Komité Narakarya Negarantara: Béda antara owahan

519 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
{{Orphan|date=Oktober 2016}}
 
'''Komité Narakarya Negarantara''' (<span>''Committee for a Workers' International''</span>, <span>''CWI''</span>) ya iku [[Pulitik negarantara|paguyuban negarantarané]] partè pulitik Trotskis. Sajroning ''CWI'' darbèni pérangan luwih saka 45 ing negara-negara ngarcapada lan dimimba ing saben buwana.<ref>[http://www.socialistworld.net/doc/1 Contact us, join the CWI!]. ''socialistworld.net''. Retrieved 17 July 2014</ref> Ora saben pérangan mimbani [[praja dipatèn]], tuladhané, pérangan Iyer ngukubi ya uga [[Républik Irlandia|Républik Irlan]] lan [[Irlandia Lor|Irlan lor]], déné ing [[Kanadha]] malah ana pérangan dhéwé nédya [[Quebec]]. Sang negarantara uga ngukubi pakumpulan anakan cilik, sing ora ingaran minangka pérangan jangkep.
 
== Sujarah ==
 
=== Madeg ===
Komprèngsi madegé ''CWI ''biyèn dianakaké ing [[London]] tanggal 20 kasi 21 April 1974 lan ditekani karo para bala sing diarani lèrèg Militant, saka 12 negara klebu Britani, Irlan and Swédhen.<ref name=">Taaffe, P. 2004">Taaffe,. P''A Socialist World is Possible''. 2004CWI Publications & Socialist Books, p.67</ref><ref name=">Taaffe, P. 2004". ''A Socialist World is Possible''. CWI Publications & Socialist Books, p.52</ref> Ing mangsa lekasané sang negarantara, pérangan umumé ngelud titi [[Entrisme|èntrisme]] mlebu partè-partè sosial dhimokrat utawa narakarya. Kanthi ngéné, ''CWI'' mulané madèni amarga menawa ngajangi nèdhèng-nèdhèng bisa dimetokaké saka pérangané partè jroning dhèwèké makarya.
 
=== Puputé èntrisme ===
''CWI'' lumrahé muputi cara èntrisme ing lekasan '90an. Sang negarantara ngembangaké analisa déné akèh partè sosial dhimokrat wis kanthi wodé brubah tanduké lan cumetha dadi partè kapitalis, tuladha utamané ya iku Partè Narakarya ing Britani Agung (''Labour Party''). Bab iki dimingkung dèning Ted Grant, sawijinig pangadeg Militant. Sarampungé dhébat dawa lan komprèngsi astamiwa ing 1991 ditetep pernahé pérangan ''CWI'' ing Inglan lan Wales, Grant tuwin bala-balané golèk dikara pasaban resmi sajroning pakumpulan, sing dilulusaké nédya sadhela, nanging sabanjuré cinabut dèning pimpinan.<ref>[http://www.marxist.net/openturn/index.html The 'Open Turn' debate]. ''marxist.net''. Retrieved 17 July 2014</ref> Cinabuté dikara pasaban iku banjur metokaké Ted Grant lan para balané, sing banjur madegaké Lèrèging Marxis Nagarantara (''International Marxist Tendency'').
 
Wiwit dhébat Gilir Bukak (''Open Turn)'' pérangané ''CWI'' darbèni, ing sawetara negara, nyokong calon-calon saha nama dhéwé. ''CWI'' uga milih anggota saka pamidèn dérah utawa paheman enggon-enggonan kayata ing [[Swèdhen]], [[Jerman]] (anggotané [[Sang Kiwa]]), [[Pakistan]], [[Sri Lanka]] lan [[Républik Irlandia|Irlan]], dèning Komité darbèni 3&nbsp;ng wakil ing Dáil Éireann. Ing pilihan présidhèn Sri Lanka 2005 anakan ''CWI'', Partè Sosialis Sarèkat (United Socialist Party), nyandhak banjar katelu (darbè 0.4% swara).<ref>[http://www.socialistworld.net/eng/2005/11/18srilanka.html United Socialist Party (CWI) comes third in presidential election]. ''socialistworld.net''. Retrieved 17 August 2007</ref>
 
 
Bala-balané ''CWI'' ngluncuraké pakumpulan kanoman, Sosialis Sembada Negarantara (''International Socialist Resistance)'', ing 2001.<ref>[http://www.socialistworld.net/print/166 500+ at Brussels ISR conference]. ''socialistworld.net''. Retrieved 17 july 2014</ref>
 
