Basa Polen: Béda antara owahan

487 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
c
|glottorefname=Polish
}}
'''Basa Polen''' utawa '''Basa Polski''' (''język polski'', ''polszczyzna'') iku [[basa resmi]] [[Polen]]. Basa iki paling akèh dipituturaké ing Polen lan basaBasa SlaviaSlav Kulon sing paling akèh dipituturaké. Saliyané iku basa iki basaBasa SlaviaSlav sing paling gedhé nomer loro sawisé [[basaBasa Rusia]]. Basa iki salah sijiné basa sing paling angèl disinaoni amarga tatabasanéparamasastrané njlimetsing bangetnjlimet.
 
Basa Polen cacahé penutur ana 38,5 yuta jiwa. Saliyané ing Polen dhéwé para panutur uga bisa ditemokaké ing kiwa-tengening nagara Polen.
 
== Distribusi géografis ==
Kurang luwih 97% pedunung Polen nyatakaké basaBasa Polski minangka basa ibuné. Saliyané ing Polen, para penutur basa iki uga ditemokaké ing nagara-nagara saindhengé kayata Lituania, Belarus, Ukraina lan uga Jerman.
 
== Panulisan ==
<blockquote>''Artikel utama: '''[[Alfabèt Polen]]'''''</blockquote>Aksara alfabèt ing basaBasa Polenan iku wuniné sarupa lan ana gathukané karo aksara sing dikanggo [[Kulawarga basa Slavika|basaBasa SlaviSlav]] liyané. Alfabèté méh padha karo alfabèt sing di''adopsi'' basaBasa Jawa. Bédané ana ing wuni, dwaksara (digraf) lan cerek ing aksara.
 
{|
|e nosowe
|én
|E e utawa En en <sup>(a)</sup>
|-
|F f
|eł
|èw
|W w utawa L l
|}
| ||
| valign="top" |
{| class="wikitable" style="text-align:center;"
! Aksara
|Z z
|}
|-
| colspan="4" |<small><sup>(a)</sup> Ę ę (e nosowe utawi e z ogonkiem) punika kadosé aksara anuswara, nalika diserat dumadi panambang dipun pertal minangka e lan nalika diserat sajroning tembung dipun pertal minangka en, kayata:</small>
* <small>trochę /trohe/ - sakedhik</small>
* <small>piję /piye/ - aku ngombé</small>
* <small>rzęka /renka/ - kali</small>
* <small>mięso /mienso/- daging</small>
|}
Dwaksara umumé digunaké kanggo nyerat swara usekan (frikatif) lan jeblugan (afrikat). Antara dwaksarané yaiku:
** '''sz'''; wuniné she utawa /ʂ/ dipertal dadi s
 
== Dialèk basaBasa Polski ==
Basa Polski ndarbèni telung dialèk utama:
 
238

besutan