Waisak: Béda antara owahan

575 bèt wis ditambahake ,  5 taun kepungkur
Tidak ada ringkasan suntingan
Tenger: Besutan punsèl Besutan wèb punsèl
Tenger: Besutan punsèl Besutan wèb punsèl
Rangkéan pèngetan Waisak nasional sacara pokok ya iku:<ref>[http://www.walubi.or.id/warta2007/warta.2007.05.31.01.shtml Artikel tentang Upacara Waisak 2007 dari Walubi]</ref>
# Njupuk banyu berkat saka [[sumber banyu]] (''umbul'') Jumprit ing [[Kabupatèn Temanggung]] lan penyalaan [[obor]] migunakaké sumber [[api abadi Mrapen]], [[Kabupatèn Grobogan]].
# Ritual "PindatapaPindapata", ya iku ritual pemberian bahan panganan marang para [[biksu]] déning masyarakat (umat) kanggo ngélingaké yèn uripé para biksu ngabdi mung kanggo mpuja bakti tanpa golèk pangan.
# Semadi ing dhetik-dhetik puncak rembulan purnama. Penentuan rembulan purnama iki miturut perhitungan èlmu falak, saéngga puncak purnama bisa kedadéyan ig wayah rina.
 
Saliyané telu upacara pokok iku dianakaké uga pradaksina, pawai, sarta acara kesenian.
 
Nanging biasane umat Buddha ingkang boten plampah teng Borobudur, mereka sami-sami ngrayakaken waisak wonten ing wihara piyambak-piyambak. Kadang-kadang mriko wonten bhikkhu utawa samanera ingkang ngisi.
 
Sawetara umat Buddha ngrayake waisak ing candi Borobudur, sawetara ing candi Sewu, sawetara ing candi Jiwa Batujaya, lan wonten ing vihara piyambak-piyambak.
 
Ing desa koyoto Kenteng, daerah lereng merbabu merapi, biasane saksampunanipun péngetan waisak, dilanjutke anjangsana utawa dateng teng omah omah ngucapaken selamat waisak lan mangan-mangan koyodene lebaran.
 
== Uga pirsani ==
6

besutan