Trakéa: Béda antara owahan

2 bèt wis dibusak ,  5 taun kepungkur
c
→‎top: bentuk -> wujud using AWB
c (→‎top: gerakan -> obahan using AWB)
c (→‎top: bentuk -> wujud using AWB)
 
'''Trakéa''' (batang tenggorokan) ménika pipa ingkang dhawa kira-kira 9 cm. Tkakèa kasusun atas enem bélas ngantos rongpuluh cincin-cincin tulang rawan ingkang kabéntuk C, cincin tulang rawan punika ing bagian wingking, botén kasambung ya iku ing panggenan trakèa kantèl ing [[esofagus]]. Sapunika migunani kanggè nahanakén supados trakea ajeg kabuka.
Cincin-cincin balung rawan diiket kaliyan jaringan [[fibrosa]], sanesipun ugi wonten pinten-pinten jaringan otot. Trakea dipunlapisi kaliyan selaput lendir ingkang dipunhasilaken déning [[epitelium bersila]]. Silia-silia punika gerak ing inggil ing arah laring sahingga kaliyan obahan punika debu lan butir-butir lembut sanesipun ingkang derek mlebet punika ngirup napas saged dipunmedalaken. Ing paru-paru trakea punika nyabang ngantos kalih bentukwujud [[bronkus]].<ref>{{id}}[http://www.sentra-edukasi.com/2011/08/organ-pernapasan-manusia.html#.UIV3c2dP50s Organ Pernapasan Manusia] (dipununduh Tanggal 22 Oktober 2012)</ref>
Trakea utawi saluran udara inggih punika tiub ingkang ukuran kira-kira 12&nbsp;cm ing panggenanipun anterior kaliyan esofagus. Trakea manjang saking rawan krikoid larinks ing inggil tulang vertebra toraks kaping gangsal lan saklajengipun bagi ing bronkus primer tengen lan kiwa. Rengka bentukwujud trakea saking 16 20 cecincin rawan hialin ingkang boten jangkep, nyerupai huruf C. Bagian huruf ingkang boten jangkep punika ngarah ing [[posterior]] lan dipunisi déning otot cincin. Ing panggenan trakea nyabang, wonten setunggal sudut ing antawis bronkus primer tengen saha kiwa ingkang dipuntepang dados ''Karina''. Trakea dipunlapisi déning ''Epitelium Kolumna pseudostratum bersilium''.<ref>{{id}}[http://zulrose.tripod.com/respiratory/id8.html Respiratory] (dipununduh Tanggal 22 Oktober 2012)</ref>
== Fungsi Trakea ==
Fungsi trakea inggih punika kangge nyediaken panggenan kangge udara ingkang dipunbeta mlebet lan udara ingkang dipunmedalaken. Dados dalan mlebet udara ing paru-paru, ngusir debu-debu alus ingkang lolos saking penyarinagn ing rongga irung.
352.737

besutan