Ostrali: Béda antara owahan

19 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
c
tanpa ringkesan besutan
c
}}
 
'''Ostrali''' iku salah sawiji nagara gedhé ing kidul. Kutha krajané ya iku [[Canberra]]. Padunungé kira-kira ana 20 yuta. AustraliaOstrali gadhah nagara tanggané antara liya ing sisih lor [[Indonésia]], [[Timor Wétan]], lan [[Papua Nugini]], ing sisih lor-wétan [[Solomon Islands]], [[Vanuatu]], lan [[New Caledonia|Kaledonianyar]] lan ing sisih kidul-wétan [[Selandia Anyar|Selandianyar]].
 
Dharatan AustraliaOstrali wis didunungi manungsa luwih saka 42,000 taun déning [[Padunung asli]].<ref>[http://news.softpedia.com/news/Both-Aborigines-and-Europeans-Rooted-in-Africa-54225.shtml Padunung Asli (Aborigin) Australia lan Asal Éropah ing Afrika - 50,000 taun kapungkur]</ref> Sawisé ditekani sacara sporadis déning para nelayan saka lor lan sabanjuré ditemokaké déning wong [[Éropah]] ya iku panjelajah [[Walanda]] ing taun [[1606]],<ref>MacKnight, CC (1976).''Lelaku menyang Marege: ''Macassan Trepanger'' ing Australia Lor.'' Melbourne University Press</ref> separo tlatah bagéan wétan sabanjuré di akoni déning [[Karajan Inggris]] ing taun [[1770]] lan wiwitané kanggo nampung wong ukuman ''[[penal transportation]]'' minangka bagéan saka koloni [[New South Wales]], wiwit tanggal [[26 Januari]] [[1788]].
 
Dharatan Australia wis didunungi manungsa luwih saka 42,000 taun déning [[Padunung asli]].<ref>[http://news.softpedia.com/news/Both-Aborigines-and-Europeans-Rooted-in-Africa-54225.shtml Padunung Asli (Aborigin) Australia lan Asal Éropah ing Afrika - 50,000 taun kapungkur]</ref> Sawisé ditekani sacara sporadis déning para nelayan saka lor lan sabanjuré ditemokaké déning wong [[Éropah]] ya iku panjelajah [[Walanda]] ing taun [[1606]],<ref>MacKnight, CC (1976).''Lelaku menyang Marege: ''Macassan Trepanger'' ing Australia Lor.'' Melbourne University Press</ref> separo tlatah bagéan wétan sabanjuré di akoni déning [[Karajan Inggris]] ing taun [[1770]] lan wiwitané kanggo nampung wong ukuman ''[[penal transportation]]'' minangka bagéan saka koloni [[New South Wales]], wiwit tanggal [[26 Januari]] [[1788]].
Nalika cacahing padunung tansaya akèh, tlatah anyar wiwit dibukak ing abad ka-19, ya iku lima laladan otonom koloni Inggris.
 
Ing tangal [[1 Januari]] [[1901]], enem koloni gabung dadi [[Federasi Australia|federasi]], lan Persemakmuran AustraliaOstrali banjur kawangun. Wiwit dadi federasi, AustraliaOstrali nganut sistem pulitik dhémokrasi liberal lan tetep jroning PersemakmuranKasaraharjan utawa [[Commonwealth realm]]. Kutha krajané ya iku [[Canberra]], dumunung ing ''[[Australian Capital Territory]]'' (ACT). Padunungé ana 21 yuta jiwa, lan akèh-akèhé ngumpul ing kutha-kutha [[Sydney]], [[Melbourne]], [[Brisbane]], [[Perth, Western Australia|Perth]], lan [[Adelaide]].
 
== Etimologi ==
[[Gambar:View_of_Port_Jackson,_taken_from_the_South_Head_from_A_Voyage_to_Terra_Australis_(1814)_by_Matthew_Flinders.jpg|jmpl|ki|Gegambaran [[Port Jackson]], sawijine pelabuhan ing Kutha [[Sydney]] ing wektu kepungkur. (Saka ''A Voyage to Terra Australis''.)]] ''Australis'', kang tegesé "sisih kidul". Legenda bab "tlatah kang ora dimangertèni ing kidul" (''[[Terra Australis|terra australis incognita]]'') saka jaman RomawiRum iku wis ana ing ilmu geografi abad tengahan, nanging durung adhedhasar saka kawruh nyata bab bawana iki.
 
== Sajarah ==
[[Gambar:NewParliamentHouseInCanberra.jpg|jmpl|ka|[[Gedung Parlemen, Canberra|Gedung parlemen]] ing [[Canberra]] dibukak ing taun 1988 nggantèkaké gedhung lawas kang dibuka ing taun 1927.]]
 
CommonwealthKasaraharjan AustraliaOstrali iku nagara kang nganut sistem [[dhémokrasi konstitusional]] adhedhasar pamérangan kakuwasan [[federalisme|federal]]. Wangun pamaréntahan kang dianggo ya iku [[Monarki Konstitusional]] kanthi pamaréntahan [[sistem parlementer]]. [[Elizabeth II saka Inggris|Ratu Elizabeth II]] iku minangka [[Ratu Australia|Ratu Ostrali]], sawijining peran kang béda karo posisiné minangka panguasa (''monarch'') ing ''[[Commonwealth realm]]'' liyané. RautRatu diwakili déning [[Gubernur Jendral Australia|Gubernur Jendral]] ing tataran federal lan déning Gubernur ing tataran nagara bagéan.
 
== Mangga Pirsani ==
== Cathetan suku ==
<div class="references-small">
# {{note|anthem explanation}} AustraliaOstrali uga duwé lagu kabangsan, ''[[God Save the Queen|God Save the Queen (or King)]]'', kang dimainaké yèn ana karawuhan kulawarga krajaan Inggris ing AustraliaOstrali. Ing acara liyané lagu kabangsan AustraliaOstrali, ''[[Advance Australia Fair]]'', kang dimainaké.<ref>[http://www.itsanhonour.gov.au/symbols/anthem.cfm It's an Honour - Symbols - Australian National Anthem] lan [http://www.dfat.gov.au/facts/nat_anthem.html DFAT - "The Australian National Anthem"]; {{cite book | title = Parliamentary Handbook of the Commonwealth of Australia | edition = 29th Edition | year = 2002 (updated 2005) | chapter = National Symbols | chapterurl = http://www.aph.gov.au/library/handbook/40thparl/national%20symbols.pdf | accessdate = 2007-06-07}}</ref>
# {{note|official languages}} Basa Inggris ora duwé status resmi sacara ''de jure''.<ref>[http://www.immi.gov.au/media/publications/multicultural/confer/04/speech18b.htm Department of Immigration and Citizenship]</ref>
<!--
* {{CIA_World_Factbook_link|as|Australia}}
* [http://www.gov.au/ Governments of Australia Entry Point] (Federal, State & Territory)
* [http://www.australia.gov.au/ Laman kaca saka Pamarintah AustraliaOstrali]
* [http://www.abs.gov.au/ Australian Bureau of Statistics - Laman kaca Badan Pusat Statistik saka Australia]
* [http://www.community.gov.au/ Community organisations portal]
238

besutan