Bulus: Béda antara owahan

43 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
c
busak cithakan, per Special:Diff/1146451; panggantèn kosmètik
(→‎Pranala njaba: replaced: Pranala jaba → Pranala njaba)
c (busak cithakan, per Special:Diff/1146451; panggantèn kosmètik)
}}
 
'''Bulus''' lan '''[[penyu]]''' iku [[kéwan]] sisik kang dhuwèni [[sikil]] papat ([[4]]) kagolong kulawarga [[reptil]]. Kulawarga kéwan kasebut kalebu (ordo) '''Testudinata''' (utawa''Chelonians'') iki asli lan gampang dikenali karana anané [[omah]] utawa [[batok]](''bony shell'') kang atos lan kaku. Ing [[basa]] latin uga asring kasebut ''Trionyx cartilagineus.''
 
Batok bulus iku kapérang dadi rong bagéan. Bagean ndhuwur kang nutupi [[geger]] kasebut karapas (''carapace'') lan bagéan ngisor (''ventral'', [[weteng]]) kasebut ''plastron''. Banjur bagéan iki kapérang manèh dadi rong lapis. Bagéan njaba umumé arupa sisik-sisik gedhé lan atos, kaya [[gendhèng]]. Bagéan sing njero arupa lèmpèng [[balung]] kang kasusun rapet kayata bathok.
 
Ing kulawarga ''labi-labi'' (''Trionychoidea'') lan jenisé [[bulus brimbing]], [[kulit]] nyabané ora ana sisiké lan bagéan njaba bathok ana balungé.
Ing [[basa Indonésia]], asring kita kenal lan kapérang dadi telung ([[3]]) kularawga kéwan kang kagolong bangsa, ya iku penyu ([[basa Inggris]]: ''sea turtles''), labi-labi utawa bulus (''freshwater turtles''), lan kura-kura (''tortoises''). ing [[basa]] [[Inggris]], kaperang dadi bulus dharat (''land tortoises'') lan bulus banyu tawa (''freshwater tortoises'' utawa ''terrapins'').
 
== Pranala njaba ==
* {{en}} [http://www.ucmp.berkeley.edu/anapsids/testudines/testudines.html UC Berkeley Museum of Paleontology]
* {{en}} [http://nlbif.eti.uva.nl/bis/turtles.php Turtles of the World]: Extensive information on all known turtles, tortoises and terrapins, including key and quiz.
* {{en}} [http://www.turtles.org/ Turtle Trax]: Excellent marine turtle site
* {{en}} [http://www.chelonia.org/ Chelonia]: Conservation and Care of Turtles.
* {{en}} [http://www.turtles-zone.com/ Turtles Zone]: Resource site for information on the captive care of turtles.
 
{{rintisan}}
11.292

besutan