Charlie Chaplin: Béda antara owahan

37 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
replaced: film → filem (37)
(replaced: film → filem (37))
| spouse = [[Mildred Harris]] (1918-1920) {{br}} [[Lita Grey]] (1924-1928) {{br}} [[Paulette Goddard]] (1936-1942) {{br}} [[Oona Chaplin]] (1943-1977)
| notable role = [[The Tramp]]
| academyawards = '''Nominasi''': [[Aktor Paling Apik Academy Award|Aktor Paling Apik]] {{br}} 1928 ''[[The Circus (filmfilem bisu)|The Circus]]'' {{br}} 1940 ''[[The Great Dictator]]'' {{br}}
[[Penghargaan Kehormatan Academy|Bebungah Kinurmatan]] {{br}} 1929 ''[[The Circus (silent filmfilem)|The Circus]]'' {{br}} [[Penghargaan Kehormatan Academy|Bebungah Kinurmatan]] (1972) {{br}}
''Best Music, Original Dramatic Score'' {{br}} 1972 ''[[Limelight (filmfilem)|Limelight]]''
}}
 
'''Sir Charles Spencer Chaplin, Jr.''' [[Order of the British Empire|KBE]] ({{lahirmati|[[East Street Market|East Street]], [[Walworth, London|Walworth]], [[London]]|16|4|1889|[[Vevey, Swiss]], [[Swiss]]|25|12|1977}}), utawa '''Charlie Chaplin''', iku [[aktor]] [[komedi]] [[Inggris]] sing arupa salah siji pemeran filmfilem misuwur jroning sajarah [[PafilmanPafileman Amérika Sarékat|Hollywood]] ing éra filmfilem ireng putih, uga [[sutradara]] filmfilem sing suksès. Aktingé ing layar perak ndadèkaké Charlie Chaplin minangka salah siji artis [[pantomim]] lan [[badhut]] paling apik sing asring didadèkaké panutan kanggo seniman ing babagan sing padha.
 
Chaplin iku salah siji tokoh paling duwé prabawa lan paling kréatif ing éra [[filmfilem bisu]]. Jroning filmfilem-filméfilemé, Chaplin ditepungi seneng ngrangkep-ngrangkep, wiwit saka peran utama, sutradhara, penulis naskah, tekan pengisi ilustrasi musik. Karir ing donya hiburan suwéné 65 taun, dirintisé minangka pemeran cilik ing panggung [[zaman Victoria]] lan pertunjukan komedi ''[[music hall]]'' ing [[Inggris]], lan terus makarya tekan sadurungé tilar donya ing umur 88 taun. Kauripan Chaplin kebak pasang surut, wiwit saka mangsa cilik sing miskin, tekan ing puncak ketenaran bintang Hollywood uga simbol budaya. Kauripan pribadiné sing gemerlap ngundang akèh sanjungan uga kontrovèrsi.
 
Jroning filmfilem-filméfilemé, Chaplin asring meranaké karakter "[[The Tramp]]", sawijining gelandhangan mawa potongan [[kumis]] kothak sing duwé étikèt lan martabat sawijining bangsawan. Kostum arupa jas keciliken, kathok daa sing kegedhèn, sarta ning endi-endi nggawa tongkat lan nganggo topi dhuwur.
 
