Radèn Wijaya: Béda antara owahan

5 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
ganti kat, replaced: raja → ratu (8), didik → dhidhik, Indonesia → Indonésia (2), parte → parté, Museum → Musiyum , mbangun → yasa, Dhaptar → Pratélan (2), mrintah → mréntah, sekaligus → sisan, endah → éndah
(éjaan using AWB)
(ganti kat, replaced: raja → ratu (8), didik → dhidhik, Indonesia → Indonésia (2), parte → parté, Museum → Musiyum , mbangun → yasa, Dhaptar → Pratélan (2), mrintah → mréntah, sekaligus → sisan, endah → éndah)
[[Gambar:Harihara, statue.jpg|thumb|Reca Harihara, déwa gabungan [[Siwa]] lan [[Wisnu]] minangka panggambaran [[Kertarajasa]]. Lokasi wiwitané ing Candhi Simping, [[Blitar]], saiki dadi kolèksi [[MuseumMusiyum Nasional Républik Indonésia]].]]
'''Radèn Wijaya''' (lair: ? - séda: [[Majapahit]], [[1309]]) iku sing ngadegaké [[Karajan Majapahit]] sekaligussisan rajaratu pisanan sing mrintahmréntah ing taun [[1293]]-[[1309]], mawa gelar '''Prabu Kertarajasa Jayawardana. Nararya Sanggramawijaya Sri Maharaja Kertajasa Jayawardhana'''.
Miturut ''[[Kakawin Nagarakretagama|Nagarakretagama]]'', Raden Wijaya séda taun [[1309]] lan disarèkaké ing Antahpura lan didadèkaké candhi ing Simping minangka Harihara, utawa nyawijiné antara [[Wisnu]] lan [[Siwa]].
Radèn Wijaya digantèkaké déning [[Jayanagara]] minangka rajaratu sabanjuré.
 
== Asma Asli ==
Miturut ''[[Pararaton]]'', Radèn Wijaya iku putra [[Mahisa Campaka]], pangéran saka [[Krajan Singhasari]]. Panjenengané gedhé ing lingkungan Krajan Singhasari.
 
Miturut ''[[Pustaka Rajya Rajya i Bhumi Nusantara]]'', Radèn Wijaya iku putra pasangan [[Rakyan Jayadarma]] lan [[Dyah Lembu Tal]]. Ramané ya iku putra [[Prabu Guru Darmasiksa]], rajaratu [[Krajan Sundha Galuh]], déné ibuné ya iku putri [[Mahisa Campaka]] saka [[Krajan Singhasari]]. Kanthi mangkono, Radèn Wijaya minangka campuran getih [[Wong Sundha|Sundha]] lan [[Wong Jawa|Jawa]]. Sawisé Rakyan Jayadarma tiwas diracun mungsuhé, Lembu Tal bali menyang Singhasari nggawa Wijaya. Sejatiné, Radèn Wijaya dadi rajaratu ka-27 [[Krajan Sundha Galuh]]. Suwaliké panjenengané ngadegaké [[Majapait]] sawisé tiwasé rajaratu [[Kertanagara]], rajaratu [[Singhasari]] pungkasan, sing uga sedulur ibuné.
 
Crita ing dhuwur mèmper karo carita ing ''[[Babad Tanah Jawi]]'' sing nyebut pangadeg Krajan Majapait ya iku '''Jaka Sesuruh''' putra Prabu Sri Pamekas rajaratu [[Krajan Pajajaran]], sing uga dumunung ing kawasan [[Sundha]]. Jaka Sesuruh mlayu mangétan amarga dikalahaké déning sedulur kuwaloné sing jenengé [[Ciung Wanara|Siyung Wanara]]. Panjenengané banjur mbangunyasa [[Krajan Majapait]] lan banjur numpes Siyung Wanara.
 
Crita kasebut béda karo ''[[Nagarakretagama]]'' sing nyebut Dyah Lembu Tal iku wong lanang, putra [[Narasinghamurti]]. Naskah iki muji Lembu Tal minangka prawira yuda sing gagah lan bapa saka Dyah Wijaya.
-->
==Deleng uga==
* [[DhaptarPratélan rajaratu Jawa]]
 
== Kapustakan ==
* ''Babad Tanah Jawi, Mulai dari Nabi Adam Sampai Tahun 1647''. (terj.). 2007. Yogyakarta: Narasi
* Marwati Poesponegoro & Nugroho Notosusanto. 1990. ''Sejarah Nasional IndonesiaIndonésia Jilid II''. Jakarta: Balai Pustaka
* R.M. Mangkudimedja. 1979. ''Serat Pararaton Jilid 2''. Jakarta: DepartemenDepartémen PendidikanPendhidhikan dan Kebudayaan, Proyek Penerbitan Buku Sastra IndonesiaIndonésia dan Laladan
* [[Slamet Muljana]]. 2005. ''Menuju Puncak Kemegahan'' (terbitan ulang 1965). Yogyakarta: LKIS
* Slamet Muljana. 1979. ''Nagarakretagama dan Tafsir Sejarahnya''. Jakarta: Bhratara
 
{{kotak mulai}}
{{kotak suksesi|jabatan=[[DhaptarPratélan Raja Jawa#Majapait|Raja Majapait]]|taun=1293–1309|pendahulupéndahulu=-|pengganti=[[Jayanagara]]}}
{{kotak selesai}}
 
352.730

besutan