Orgasme: Béda antara owahan

1.659 bèt wis ditambahake ,  5 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
(Digawé kanthi mertal kaca "Orgasm")
[[Gambar:Podkowiński-Szał_uniesień-MNK.jpg|jmpl|360x360px|''Lukisan Frenzy of Exultations'' (1894), déning Władysław Podkowiński]]
'''Orgasme''' (saka tembung basa Yunani ὀργασμός ''orgasmos'' sing tegesé "kabagyan, abuh"; uga '''klimaksing sèks''') ya iku uculing kabagyan sèksual sing katumpuk sing ujug-ujug nalika siklus réspon sèksual, sing ngasilaké ing kontraksi otot sing ritmis ing panggul sing dadi ciri khas kanggo kepénaking sèks.<ref name="M&JJ2"><cite{{Cite classbook|publisher="citationLittle, book">Brown|isbn=0-316-54987-8|page=366|last1=Masters, |first1=William H.; Johnson, |first2=Virginia E.; |last2=Johnson|author3=Reproductive Biology Research Foundation (U.S.)|title=Human (Sexual Response|year=1966). </cite>}}</ref><ref name="RosenthalRosenthal2">See [https://books.google.com/books?id=d58z5hgQ2gsC&pg=PT153 133–135] for orgasm information, and [https://books.google.com/books?id=d58z5hgQ2gsC&pg=PT96#v=onepage&q&f=false page 76] for G-spot and vaginal nerve ending information. {{cite book|first=Martha|last=Rosenthal|title=Human Sexuality: From Cells to Society|publisher=[[Cengage Learning]]|year=2012|isbn=0618755713}}</ref><ref name="health.discovery.comcom2"><{{cite classweb|title="citationOrgasm|publisher=Health.discovery.com|accessdate=21 web">[April 2010|url=http://science.howstuffworks.com/life/human-biology/orgasm.htm "Orgasm"]. </cite>}}</ref> Iki dialami déning wong lanang lan wong wadhon, orgasme iku dikuwasani déning sistem saraf otonomis utawa sistem saraf paksa. Orgasme iku asringé dikaitaké karo tumindak-tumindak kepaksa, kalebu kejèling otot ing sawenèh area ing awak manungsa, sènsasi euforia sing umum lan, asringé, owahing awak lan vokalisasi.<ref name="Rosenthal">See [https://books.google.com/books?id=d58z5hgQ2gsC&pg=PT153 133–135] for orgasm information, and [https://books.google.com/books?id=d58z5hgQ2gsC&pg=PT96#v=onepage&q&f=false page 76] for G-spot and vaginal nerve ending information. </ref> Période sawisé orgasmé (uga dimudhengi minangka période refractori) ya iku kerepé sawiji pengalaman sing nglegakaké uwong, digaètaké karo uculing neurohormones oxytosin lan prolaktin uga endorphins (utawa "morphine éndogén").<ref><cite class="citation{{Cite journal">|vauthors=Exton MS, Krüger TH, Koch M,|title=Coitus-induced orgasm etstimulates al.prolactin <secretion in healthy subjects|journal=Psychoneuroendocrinology|volume=26|issue=3|pages=287–94|date=April 2001|pmid=11166491|doi=10.1016/cite>S0306-4530(00)00053-6|display-authors=etal}}</ref>
 
