Platyhelminthes: Béda antara owahan

5 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
c
busak cithakan, per Special:Diff/1146451; panggantèn kosmètik
(→‎Cathetan suku: replaced: Cathetan Suku → Cathetan suku)
c (busak cithakan, per Special:Diff/1146451; panggantèn kosmètik)
* [[Monogenea]] ([[:wikispecies:Monogenea|Monogenea]])
}}
'''Platyhelminthes''' ya iku filum ing Kerajaan Animalia (kéwan).<ref name="a">{{en}}{{cite journal
| author = Torsten H. Struck, Frauke Fisse
| year = 2008
| accessdate =
}}
</ref>
Filum iki nyakup kabèh [[cacing]] pipih kejaba Nemertinea, kang biyèn minangka salah sawijining kelas Platyhelminthes, kang wis kapisah.<ref name="a"/>
== Ciri-ciri ==
Awake pipih dosoventral lan ora duwé [[segmen]].<ref name="b"/> Umume, golongan cacing pipih urip ing [[kali]], [[tlaga]], [[segara]], utawa minangka parasit ing jero organisme liyane.[2]. Cacing golongan iki sensitif banget karo [[cahya]].<ref name="b"/> tuladhane Platyhelminthes ya iku Planaria kang kerep ditemokake ing ngisor [[watu]] (dawane 2–3&nbsp;cm), Bipalium kang urip ing ngisor [[lumut]] lembab (kira-kira dawane 60&nbsp;cm), Clonorchis sinensis, [[cacing ati]], lan [[cacing pita]].<ref name="b">(Inggris)Marty Snyderman, Clay Wiseman (1996). Guide to marine life: Caribbean, Bahamas, Florida. Aqua Quest Publications, Inc.. ISBN 978-1-881652-06-9. Hal.83-87</ref>
 
== Struktur lan fungsi awak ==
Platyhelminthes minangka cacing kang kagolong triploblastik aselomata amarga duwéni 3 lapisan embrional kang kasusun saka ektoderma, endoderma, lan mesoderma.<ref name="c"/> Nanging mesoderma cacing iki ora ngalami spesialisasi mula sel-selnya tetep seragam lan ora mbentuk sel kusus.<ref name="c">(Inggris)Wojciech Pisula (2009). Curiosity and Information Seeking in Animal and Human Behavior. Brown Walker Press. ISBN 978-1-59942-498-9. Hal.37-41</ref>
 
== Sistem pencernaan ==
Sistem pencernaan cacing pipih diarani sistem gastrovaskuler.<ref name="c"/> Ing kono peredaran panganan ora lumantar getih nanging lumantar [[usus]].<ref name="c"/> Sistem pencernaan cacing pipih dimulai saka cangkem, faring, lan dterusake ing [[krongkongan]].<ref name="c"/> Ing mburi krongkongan iki ana usus kang duwéni cabang ing sakojur [[awak]].<ref name="c"/> mula saliyane selain nyerna panganan, usus ga ngedarake panganan tekan sakojur awak.<ref name="c"/>
 
== Cathetan suku ==
{{reflist}}
 
11.292

besutan