Paramasastra Jawa: Béda antara owahan

5 bèt wis dibusak ,  4 taun kepungkur
nglarasaké tembung using AWB
c (sithik)
(nglarasaké tembung using AWB)
'''Paramasastra basa Jawa''' iku ngèlmu wewaton bab panulis sarta tatananing tetembungan ing [[basa Jawa]].<ref>s.v. Bausastra Poerwadarminta (1939)</ref> Wis akèh kitab kang nganggo irah-irahan "''Paramasastra''" kang dianggit déning sawetara pujangga. [[Tembung camboran]] iki dijupuk saka rong tembung ''parama'' lan ''sastra''. Loro-loroné tembung iki kasilih saka basa Sangskreta. Tembung ''parama'' iku tegesé sing dhuwur dhéwé, kamangka ''śāstra'' iku tegesé ngèlmu, kitab suci, buku, kawruh utawa sembarang tulisan utawa aksara.<ref>s.v. Bausastra Zoetmulder (1982)</ref>
 
Tata basa Jawa akèh njupuk istilah saka basa Sangskreta. Tata basa Sangskreta iki dikodifikasi lan digurit déning [[Pāṇini]] ing abad 6 SM. Ing jaman Jawa anyar, [[Ranggawarsita]] ngripta ''[[Serat Paramasastra Jawi]]'' kang umum digunakaké nganti saiki.
 
== Tembung aran ==
[[Tembung aran]] iku ing cara gagrag Latin diarani nomèn utawa nomina. Tembung iki nuduhaké jeneng utawa aran sawijining barang lan apa waé sing dianggep barang.
 
=== Tembung panyilah ===
=== Tembung kriya kahanan ===
Tembung kriya kahanan iku wujudé legena bisa langsung ditrapaké. Tembung iki nélakaké kahanan . Kajaba kahanan lugu sing diarani tembung kahanan, tembung iku uga bisa nélakaké tindak, tumandang in gawé, polah-paripolah lan sapanunggalané.<ref>Poerwadarminta (1953:48)</ref>
 
 
Conto:<ref>Kajupuk saka Poerwadarminta (1953:49) lan Ras (1982:53)</ref>
* [[Widya ukara]] (''sintaksis'')
* [[Widya makna]] (''semantik'')
 
 
 
==Réferènsi==
352.737

besutan