=== Partè- partè anyar byukan narakarya ===
Para anggota ''CWI'' tau nyokong caloné Partè Karuhan Nasional (''National Conscience Party'') ing  pilihan pamidèn Nigeria 2003, menangi 0.51% swara negara. Ing Jerman, anggot ''CWI'' wis gesang sajroning ''WASG'' (Pilihan liyan kanggo Narakarya lan Kadilan sosial) anyar wiwit asasé ing 2004 lan ing Dhésèmber 2005 kapilih bagéan pimpinan anyaré dhistrik Berlin kang nyalonaké rancangan cetha lawan-bukung sajroning pilihan dérah Berlin 2006, olèh 3.1% swara lan pepirang kursi paheman kutha, nanging bésuk ''WASG''-né Berlin nglebur jroning ''Die Linke'' (Sang Kiwa). Ing Brazil anggota ''CWI'' nulung madegaké ''P-SOL'' (Partè Sosialisme lan Pambébas) awit para parlemèn kiping kiwa dibuwang saka ''Partido dos Trabalhadores'' (Partè Narakarya).
 
Ing pilihan umum Irlan 2011  anakan ''CWI-n''é Irlan, Partè Sosialis (''Socialist Party'') menang rong kursi ing rad (''Dáil'') minangka bagéan saka pakumpulan kiwa sing luwih amba, Sarékat Sekuthu Kiwa (''United Left Alliance'') sing menang limang kursi ing gunggungé rad Irlan (''Dáil Éireann'').<ref>[http://electionsireland.org/results/general/31dail.cfm Elections Ireland: 31st Dáil]. ''electionsireland.org''. Retrieved 17 July 2014</ref> Nanging, sawijiné anggota kapilihé Partè Sosialis (''Socialist Party'') sing wis metu saka partè isih nyambet minangka patikelir.<ref>http://www.irishtimes.com/newspaper/breaking/2012/0903/breaking6.html</ref> Ing pilihan astamiwané Kulon Dublin ing 2014, Partè Sosialis (''Socialist Party'') olèh kursi kapindho sajroning ''Dáil'' manèh, lan kursi katelu sajroning the pilihan astamiwa Kanéya Dublin 2014 minangka bagéan saka Sekuthu Lawan-Tarak (''Anti-Austerity Alliance'').
 
== Susunan ==
<ref name=">Taaffe, P. 2004". ''A Socialist World is Possible''. CWI Publications & Socialist Books, p.51</ref><ref>[http://www.socialistworld.net/doc/420 Building the socialist alternative around the world], ''socialistworld.net'', 27 December 2002.</ref><ref>[http://www.socialistworld.net/doc/6565 Thesis for the International Executive Committee (IEC) of the CWI 2013], ''socialistworld.net'', 22 November 2013.</ref>
{| cellpadding="2" cellspacing="0" style="width: 100%; background: rgb(242, 242, 242); margin-bottom: 10px;"
| style="padding-left:15px;padding-top:10px;" width="34%" |'''Muktamar Arcapada'''<br>
* Inggitani pakaryan dina-dinané ''CWI'';
* Mbakoni bab ayahan pituduh-pituduh saka KPN, marang sing andarbèni;
* Nyawisi kintaka-kintaka lan lapuran kanggo arak-arakan, lan palilah jroning rapat KPN.
|}
 
== Pérangan ==
Pakumpulan lan Pérangan iku nama nèdya partè pulitik sing dadi anggotané ''CWI''.<span class="flagicon"></span><span class="flagicon"></span><span class="flagicon"></span><span class="flagicon"></span><span class="flagicon"></span><span class="flagicon"></span><span class="flagicon"></span><span class="flagicon"></span><span class="flagicon"></span>
<span class="flagicon"></span><span class="flagicon"></span><span class="flagicon"></span><span class="flagicon"></span><span class="flagicon"></span><span class="flagicon"></span><span class="flagicon"></span><span class="flagicon"></span><span class="flagicon"></span>
{| class="wikitable" style="text-align: left; margin-bottom: 10px;"
!Pérangan
{{columns-list|3|
# arak-arakan - ''ulasan, review''
# ayon - ''melawan, against''
# bésuk - ''masa depan, future''
# brawala - ''perjuangan, strugge''
# kintaka - ''dokumen, document''
# kumetir - ''delegasi, delegates''
# mbakoni - ''bertanggung-jawab, responsible''
# narakarya - ''pekerja, worker''
# negarantara - ''internasional, international''
# pangemban - ''eksekutif, executive''
# pangurus - ''administratif, administrative''
# partikelir - ''independen, independent''
# rad - ''dewan/majelis, council''
# rancangan - ''program, programme''
# runjang - ''kontra, counter''
# sarwa kurang - ''minoritas, minority''
# sarwa luwih - ''mayoritas, majority''
# tanduk - ''aksi, action''
# titi-titi - ''kebijakan, policy''
}}
}}
238

besutan