Kabupatèn Purwareja: Béda antara owahan

121 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
c (→‎Sajarah: dewe, déwé, dhewe -> dhéwé using AWB)
 
== Sajarah ==
Kabupatèn Purwareja nduwèni sajarah sing tuwa, diwiwiti jaman Megalitik disinyalir wis ana kauripan kanthi komunitas pertaniantetanèn sing tumata, kabuktenkabuktèn ananeanané sawetara paninggalan sajarah ing mangsa MEGALITH arupa MENHIR watu tegak ing sawetara wewengkon Kacamatan ing Kabupatèn Purwareja. Nalika jaman Hindhu Klasik, kawasan Tanah BagelenBagelèn nduwèni peran wigati jroning sajarah Kraton [[Mataram Kuna]] (Hindhu). Tokoh Sri Maharaja Balitung Watukoro dikenal minangka Maharaja Mataram Kuna paling gedhé, kanthi wewengkon kakuwasan nyakup: [[Jawa Tengah]], [[Jawa Wétan]] lan sawetara wewengkon ing njaban pulo [[Jawa]].
 
Prof. [[Purbacaraka]] mratélakaké yèn Sri Maharaja Balitung Watukoro asal saka laladan BagelenBagelèn. Indhikasi iki kacetha ing jeneng "Watukoro" sing dadi jeneng sawijining [[kali]] gedhé, kali iki disebut uga kanthi jeneng [[Kali Bogowonto]]. Diarani mangkono, ngèlingi ing jaman iku ing gisiking kali kerep katon pandhita (Begawan).
 
Petilasan suci arupa [[lingga]], [[yoni]] lan [[stupa]] panggonan para begawan ngayahi upacara bisa dipirsani ing wewengkon [[Balédana, Loano, Purwareja|Kalurahan Balédana]], [[Loano, Purwareja|Kacamatan Loano]] lan Bagelen. Désa Watukoro dhéwé dumunung ing sungapan kali Bogowonto lan klebu wewengkon [[Purwadadi, Purwareja|Kacamatan Purwadadi]].
 
Pangembangan Agama [[Islam]] ing wewengkon Purwareja, diayahi déning Ki Cakrajaya, tukang nderes nira[[legèn]] utawa badhèg saka Bagelen, murid saka [[Sunan Kalijaga]]. Ki Cakrajaya luwih dikenal kanthi sebutan [[Sunan Geseng]]. Paninggalan Sunan Geseng akèh tinemu ing Bagelen lan Loano.
Kenthol Bagelen sing dadi Pasukanpiandeling Andalanwadya bala [[Sutawijaya]], tokohpawongan singkang sabanjuré jumeneng nata dadi [[Panembahan Senopati]] ing Mataram, minangka dhasar pambentukan Krajan Islam Mataram. Ing periodé sabanjuré nalika [[Sultan Agung]] kuwasa ing Mataram, pasukanwadya bala saka BagelenBagelèn iki sing duwé andhil jroning panyerangan menyang [[Batavia]] lan klebu pasukanwadya bala intibaku Mataram.
 
AkibatAmarga saka [[Prejanjèn Giyanti]] 1755 sing misahaké Krajan Jawa dadi loro, ya iku Surakarta lan Yogyakarta, tanah BagelenBagelèn nampa akibaté, ya iku tanah BagelenBagelèn dipara dadi rong bagéan ya iku kanggo Yogyakarta lan Surakarta, ananging amarga ora cetha wates-watesé wusanané dadi conkrahcongkrah ora lèrèn-lèrèn.
Mangsa [[Perang DipaNagaraDipanegara]] taun (1825 - 1830) tanah BagelenBagelèn dadi basis perlawanan [[Pangéran DipaNagaraDipanegara]]. Sarampungé Perang DipaNagaraDipanegara, Tanah BagelenBagelèn lan Tanah [[Banyumas]] dijaluk kanthi peksa déning [[Walanda]]. Walanda banjur nyerahakémasrahaké marang NgabehiNgabèhi Resodiwiryo sing mbantu nglawan pemberontak, dadi Panguasa Tanggung kanthi gelar Tumenggung Cakrajaya sing sabanjuré diangkat dadi [[Bupati]] (Regent) Kabupatèn Purwareja kanthi Gelar ''Cokronegoro''. PelantikanPawisudan diayahi ing Kedungkebo, markas garnisun Walanda lan sing nglantikngawisuda ya iku Kolonel Cleerens.
 
Wewengkon Kabupatèn Purwareja nalika iku jembaré 263 Pal pesagi utawa watara 597 Km pesagi, nyakup kawasan wétan Kali Jali. Déné wewengkon sing jembaré 306 Km pesagi ing kulon kali Jali, minangka wewengkon Kabupatèn Semawung (Kutaarj[[Kutaarjo]]) lan dipimpin déning Bupati (Regent) Sawunggaling. ngrembakane sabanjuré, Kedongkebo sing dadi basis militèr Walanda digabung karo BrengkelanBrèngkèlan lan dadi Purwareja. Déné tanah BagelenBagelèn déning Pamaréntah Kolonial Walanda didadèkaké [[Karesidenan]] Bagelen kanthi Kutha krajan Purwareja.
 
Wewengkon Karesidenan Bagelem nyakup, Kabupatèn Purwareja, Kabupatèn Semawung (Kutaarja), [[Kabupatèn Kuthawinangun]], Kabupatèn Remo JatiNagaraJatinegara (Karanganyar) lan Kabupatèn Urut Sewo utawa Kabupatèn Ledok utawa [[Kabupatèn Wanasaba]].
 
Residhèn BagelenBagelèn manggon ing Bangunan sing saiki dadi Kantor Pamaréntah Laladan Purwareja utawa luwih dikenalkoncar kanthi jeneng Kantor OTONOM sing lokasiné ing bagéan kidul Alun-alun Purwareja.<ref>[http://archive.is/20120708005212/eddyprasetyo-pwr.blogspot.com/2008/01/sejarah-purworejo.html Sejarah Purwareja]</ref>
 
== Geografis ==
134

besutan