== Filmografi ==
* 14. ''[[A Busy Day]]'' (7 Mei)
* 15. ''[[The Fatal Mallet]]'' (1 Juni) *
* 16. ''[[Her Friend The Bandit]]'' (4 Juni) (siji-sijiné filmfilem Chaplin sing [[filmfilem ilang|ilang]])
* 17. ''[[The Knockout]]'' (11 Juni) *
* 18. ''[[Mabel's Busy Day]]'' (13 Juni) *
* 19. ''[[Mabel's Married Life]]'' (20 Juni)
* 20. ''[[Laughing Gas (filmfilem)|Laughing Gas]]'' (9 Juli)
* 21. ''[[The Property Man]]'' (1 Agustus)
* 22. ''[[The Face on the Bar-Room Floor]]'' (10 Agustus)
* 23. ''[[Recreation (filmfilem)|Recreation]]'' (13 Agustus)
* 24. ''[[The Masquerader]]'' (27 Agustus)
* 25. ''[[His New Profession]]'' (31 Agustus)
* 31. ''[[His Musical Career]]'' (7 November)
* 32. ''[[His Trysting Place]]'' (9 November)
* 33. ''[[Tillie's Punctured Romance (filmfilem 1914)|Tillie's Punctured Romance]]'' (November 14) *
* 34. ''[[Getting Acquainted]]'' (5 Desember)
* 35. ''[[His Prehistoric Past]]'' (7 Desember)
'''1915'''
* 36. ''[[His New Job]]'' (1 Februari)
* 37. ''[[A Night Out (filmfilem)|A Night Out]]'' (15 Februari)
* 38. ''[[The Champion (filmfilem)|The Champion]]'' (11 Maret)
* 39. ''[[In The Park]]'' (18 Maret)
* 40. ''[[A Jitney Elopement]]'' (1 April)
* 41. ''[[The Tramp (filmfilem)|The Tramp]]'' (11 April)
* 42. ''[[By the Sea (1915)|By The Sea]]'' (29 April)
* ''[[His Regeneration]]'' (7 Mei) (cameo: minangka panuku)
* 43. ''[[Work (filmfilem)|Work]]'' (21 Juni)
* 44. ''[[A Woman]]'' (12 Juli)
* 45. ''[[The Bank]]'' (9 Agustus)
* 48. ''[[Burlesque on Carmen]]'' (18 Desember)
'''1916'''
* 49. ''[[Police (1916 filmfilem)|Police]]'' (27 Mei)
'''1918'''
* 50. ''[[Triple Trouble]]'' (disusun 2 taun sawisé Chaplin metu saka studio [[Essanay]] saka karya Chaplin sing durung rampung)
{{br}} {{br}} '''Liya-liya:'''
* ''[[The Nut (filmfilem)|The Nut]]'' (6 Maret 1921) (cameo: peniru chaplin)
* ''[[Souls For Sale]]'' (27 Maret 1923) (cameo: minangka awaké dhéwé, sutradara misuwur)
* ''[[A Woman of the Sea]]'' (1926) (Chaplin minangka prodhuser)
'''1916'''
* 51. ''[[The Floorwalker]]'' (15 Mei)
* 52. ''[[The Fireman (filmfilem)|The Fireman]]'' (12 Juni)
* 53. ''[[The Vagabond]]'' (10 Juli)
* 54. ''[[One A.M.]]'' (7 Agustus)
* 55. ''[[The Count (filmfilem)|The Count]]'' (4 September)
* 56. ''[[The Pawnshop]]'' (2 Oktober)
* 57. ''[[Behind the Screen]]'' (13 November)
* 58. ''[[The Rink (filmfilem)|The Rink]]'' (4 Desember)
'''1917'''
* 59. ''[[Easy Street (filmfilem)|Easy Street]]'' (22 Januari)
* 60. ''[[The Cure (filmfilem)|The Cure]]'' (16 April)
* 61. ''[[The Immigrant]]'' (17 Juni)
* 62. ''[[The Adventurer (filmfilem)|The Adventurer]]'' (22 Oktober)
'''[[First National]]''' {{br}}
'''1918'''
* 65. ''[[Shoulder Arms]]'' (20 Oktober)
'''1919'''
* 66. ''[[Sunnyside (filmfilem)|Sunnyside]]'' (15 Juni)
* 67. ''[[A Day's Pleasure]]'' (15 Desember)
* 68. ''[[The Professor]]'' ora rampung
'''1920'''
* 68. ''[[The Kid (1921 filmfilem)|The Kid]]'' (6 Februari)
* 69. ''[[The Idle Class]]'' (25 September)
'''1922'''
* 70. ''[[Pay Day (1922 filmfilem)|Pay Day]]'' (2 April)
'''1923'''
* 71. ''[[The Pilgrim]]'' (26 Februari)
* 73. ''[[The Gold Rush]]'' (26 Juni)
'''1928'''
* 74. ''[[The Circus (silent filmfilem)|The Circus]]'' (6 Januari)
'''1931'''
* 75. ''[[City Lights]]'' (6 Februari)
'''1936'''
* 76. ''[[Modern Times (filmfilem)|Modern Times]]'' (5 Februari)
'''1940'''
* 77. ''[[The Great Dictator]]'' (15 Oktober)
* 78. ''[[Monsieur Verdoux]]'' (11 April)
'''1952'''
* 79. ''[[Limelight (filmfilem)|Limelight]]'' (16 Oktober)
'''Produksi yang lain''' {{br}}
'''1957'''
* 80. ''[[A King in New York]]'' (12 September)
'''1959'''
* 81. ''[[The Chaplin Revue]]'' (1 September) (Kumpulan filmfilem cekak nalika dikontrak studio First National: ''A Dog’s Life'', ''Shoulder Arms'', lan ''The Pilgrim'' sing disunting Chaplin dadi filmfilem mawi mangsa puter standhar).
'''1967'''
* 82. ''[[A Countess from Hong Kong]]'' (5 Januari)
352.730

besutan