Wong Banjar: Béda antara owahan

19 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
c
busak cithakan, per Special:Diff/1146451; panggantèn kosmètik
(replaced: Pranala jaba → Pranala njaba, Deleng uga → Uga delengen)
c (busak cithakan, per Special:Diff/1146451; panggantèn kosmètik)
Kaya sistem paseduluran umume, masarakat Banjar ngenali istilah-istilah tartemtu minangka panyelukan sajroning kulawarga. Skema mau punjere saka ULUN minangka panyebute.
 
ULUN uga ana celukan kanggo sedulur saka bapak lan ibu. sedulur paling tuwa sinebut ''Julak'', sedulur kaping pindho sinebut ''Gulu'', sedulur candhake sinebut ''Tuha'', sedulur tengah saka bapak lan ibu sinebut ''Angah'', lan liyane sinebut ''Pakacil'' (''paman muda/kecil'') lan ''Makacil'' (''bibi muda/kecil''), dene paling enom sinebut ''Busu''. Yen nyeluk sedulur saka ''kai'' lan ''nini'' padha wae, semana uga kanggo sedulur ''datu''.
 
Saliyane istilah ing dhuwun, uga ana sebutan liyane, ya iku :<br />
=== Gegaman Tradisional ===
Adhedhasar asil wawancara langsung karo wong kang tau gunakake, gaman tradisional suku banjar kang padhatan digunakake saben dina ing antarane:
* 1. Serapang
Serapang ya iku tombak mawa mata lima. Patang mata mekar kayata cakar garudha kanthi bait pengait ing saben pucuke. Siji mata manèh ana ing tengahing bait, kang sinebut “besi lapar” kang dipercaya bisa ngrubuhake wong kang duwéni elmu kebal.
* 2. Tiruk
Tiruk ya iku tombak dawa lurus tanpa bait digunakake kanggo golek iwak gabus lan toman ing kali.
* 3. Pangambangan
Pangambangan ya iku tombak lurus mawa mata siki kanthi bait ing sakloron sisine.
* 4. Duha
Duha ya iku lading mata loro ingkang biyasa digunakake kangge bedhag babi.
 
Suku Banjar minangka suku ka-8 paling akèh ing Indonésia
Miturut sensus BPS taun 2000 populasi suku Banjar kira-kira semene:
* 2.271.586 ing [[Kalimantan Kidul|Propinsi Kalimantan Kidul]] 76,34%
* 435.758 ing Propinsi [[Kalimantan Tengah]] 24,20%
* 340.381 ing Propinsi [[Kalimantan Wétan]] 13,94%
* 179.380 ing Propinsi [[Riau]] 3,78%
* 111.886 ing Propinsi [[Sumatra Lor]] 0,97%
* 83.458 ing Propinsi [[Jambi]] 3,47%
* 24.117 ing Propinsi [[Kalimantan Kulon]]
* 7.977 ing Propinsi [[DKI Jakarta]]
* 5.923 ing Propinsi [[Jawa Kulon]]
* 1.726 ing Propinsi [[Nanggroe Aceh Darussalam]] 0,1%
* 921 ing Propinsi [[Sumatra Kidul]]
* lan sapanunggalane.
 
Miturut situs "Joshua Project" cacahing suku Banjar ana
* 3.207.000 ing [[Indonésia]]
* 1.238.000 ing [[Malaysia]]
 
* [[Pangeran Antasari]], [[Pahlawan Nasional Indonésia]].
* [[Syekh]] [[Muhammad Arsyad al-Banjari]], [[ulama Banjar]].
* [[Hasan Basry]], Pahlawan Nasional Indonésia.
* [[Idham Chalid]], Wakil Perdana Menteri, Ketua MPR RI, Pahlawan Nasional Indonésia.
* [[Pangeran Muhammad Noor]], mantan menteri PU/[[Gubernur Kalimantan]] ke-1
* [[Alfani Daud]], Islam dan Masyarakat Banjar; Deskripsi dan Analisa Kebudayaan Banjar, (Jakarta: Rajawali Press, 1997).
* J.J. Rass, Hikajat Bandjar:A Study in Malay Histiography, (The Hague : Martinus Nijhoff), 1968
* Tjilik Riwut, Kalimantan Memanggil, Djakarta:Penerbit Endang, 1957.
* Idwar Saleh, Sejarah bandjarmasin:Selajang Pandang Mengenai Bnagkitnja Keradjaan Bandjarmasin, Posisi, Funksi dan Artinja Dalam Sedjarah Indonésia Dalam Abad Ketudjuh Belas. Bandung: Balai Pendidikan Guru. 1958
* Rumah Tradisional Banjar: Rumah Bubungan Tinggi, Departemen Pendididkan dan Kebudayaan, Museum Negeri Lambung Mangkurat, 1984
* {{id}} [http://kesultanan_pasir.tripod.com/sadurangas/id02.html Kesultanan Pasir]
* {{id}} [http://www.dayakology.com/kr/ind/2002/80/kerabat.htm/ Suku Banjar Kalimantan Barat]
* {{en}} [http://www.ethnologue.com/14/show_language.asp?code=BJN Basa Banjar ing ethnologue.com]
* Banjar Malaysia
** {{ms}} [http://www.mybanjar.com/?lang=my&cat=1&id=1&mnu=1 Persatuan Banjar Kuala Blethok & Sgarudhaor]
11.292

besutan