small>[[Lambang PolandiaPolen]]</small>
|}
|-
|align="center" colspan=2 style="border-bottom:1px solid gray;"|''Motto:Bóg, Honor, Ojczyzna (ora resmi)''
|-
|align=center colspan=2| [[Gambar:EU location POL.png|240px]]<br /><br /><center>PolandiaPolen ing [[Uni Éropah]]</center><br />
|-
|align-center colspan=2|[[Gambar:EC map of poland.png|240px|center]]<br />
Ko'ordinat géografi: 52° 8′ 49" Lor, 19° 22′ 41" Wétan
|-
| [[Basa resmi]] || [[Basa PolandiaPolen|PolandiaPolen]]
|-
| Kutha krajan || [[Warsawa]] (''Warszawa'')
| Diadegaké
<br />&nbsp;- Tanggal
| [[Républik PolandiaPolen Kaping-II]]
<br /> [[11 November]] [[1918]]
|-
|-
|}
'''Républik Polen''' utawa '''Républik PolandiaPolen''' ([[basa PolandiaPolen|Polen]]: ''Polska'', ''Rzeczpospolita Polska'') iku [[nagara]] [[republik]] ing [[Éropah]] Wétan sing bebatesan karo [[Jerman]] ing sisih kulon, [[Cékia]] lan [[Slowak]] ing sisih kidul, [[Ruslan]] ([[Oblast Kaliningrad]]) lan [[Lituania]] ing sisih wétan uga [[Belarus]] sarta [[Ukraina]] ing sisih kidul-wétan.
 
== Sajarah ==
:''Uga delengen [[Sajarah PolandiaPolen]]''
 
PolandiaPolen iku nagara ing Éropah-Wétan sing wis diadegaké kurang luwih sèwu taun ing taun [[966]]. Ing taun [[1025]] PolandiaPolen dadi keraton lan ing taun [[1569]] manunggal karo Lituania dadi "[[Kasaraharjan Polen-Lituania]]". Nanging taun [[1795]] kasaraharjan iki rusak lan wong Polen ora nduwé nagara mardika nganti taun [[1918]], sawisé [[Perang Donya I]].
 
== Pamérangan administratif ==
Polen miturut administratif dipérang dadi 16 [[propinsi]] ('ka-voyevod-an') utawa ''województwo'' ing [[basa Polandia|basa Polen]]. Saben propinsi dicacah manèh dadi pirang ''powiat'' (padha karo [[kabupaten]], terus saben ''[[powiat]]'' dibagi dadi sawetara ''[[gmina]]'' (kurang luwih ukarané antara [[kecamatan]] utawa [[kalurahan]])).
 
Propinsi Polen (ing [[Basa Polski|basa Polen]]):
[[Gambar:Bielsko-Biała Town Hall.jpg|thumb|180px|right|[[Bielsko-Biała]]]]
[[Gambar:Wieliczka salt mine.jpg|thumb|195px|right|[[Wieliczka]]]]
:''Artikel utama: [[Daftar kutha ing Polandia|Daftar kutha ing Polen]]''
 
* '''[[Warszawa]]''' (''Warsawa'')
 
== Démografi ==
:''Artikel utama [[Démografi Polandia|Démografi Polen]]''
 
Sukubangsa sing manggon ing Polen iku mayoritasé suku bangsa [[wong PolandiaPolen|Polen]] sing kalebu bangsa [[Wong Slav|Slav]]. Nanging uga ana suku bangsa [[wong Belarus|Bélarus]], utamané ing saidenging [[Białystok]], suku bangsa [[wong Jerman ing PolandiaPolen|Jerman]], utamané saindenging [[Opole]]. Banjur uga ana sithik [[wong Ukraina]] cedhak [[Przemyśl]]. Sadurungé [[Perang Donya II]], uga ana [[Sajarah kaum Yahudi ing PolandiaPolen|komunitas Yahudi]] sing gedhé ing PolandiaPolen. Nanging komunitas Yahudi disirnakaké nganti mèh entèk déning wong [[Jerman Nazi|Nazi Jerman]].
 
Wong Polen [[Agama Katulik ing PolandiaPolen|umumé]] agama [[Katulik]], [[Paus Yohanes Paulus II|Paus Yokanan Paulus II]] asalé ya saka Polen. Nanging uga ana sing nganut agama [[Kristen Ortodhoks]], utamané wong Bélarus. Panganut [[agama Yahudi]] wis mèh ora ana manèh namung kurang luwih 12.000 jiwa waé. Panganut agama [[Islam]] uga ana. Saliyané para migran anyar, uga ana wong Polen keturunan [[wong Tatar|bangsa Tatar]] sing wis atusan taun manggon ing kéné kaya wong Yahudi. Cacahé umat Muslim kurang luwih ana 30.000 jiwa. Wong Buddha uga ana nanging [[Agama Buddha ing PolandiaPolen|cacahé]] panganuté ora patiya akèh; namung kira-kira 5.000 jiwa waé.
 
== Géografi ==
Kali sing paling dawa ing Polen iku [[kali Wisla]] sing mili ngliwati kutha [[Warsawa]].
 
=== Daftar kali ing PolandiaPolen ===
:''Artikel utama: [[Daftar kali ing Polandia|Daftar kali ing Polen]]''
 
== Uga delengen ==
* [[Daftar powiat ing PolandiaPolen|Dhaftar powiat ing Polen]]
* [[Daftar gmina dwibasa ing PolandiaPolen|Dhaftar gmina dwibasa ing Polen]]
 
== Galeri ==
{{Éropah}}
 
[[Kategori:PolandiaPolen]]
352.737

besutan