Paus Clemens I: Béda antara owahan

3 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
→‎top: replaced: oleh → olèh (3)
c (→‎top: dheweke, dhéwéké, deweke -> dhèwèké using AWB)
(→‎top: replaced: oleh → olèh (3))
'''Paus Klèméns I''' ugo dikenal koyok Saint Clement teko [[Roma]] (ning boso Latin, Clemens Romanus), kedaftar teko tanggal awal koyok Uskup Roma <ref name="buku1">"Clement of Rome, St." Cross, F. L. (ed.), The Oxford Dictionary of the Christian Church, (New York: Oxford University Press, 2005)</ref>. Dèwèkè ya iku Bapa Apostolik pertama Gereja.<ref name="buku2">Chapman, John. "Pope St. Clement I." in The Catholic Encyclopedia 1908.</ref>
 
Beberapa rincian sing diketaui tentang keuripan Clement. Nurut Tertullian, Clement ditahbiskan oleholèh Saint Peter, lan dhèwèké diketaui wis ngdadi anggota kekemuka teko gereja ing Roma ing abad neng-1 akhir. Daftar gereja mula-mula-mula nempatkan dhèwèké koyok sing keloro utawo ketelu uskup Roma setelah Saint Peter. The Liber Pontificalis nyajiake daftar sing nggawe Paus Linus keloro ing garis uskup Roma, karo Petrus koyok pertama, namung ing saat sing padha dhèwèké ngnyatakake yèn Peter ditahbiskan loro uskup, Linus lan Paus Cletus, kanggo layanan imam masyarakat, mbudakake dewene dewe, duduk kanggo dungo lan khotbah, lan yèn iku ya iku kanggo Clement yèn dhèwèké ngpercayakake Gereja secara keseluruhan, ngduding dhèwèké koyok penggantine. Tertullian ugo nggawe Clement penterus langsung teko Peter. Lan sementara ning kliru siji karyane Jerome nge'iake Clement koyok "uskup kepapat Roma setelah Petrus" (duduk ning arti penterus kepapat Petrus, namung kepapat ning seri sing termasuk Petrus), dhèwèké ngimbuhake yèn "sebagian gede wong Latin berpikir Clement sing keloro setelah rasul" Clement diletakake setelah Linus lan Cletus / Anacletus ing awal (c. 180) akun, ya iku Irenaeus, sing dimeloki oleholèh Eusebius teko Kaisarea. Arti teko laporan awal ndak jelas, ngeling kurangne bukti kanggo keuskupan monarki ing Roma ing ngono awal kencan.
 
Gor asli tulisan sing iseh onok Clement ya iku suratne ing jemaat ing Korintus (1 Clement), ning nanggapi sengketa ing ngendi imam ketentu teko jemaat Korintus wis dipecat. Dhèwèké negasake otoritas penatua koyok pengkuasa gereja, karo alasan yèn Rasul wis ngduding koyok Hal iku dimocoake ing gereja, berpadha karo surat-surat liyone, beberapa ing antarane bar ngono ngdadi Kristen canon,. lan merupakan kliru siji dokumen ketuwek sing iseh onok ing njobo Kristen Perjanjian Anyar. Iki pekerjoan penting ya iku sing pertama kanggo negasake otoritas kerasulan ulama.
 
Sebuah surat keloro, Clement, disebabake Clement meskipun beasiswa keanyar ngdudingake kanggo ngdadi homili oleholèh pentulis liyo. Ning Sastra Clementine legendaris, Clement ya iku perantara nglalui sopo rasul ngwulangake gereja. Nurut tradisi ndak lewih awal teko abad neng-4, Clement dipenjarakake ing ngisor Trajan Kaisar namung pancet ngpimpin pelayanan ing antara sepadha tahanan. Dhèwèké bar ngono dieksekusi karo coro diikat ing jangkar lan diuncalake ing segoro.
 
Clement diakui koyok wong suci ing gereja Kristen. Dhèwèké diperelingi ing tanggal 23 November ing Gereja Katolik Roma, Komuni Anglikan, lan Gereja Lutheran. Neng Wetan Kristen Ortodoks pestane disimpen ing 24 utawo 25 November.
352.737

besutan