Orgasme: Béda antara owahan

759 bèt wis ditambahake ,  5 taun kepungkur
Digawé kanthi mertal kaca "Orgasm"
c (→‎top: gedhe, gedhè -> gedhé using AWB)
(Digawé kanthi mertal kaca "Orgasm")
[[Gambar:Podkowiński-Szał_uniesień-MNK.jpg|jmpl|360x360px|''Lukisan Frenzy of Exultations'' (1894), déning Władysław Podkowiński]]
'''Orgasme''' iku artine uculan ndadak ketegangan seksual sing ngumpul, sing nggawéake tarikan otot ritmik ning laladan pinggul sing ndadiake sensasi kenikmatan sing dhuwur lan dimeloni relaksasi ingkang cepet. Iki biasane wayahe mung pirang detik thok. Orgasme uga wujude pengalaman psikologis kenikmatan lan pembuangan, pas pikiran dipusatke ana ning pengalaman pribadi bae. Orgasme kadang -kadang diarani klimaks utawa katekonan.
'''Orgasme''' (saka tembung basa Yunani ὀργασμός ''orgasmos'' sing tegesé "kabagyan, abuh"; uga '''klimaksing sèks''') ya iku uculing kabagyan sèksual sing katumpuk sing ujug-ujug nalika siklus réspon sèksual, sing ngasilaké ing kontraksi otot sing ritmis ing panggul sing dadi ciri khas kanggo kepénaking sèks.<ref name="M&J"><cite class="citation book">Masters, William H.; Johnson, Virginia E.; Reproductive Biology Research Foundation (U.S.) (1966). </cite></ref><ref name="Rosenthal">See [https://books.google.com/books?id=d58z5hgQ2gsC&pg=PT153 133–135] for orgasm information, and [https://books.google.com/books?id=d58z5hgQ2gsC&pg=PT96#v=onepage&q&f=false page 76] for G-spot and vaginal nerve ending information. </ref><ref name="health.discovery.com"><cite class="citation web">[http://science.howstuffworks.com/life/human-biology/orgasm.htm "Orgasm"]. </cite></ref> Iki dialami déning wong lanang lan wong wadhon, orgasme iku dikuwasani déning sistem saraf otonomis utawa sistem saraf paksa. Orgasme iku asringé dikaitaké karo tumindak-tumindak kepaksa, kalebu kejèling otot ing sawenèh area ing awak manungsa, sènsasi euforia sing umum lan, asringé, owahing awak lan vokalisasi.<ref name="Rosenthal">See [https://books.google.com/books?id=d58z5hgQ2gsC&pg=PT153 133–135] for orgasm information, and [https://books.google.com/books?id=d58z5hgQ2gsC&pg=PT96#v=onepage&q&f=false page 76] for G-spot and vaginal nerve ending information. </ref> Période sawisé orgasmé (uga dimudhengi minangka période refractori) ya iku kerepé sawiji pengalaman sing nglegakaké uwong, digaètaké karo uculing neurohormones oxytosin lan prolaktin uga endorphins (utawa "morphine éndogén").<ref><cite class="citation journal">Exton MS, Krüger TH, Koch M, et al. </cite></ref>
 
Orgasmé manungsa lumrahé diasilaké saka timulasi sèks fisik ing penis kanggo wong lanan (umumé mbarengi éjakulasi), lan ing clitoris kanggo wong wedhok.<ref name="Rosenthal">See [https://books.google.com/books?id=d58z5hgQ2gsC&pg=PT153 133–135] for orgasm information, and [https://books.google.com/books?id=d58z5hgQ2gsC&pg=PT96#v=onepage&q&f=false page 76] for G-spot and vaginal nerve ending information. </ref><ref name="Weiten"><cite class="citation book">Wayne Weiten; Dana S. Dunn; Elizabeth Yost Hammer (2011). </cite></ref><ref name="O'Connell"><cite class="citation journal">O'Connell HE, Sanjeevan KV, Hutson JM; Sanjeevan; Hutson (October 2005). </cite></ref> Stimulasi sèks bisa dilakukaké dhéwé-dhéwé (kanthi masturbasi) utawa kanthi karo partner sèks (penetratif sèks, non-penetratif sèks, utawa skagiyatan sèksual liyané).
Ning riset asli siklus respon seksual manungsa, orgasme iku tahap kaping telu saka 4 tahap, sing kedaden sawise tahap peningkatan lan sadurunge fase penyelesaian. Model siklus respon seksual liyane sing ditampa sing dikembangke karo Helen Singer Kaplan, MD, PhD. meloake 3 tahap bae: gairah, kasenengan lan orgasme.
 
