Lambang Polandia: Béda antara owahan

45 bèt wis dibusak ,  6 taun kepungkur
Polen using AWB
(éjaan using AWB)
(Polen using AWB)
[[Gambar:Coat of arms of Poland-official.png|right|150px]]
[[Gambar:Flaga z godlem Rzeczypospolitej Polskiej.PNG|right|200px|thumb|Gendèra PolandiaPolen karo lambang nagara]]
 
'''Lambang [[PolandiaPolen]]''' iku wujudé arupa garudha putih ing tamèng alatar abang. Garudha iki nganggo makutha lan nduwé cakar serta cucuk werna emas. Ing PolandiaPolen, lambang nagara biyasané diarani ''Garudha Putih'' (''Orzeł Biały''), lan ditulis mawa huruf gedhé.
 
== Legèndha ==
Sang Garudha Putih miturut carita asalé nalika sang pangadeg Nagara PolandiaPolen, [[Lech, pangadeg PolandiaPolen|Lech]] weruh susuh garudha putih. Nalika dhèwèké ndeleng manuk iki, ana sunaring [[srengenge|srengéngé]] ing swiwiné, dadi rupané kaya-kaya pucuk-pucuké ana emasé, kamangka bagéyan liyané wernané putih.
 
Pepirang sajarawan nganggep yèn asalé lambing iki saka lambing [[Kakaisaran Romawi]] utawa [[Kakaisaran Romawi Suci]]. Lambang Kakaisaran Romawi Suci biyasané garudha werna ireng, nanging ana kutha-kutha sing nduwé lambang garudha putih kayata [[Frankfurt am Main]] lan [[Schweinfurt]].
 
== Sajarah ==
Garudha putih mula-mulané ana ing [[koin|koin-koin]] dhuwit sing digawé nalika masa jumenengé ratu [[Boleslaus I saka PolandiaPolen|Boleslaus]], lan wiwitané karepé lambang wangsa [[Piast]].
 
[[Przemysl II saka PolandiaPolen|Przemysł II]] sing kapisan nepungaké Garudha Putih mawa simbul nasional PolandiaPolen.
 
Vèrsi paling anyar lambang iki wiwit ditrapaké ing taun [[1927]] mawa amandhemèn ing undhang-undhang dhasar PolandiaPolen. Ing taun [[1945]], rejim komunis sing anyar ngilangi makutha saka endhasé garudha lan ngganti kembang-kembangan (mbokmenawa ora sengaja) sing mèmper lintang ing pucuké swiwi karo lintang tenanan. Makutha iki dianggep simbul karatonan. Nalika rejim komunis lèngsèr ing taun 1990, vèrsi lambang sing saiki dienggo. Lambang vèrsi iki mèmper karo vèrsi taun [[1927]], mung rupané luwih modhèrn waé.
 
== Kaum militèr PolandiaPolen ==
<gallery>
Image:POL Wojska Lądowe.svg|Lambang Angkatan Dharat PolandiaPolen
Image:POL Marynarka Wojenna.svg|Lambang Angkatan Segara PolandiaPolen
Image:POL Wojska Lotnicze.svg|Lambang Angkatan Udhara PolandiaPolen
</gallery>
 
</gallery>
 
[[Kategori:Lambang nasional|PolandiaPolen]]
[[Kategori:Lambang PolandiaPolen| ]]
352.737

besutan