Orgasmé manungsa lumrahé diasilaké saka timulasi sèks fisik ing penis kanggo wong lanan (umumé mbarengi éjakulasi), lan ing clitoris kanggo wong wedhok.<ref name="Rosenthal">See [https://books.google.com/books?id=d58z5hgQ2gsC&pg=PT153 133–135] for orgasm information, and [https://books.google.com/books?id=d58z5hgQ2gsC&pg=PT96#v=onepage&q&f=false page 76] for G-spot and vaginal nerve ending information. </ref><ref name="WeitenWeiten3"><{{cite classbook|title="citationPsychology book">Applied to Modern Life: Adjustment in the 21st Century|isbn=1-111-18663-4|publisher=Cengage Learning|year=2011|page=386|accessdate=5 January 2012|url=https://books.google.com/?id=CGu96TeAZo0C&pg=PT423&dq=#v=onepage&q=false|author1=Wayne Weiten; |author2=Dana S. Dunn; |author3=Elizabeth Yost Hammer (2011). </cite>}}</ref><ref name="O'ConnellConnell3"><cite class="citation{{Cite journal">|author=O'Connell HE, Sanjeevan KV, Hutson JM;|title=Anatomy Sanjeevan;of Hutsonthe (clitoris|journal=The Journal of Urology|volume=174|issue=4 Pt 1|pages=1189–95|date=October 2005)|pmid=16145367|layurl=http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/5013866.stm <Time for rethink on the clitoris -|laysource=[[BBC News]]|laydate=11 June 2006|doi=10.1097/cite>01.ju.0000173639.38898.cd|last2=Sanjeevan|last3=Hutson}}</ref> Stimulasi sèks bisa dilakukaké dhéwé-dhéwé (kanthi masturbasi) utawa kanthi karo partner sèks (penetratif sèks, non-penetratif sèks, utawa skagiyatan sèksual liyané).
 
Èfèk-èfèk kaséhatan sing ngepungi orgasmé manungsa iku macem-macem. Ana akèh réspon-réspon psikologis kagiyatan sèksual, kalebu sawiji kahanan lega sing kagawé déning prolaktin, uga owah-owah ing jero [[sistem saraf pusat]] kaya ta a temporary mudhing kagiyatan [[Métabolisme|metabolik]] sing sedéla ing perangan gedhéné cerebral cortex kamangka ora ana owahan utawa mundhaké kagiyatan metabolik ing area-area limbik (i.e., "ngewatesi") ing jero utek manungsa.<ref name="Georgiadis"><cite class="citation journal">Georgiadis JR, Reinders AA, Paans AM, Renken R, Kortekaas R; Reinders; Paans; Renken; Kortekaas (October 2009). </cite></ref> Uga ana akèh dhisfungsi sèksual, kaya ta anorgasmia. Èfèk iku mau njalari panemu-panemu kultural marang orgasme, kaya ta kapitayan tmenawa orgasme lan kerep orané utawa konsistèn opo orané penting utawa ora ana sangkut pauté kanggo maremé wong ing sawiji ubungan sèksualé,<ref name="Kinsey InstituteInstitute2"><{{cite class="citation web">[http://www.iub.edu/~kinsey/resources/FAQ.html#orgasm "|title=Frequently Asked Sexuality Questions to the Kinsey Institute: Orgasm"]. |publisher=iub.edu/~kinsey/resources<span|accessdate=3 January class2012|url="reference-accessdate">http://www. <iub.edu/span><~kinsey/cite>resources/FAQ.html#orgasm}}</ref>  lan téori-téori bab fungsi-fungsi biologis lan evolutionèré orgasme.<ref name="Geoffrey MillerMiller2"><{{cite class="citation book">|author=[[Geoffrey Miller (2011psychologist).|Geoffrey <Miller]]|title=The Mating Mind: How Sexual Choice Shaped the Evolution of Human Nature|publisher=[[Random House|Random House Digital]]|year=2011|pages=238–239|accessdate=27 August 2012|isbn=0307813746|url=https:/cite>/books.google.com/?id=QG-8PbZb4csC&pg=PA238&lpg=PA238&dq=The+human+clitoris+shows+no+apparent+signs+of+having+evolved+directly+through+male+mate+choice.#v=onepage&q=The%20human%20clitoris%20shows%20no%20apparent%20signs%20of%20having%20evolved%20directly%20through%20male%20mate%20choice.&f=false}}</ref><ref name="Wallen K, Lloyd EAEA2"><{{cite classjournal|title="citationFemale sexual arousal: genital anatomy and orgasm in intercourse|journal">=Hormones and Behavior|date=May 2011|pmid=21195073|pmc=3894744|doi=10.1016/j.yhbeh.2010.12.004|volume=59|issue=5|pages=780–92|author=Wallen K, Lloyd EA.; |last2=Lloyd (May 2011). </cite>}}</ref>
 
Orgasme ing kéwan uwis disinaoni kanthi ora pati signifikan tinimbangé orgasmené manungsa, ananging panlitèn bab subyèk iki mau isih tetep ana.
 
== See also ==
 
== Rujukan ==
151

besutan