Èfèk-èfèk kaséhatan sing ngepungi orgasmé manungsa iku macem-macem. Ana akèh réspon-réspon psikologis kagiyatan sèksual, kalebu sawiji kahanan lega sing kagawé déning prolaktin, uga owah-owah ing jero [[sistem saraf pusat]] kaya ta a temporary mudhing kagiyatan [[Métabolisme|metabolik]] sing sedéla ing perangan gedhéné cerebral cortex kamangka ora ana owahan utawa mundhaké kagiyatan metabolik ing area-area limbik (i.e., "ngewatesi") ing jero utek manungsa.<ref name="Georgiadis"><cite class="citation journal">Georgiadis JR, Reinders AA, Paans AM, Renken R, Kortekaas R; Reinders; Paans; Renken; Kortekaas (October 2009). </cite></ref> Uga ana akèh dhisfungsi sèksual, kaya ta anorgasmia. Èfèk iku mau njalari panemu-panemu kultural marang orgasme, kaya ta kapitayan tmenawa orgasme lan kerep orané utawa konsistèn opo orané penting utawa ora ana sangkut pauté kanggo maremé wong ing sawiji ubungan sèksualé,<ref name="Kinsey Institute"><cite class="citation web">[http://www.iub.edu/~kinsey/resources/FAQ.html#orgasm "Frequently Asked Sexuality Questions to the Kinsey Institute: Orgasm"]. iub.edu/~kinsey/resources<span class="reference-accessdate">. </span></cite></ref> lan téori-téori bab fungsi-fungsi biologis lan evolutionèré orgasme.<ref name="Geoffrey Miller"><cite class="citation book">Geoffrey Miller (2011). </cite></ref><ref name="Wallen K, Lloyd EA"><cite class="citation journal">Wallen K, Lloyd EA.; Lloyd (May 2011). </cite></ref>
Orgasme iku bedha rasane saka wong siji ning wong liyane lan kanggone individu ning wektu sing bedha. Kadang orgasme iku wujude gelombang sensasi sing nguntap – nguntap lan ngumunnake, sak liyane luwih enteng, alus lan ora kuat banget. Bedhane intensitas orgasme amarga faktor awak, kaya, keselen lan suwine wektu saka orgasme ingkang keri dhewe, sekaligus faktor psikososial, ati, hubungan karo pasangan, pangawéan, kekarepan lan rasa pengalaman iku dhewe.
 
Orgasme ing kéwan uwis disinaoni kanthi ora pati signifikan tinimbangé orgasmené manungsa, ananging panlitèn bab subyèk iki mau isih tetep ana.
Ana komponen fisiologis saka orgasme. Kaping siji, orgasme iku respon total awak, dudu kondisi pinggul thok. Pola gelombang otak wis nandake kemalihan sing tenanan pas wayah orgasme, lan otot – otot sing ana akèh ning awak sing bedha sing pas kontraksi ning wayah respon seksual iki. Wong – wong ana sing ngrasake kontraksi otot rai sing ora disengaja, ndadiake mimik sing kayane mringis utawa ekspresi rak jenak, nanging iki sabenere tanda – tandane rangsangan seksual sing dhuwur.
 
== See also ==
Ciri fisik sing paling kethok saka orgasme iku sensasi sing digawé karo kontraksi ritmik sing nyambung saka otot pubokoksigeus. [[Vagina]] kethok teles, itile tambah kethok gedhé amarga geteh akèh sing mlebu ning kana lan ketutupan kulit itil, laladan ning sekitar wawuke tambah abang, labium minor warnane tambah peteng. Barengan karo kontraksi saka spinkter anal (otot cincin sing nyempitke utawa nyelake silit), rectum lan perineum, rahim lan lapisan njaba kaping 3, ukuran vaginane susut 30%, kanggone wong wadon. Pembuluh geteh lan otot ejakulatori ning sekitar kontol kanggone wong lanang, iki numpuk reflek orgasme. Kontraksi kaping pisan kuat lan cedhak siji karo liyane, kedaden ning wayah 0,8 detik. Sak liyane orgasme keterusan, kontraksi kalong secara intensitas utawa suwine, lan kedaden ning interval sing luwih arang – arang.
 
== Rujukan ==
Meski ana bedha anatomi alat kelamin lanang lan wadon, orgasme ning lanang lan wadon secara fisiologis lan psikologis iku padha. Sakbenere, penelitian wis dilakoni, sing “ahli” ora isa nentuake jinis kelamin sak bener – benere pas maca gambaran orgasme – orgasme sing kabehe petunjuk anatomine diilangke.
<div class="reflist columns references-column-width" style="column-width: 30em; list-style-type: decimal;">
 
<references /></div>
Poro wadon wis ngandani yèn sensasi orgasme iku dimulai saka rasa kenceng, bar iku rasa enak sing cepet sing biasane mulai ning itil lan nyebar ning pinggul. Perkakas kelamin biasane anget, kaya disetrum utawa keri, lan sensasi fisik iki biasane nyebar ning awak. Poro wadon paling akèh ngrasake tarikan otot ning vagina utawa pinggul ngisor, sing diuneake karo 'denyut pinggul
 
Rasa orgasme ning wong lanang wis digambarke konsisten dimulai saka sensasi anget utawa surungan jero sing hubunganne “ejakulasi ora iso diendani”, bagian ejakulasi ora iso diendeake. Kuwi dirasake kayak kontraksi enak sing jero lan kuat, sing meloake otot pubokoksigeus, sfinkter anal, rektum, perineum lan kontol.
Bedha sing utama fase orgasmik wadon lan lanang ya iku akèh wadon ketimbang [[lanang]] sing duwé kemampuan fisik kanggo siji utawa luwih orgasme tambahan ning wayah cekak tanpa tiba ning ngisor tingkat gairah seksual. Orgasme iku tergantung karo rangsangan lan minat seksual sing luwih.
 
[[Kategori:Seks]]
151

besutan